Větrníky a věnečky z pálené hmoty
Odpalované těsto je jedna z náročnějších příprav moučníků. Kdo se do ní však pustí, odměnou mu budou výtečné větrníky a věnečky. Obojí pak můžete naplnit dle své chuti, třeba vanilkovým krémem a dozdobit klidně bílkovou polevou.
Ilustrační video
Suroviny pro 126 kusů
Věnečky jsou v mini verzi.
126kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 648 kJ / 2 306 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 66,11 g |
| Tuky | 127,52 g |
| Vláknina | 7,90 g |
| Cholesterol | 1,11 g |
| Sodík | 433 mg |
| Sůl | 0,90 g |
| Sacharidy | 219,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vodu, olej a sůl dám svařit, poté co začne voda vřít, přisypeme hladkou mouku a stále mícháme, dokud se nám těsto nezačne odlepovat od okraje a nezačne tuhnout.
Krok 2: Hmotu dáme vychladnout a po vychladnutí přiléváme postupně, po jednom, vejce a stále mícháme, dokud není těsto elastické.
Krok 3: Pečení dělíme na dvě fáze, kdy prvně pečeme na 210 °C (horkovzduch) přibližně 12 minut. Na dno trouby dáme kastrůlek s vodou, aby se držela vlhkost.
Krok 4: Druhá fáze je pak sušení, kdy troubu stáhneme na 150-160 °C (už bez horkovzduchu) a pečeme 7 minut dozlatova. Během celého procesu pečení troubu neotevíráme.
Krok 5: Na náplň do větrníků a věnečků připravíme pudinkový krém. Uvaříme pudink a do vychladlého zašleháme máslo. Přidat můžeme kapku rumu. Vychladlé větrníky nebo věnečky rozkrojíme a naplníme krémem.
Krok 6: Věnečky i větrníky můžeme dozdobit třeba fondánovou hmotou s kulérem, ale jistě postačí posypat moučkovým cukrem nebo přelít bílkovou polevou.
Zveřejněno 10. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Větrníky a věnečky z pálené hmoty
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OP3L
Moje poznámka
Větrníky a věnečky z pálené hmoty
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OP3L
Nejnovější recepty
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 3 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno před 18 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 21 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 22 hodinami
Salát Emerald
Přidáno 20. 12. 2025 10:41:55
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zelný salát z červeného nebo bílého zelí
JanSmola před 51 minutami
Pusinky z bílků s vlašskými ořechy
katkachromcova2 před 1 hodinou
Vynikající pomazánka ze sušených rajčat
KrisZaezemi před 1 hodinou
Vánočka III
Marcela.Ma. před 3 hodinami
Kapří hranolky
loing před 13 hodinami
Medvědí tlapky
hoopoo před 13 hodinami
Čokoládová poleva z kakaa
Eva11 před 13 hodinami
Banánky ze strojku
Vilik před 13 hodinami
Kokosová vosí hnízda
Evculina84 před 13 hodinami
Tématické fráze:
větrníky recept,
fondánová poleva na věnečky recept,
fondánová poleva na věnečky,
věnečky a větrníky,
palene testo,
mini vetrniky,
fondánová hmota recept,
palene testo na venecky,
fondánová poleva na větrníky,
náplň do větrníků,
větrníky na slano,
fondánová poleva na větrníky recept,
recept na větrníky,
venecky z paleneho testa,
vetrniky a venecky,
věnečky nebo větrníky recept žloutkový krém,
pálené těsto na větrníky,
fondánová hmota,
fondánová poleva recept,
recept na palenou hmotu
Suroviny:
voda,
olej,
sůl,
mouka hladká,
vejce,
pudink vanilkový,
mléko,
máslo,
cukr moučkový,
rum,
smetana ke šlehání,
ztužovač šlehačky,
Komentáře (17)
V tomto množství je to skoro šumafuk (možná chyba v měření)
Když specifická hmotnost (hustota) jedlých olejů je kolem 0,92 g/ml, tak 90g je 97,8ml, že
No a když se vám daří "jednohubky"