Strakonické "štrúdle"
Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.
Suroviny pro 4 kusy
4kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 886 kJ / 5 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 79,39 g |
Tuky | 294,88 g |
Vláknina | 51,10 g |
Cholesterol | 984 mg |
Sodík | 1,38 g |
Sůl | 2,57 g |
Sacharidy | 539,29 g |
Postup přípravy
Krok 1: Sádlo a máslo nakrájíme a přidáme do mouky.
Krok 2: Ocet promícháme s vodou a společně se žloutky a solí přidáme do směsi. Vypracujeme těsto, které dáme na 1-2 hodiny odpočinout do lednice.
Krok 3: Rozinky namočíme do rumu. Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Ořechy nasekáme najemno.
Krok 4: Těsto vyndáme z lednice, rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme na obdélníkovou placku. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Krok 5: Strouhanku osmažíme na másle dozlatova a posypeme jí těsto. Doprostřed dáme pruh jablek. Posypeme skořicí, rozinkami, ořechy a část těsta položíme přes jablka. Dáme další vrstvu jablek, opět cukr, koření, a přehneme druhý konec těsta.
Krok 6: Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 20 minut dozlatova. Rozpustíme máslo a smícháme s rumem.
Krok 7: Ještě horký štrúdl potřeme směsí másla a rumu a pocukrujeme.
Zveřejněno 11. 7. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
Moje poznámka
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
Nejnovější recepty
Řezy s motýlkem
Přidáno před 7 hodinami
Kakaové řezy s krémem a čokošlehačkou
Přidáno před 11 hodinami
Brynzová pěna
Přidáno 4. 5. 2025 19:25
Placičky z tresky a hrášku
Přidáno 4. 5. 2025 15:01
Hermelín zapečený v zelenině
Přidáno 4. 5. 2025 05:13
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno 4. 5. 2025 05:04
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
"Mac and cheese" po česku
Rici_CZG před 1 hodinou
Sýrovo-slaninový quiche
Miiichiii21 před 4 hodinami
Babiččina třená bábovka
Miiichiii21 před 4 hodinami
Šunková pomazánka na housku, chlebíčky i jednohubky
GabKe před 5 hodinami
Prošívaná deka
sikulka131 před 5 hodinami
Tomatová polévka s těstovinami
jamara před 6 hodinami
Kaiserky s mákem
magdalenka před 6 hodinami
Bramborový gulášek
Martina Fliegerova před 7 hodinami
Pečený bůček
BublinaF před 7 hodinami
Banánové muffiny s ořechy a čokoládou
MartinaR před 8 hodinami
Tématické fráze:
strakonické listy,
strudle,
strakonický závin,
jak zavinout štrůdl,
jak spravne zavinout strudl,
jak správně zabalit štrůdl,
strakonický jablkový závin,
štrůdl ze sádla,
novinnas vip,
jak zavinout závin,
rozdíl mezi štrúdlem a závinem,
recepty na štrúdle,
recept na strudle,
vitezne jablečne recepty,
rozdíl mezi zavinem a strudlem,
strakonický jablečný štrůdl,
vanocni strudle,
jak zavinout štrůdl video,
jak se dělá sádlo,
štrudle strakoničáky
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
sádlo,
voda,
ocet,
žloutek,
sůl,
strouhanka,
máslo,
jablko,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
skořice mletá,
rozinky,
ořechy,
máslo,
rum,
cukr moučkový
Komentáře (295)
Děkuji.
A těch 150g strouhanky mi přišlo moc , dala jsem půlku , je pravda , že jabka nebyla kdovíjak šťavnatá. Štrůdle moc dobré
https://www.toprecepty.cz/recept/38488-listove-tes...
Štrúdle teď peču MINIMÁLNĚ jednou týdně (nevím co s jabkama a mančaft si záviny žádá) a furt z tohoto těsta
Vím, jsou možná hezčí záviny, mají větší třpyt, než jaké dělám já, než toto těsto je fakt špica
Dnes 4 kousky, ve všech byla JABLKA + ořechy, nemáčené rozinky, bez rumového másla, náplň v jedné vrstvě
1. jenom s jablky
2. + strouhané hokaido (to byl úlet, dýně tomu dala akorát lepší barvu)
3. + podélně půlený banán
4. + rozmačkaný banán
No, pokud bych je nerozdal, tak bych to za den slupl sám a mého internistu by z toho mnou požitého množství tuku taky jeblo
Až nasyslím trochu loje, tak to zkusím i s ním
Je to takřka nepravděpodobné, ale čistě theoreticky by to těsto mělo být ještě lepččí
Já to měl stejně
Až do dneška!
Pekl jsem paralelně podle rodinného rcp a podle tohoto rcp
Podle tohoto rcp se těsto nesrovnatelně lépe vyvaluje-není jako žvýkačka(nemá tendenci se na vále vracet)
Pekl jsem při 200°C a těsto "listovalo"
Akorát už nebudu strouhanku na podsypání náplně předem pražit. Někteří se ptali, proč je tam "písek"
No, po pár hodinách se "písek" ztratil - změkl
:
Letos se nám obyčejný moučník zvaný štrúdl hodně předraží. Máslo do těsta ,potom plátky másla na jablíčka a pak ještě natřít máslem s rumem. Moje tchýně říkala, že másla není nikdy dost ,to ale netušila jaké budou ceny.
aninaz: Děvčata, děkuji, je to "kouzlo nechtěného", chtěla jsem jednou dát těsto do lednice, nebylo v ní místo, skončilo tedy na dlažbě vedle ní a jednou v zimě na ní a od té doby už ji ani za tímto účelem neotevírám, věřím, že se vám to též osvědčí
lierova.karla@seznam.cz
danulik: Ještě mě napadá, jestli to trhání těsta nemůže být tím, že si málo odpočinulo. Já ho dělám vždycky den předem a dám zabalené ve fólii do lednice. Druhý den rozválím a plním. Je fakt, že jsem kdysi v počátcích, když jsem se s tímto těstem seznamovala, plnila štrúdl hned a dělal se mi špatně. Tak jsem šla do receptu a hned jsem si uvědomila chybu. A ještě jedna věc, je opravdu třeba dát do těsta máslo a sádlo napůl (jiný tuk se mi taky neosvědčil).
Navrhuji, aspoň pro tento případ, používat termín ŠTRÚDL (pro roládu)
a ZÁVIN (pro dětskou zavinovačku)
jarda Kadic:
Závin dělám stejně, akorát s nohavicí neprovádím na plechu přemety
Danca:
Vším čím jsem, jsem rád
Píšete o spodní vrstvě těsta, já o té prostřední vrstvě...
Veronika.Hrozna:
Píšete: " Prohodím jeden kraj a druhý kraj."
Mám dojem, že děláte ZÁVIN jak jej popisuje jarda Kadic: níže.
Já se vyjadřuji ke skladbě tohoto ŠTRÚDLU, konkrétně k vrstvě těsta mezi dvěma náplněmi.
Bahula:
Asi jste na to kápla
Pekl jsem ze dvou dávek, 8 nohavic, (4x ŠTRÚDL, 4x ZÁVIN) napříč plechu - byly tedy kratší a těsto bylo zákonitě silnější, než když jsou nohavice na délku plechu.
Nicméně by mě zajímalo, jak má to těsto vevnitř po upečení vypadat?
Křehké asi nebude, že?
Nebo se rozplývá jako v taženém štrúdlu?
Mně to podle většiny obrázků vzhledově připadá jako nudlové těsto v lasagních, nebo jako srazek při pečení štrúdlu z listového těsta...
U štrúdlíku je to náplň. Dvě nebo tři lžíce strouhanky, jen když jsou jablka sušší jinak nejmíň čtyři.Promíchnu ji s troškou cukru nebo mletými ořechy, tak aby byla na dvou stranách těsta více strouhanky a ořechú .Pak dám do středu mák a na něj úplně nahoru pěkně poskládám jablíčkové plátečky do řady nahoru! Aby štáva stekla dolů do strouhanky a máku. Všecko to pěkně zasypu skořicovým cukrem a cukrem. Pak dám čtyři tenké plátky másla. Prohodím jeden kraj a druhý kraj.Otočím aby ty víc posypané kraje strouhankou byly dole/válím na pečícím papíru/. Uložím na plech spojem dolů.
Popíchám jehlicí na špikování ne až dospod a na 140 horkovzduch 45 - ale spíš 55 minut peču pomalu do zrůžovění. Jo a mně se napoprvé taky moc nepovedl.Ale to nebylo receptem,nýbrž kuchařkou!
Tenhle štůdl peču často, recept znám už z dob svého mládí, mám ho ve starém sešitě po babičce, a tam jsou povětšinou samé skvosty...
Ale vzpomněla jsem si, že když jsem ho pekla v jiné troubě, která hřála více svrchu, tak ta spodní vrstva těsta byla také trochu měkká... takže třeba je to i ve Vašem případě troubou...? Tou pečicí, samozřejmě!!!
A tyhle strakonické štrůdle jsem už dělal víckrát, chutnají nám
Zapomněl jsem napsat, že nakonec to přeložené dávám na dno plechu(prostě ho otočím vzhůru nohama. (i když štrůdl žádnými končetinami nedisponuje)
No dobře..., tak to "cosi" tedy kulantně nazvu "uvařené" těsto
A jste si si jista, že jste podle tohoto rcp opravdu pekla?
Běžně se vyjadřujete k novým rcp a hodnotíte je už po přečtení (ostatně jako větčina zdejších aktivistek
Veronika.Hrozna:
Vy byste (podle vašich komentářů) mohla z tohoto rcp dělat doktorát...
Málo strouhanky?
No, jablek jsem dal stejně jako dávám běžně na, u nás běžný, pouze zavinutý štrúdl a stejně tak i strouhanky (3 vrchovaté PL/ks).
To bychom mohli polemizovat, zda jablka nebyla příliš šťavnatá, či jestli strouhanka, mrška jedna, tentokrát byla líná a nenasávala jak je zvyklá, či zda venku zrovna nepršelo...
Soudě podle obrázků, tak ten srazek vo vnútri je u motaných závinů obvyklý, ale některým nám zkrátka nechutná
Ale zkuste se na to podívat z tý lepší stránky: u nás "to" chutnalo každému druhému
Pro předpojatost jsem se z hodnocení jídla vyloučil, ale hodnocení mančaftu mě překvapilo: 50%
No, to těsto uvnitř je sice rozblemtané, ale zato to dá víc práce
No, ale toto tedy rozhodně není rcp "pro kočku"
Nekrájet teplý!
Rozpadat by se neměl.
Jinak všem hloubavějším kuchařkám doporučuji knihu Proč se klepou řízky od Vladimíra Mikeše.
http://www.levneucebnice.cz/p/proc-se-klepou-rizky...
Pokud je potřeba přidat vlažný rozpuštěný tuk,tak je to v recepru vžfycky napsáno.Linecké nebo listové s rozpuštěným tukem by se taky nepovedlo.
Rozpuštěný tuk je dobrý do kynutých moučníku,tam se mi osvědčil.
Podle tohoto rcp nepeču, ale mám tu dost podobný http://www.toprecepty.cz/recept/39746-strudl-zavin... kde zdůrazňuji, že se používá studený tuk i další komponenty.
Zde v tomto rcp to není zdůrazněno, ale nikde není psáno, že se tuky nahřívají... Možná v teplotě tuku a potažmo těsta je původ vašeho problému.
Ořechový nebo makový závin mužeš zkusit
podle tohoto receptu nebo jiného které jsou pod ním přidané jako podobné recepty. Nedělej si nic z toho,že jsou to zrovna rohlíčky,ale závin je z toho skvělý.
www.toprecepty.cz/recept/36981-bratislavske---rohlicky/