Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí vánočka s rozinkami

Klasická vánočka z kynutého těsta s vůní másla a rumu. Vánočku nechte pořádně nakynout, bohatě posypte plátkami mandlí a upečte. Nejlépe chutná s hrnkem teplého kakaa, namazaná máslem a domácí marmeládou.

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vareniste.cz Vareniste.cz

Středně náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 50 min + doby kynutí

70 min (20 min příprava + 50 min tepelná úprava, + doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 855 kJ /
3 551 kcal
Bílkoviny84,29 g
Tuky106,72 g
Vláknina20,52 g
Cholesterol 696 mg
Sodík 144 mg
Sůl0,32 g
Sacharidy553,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozinky naložíme přes noc do rumu. Krok 2: Do mističky rozdrobíme droždí, přídáme lžíci cukru a lžíci polohrubé mouky a promícháme. Krok 3: Mléko zahřejeme, aby bylo teplé (ale ne horké!) a rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu rozmícháme v mističce s droždím a ve druhé polovině necháme rozpustit máslo a vmícháme žloutky. Kvásek necháme asi 15 minut pracovat pod utěrkou. Krok 4: V míse smícháme obě mouky, cukry, muškátový oříšek a vymačkané rozinky. Přidáme kvásek a mléčnou směs a zpracujeme těsto. Těsto necháme pod utěrkou kynout alespoň hodinu. Krok 5: Vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejně velkých kousků, které rozvalujeme na stejně dlouhé válečky. Ze 4 pramenů smotáme základnu, ze 3 pramenů smotáme cop, který položíme na základnu a dva zbylé obmotáme kolem sebe a dáme navrch. Krok 6: Sestavenou vánočku necháme kynout ještě alespoň půl hodiny. Nejlépe však další hodinu. Krok 7: Vánočku potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C cca 40 -50 minut. Jestli je vánočka upečená poznáme tak, že doprostřed zapíchneme špejli a zůstane-li suchá, můžeme vánočku vyndat z trouby.

TIP: Chyby při pečení vánočky a tipy, jak jim předejít

Zveřejněno 25. 8. 2015

Poznámka autorky Vareniste.cz

Mé další recepty najdete na http://www.vareniste.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí vánočka s rozinkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0BJV

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí vánočka s rozinkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0BJV

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
vánočka s rozinkami, vánočka z polohrubé mouky, chytré hodinky, jak poznáme že je vanocka upecena, kdy vyndat upečenou vánočku z trouby, recepty vanocka s hrozinkami, vánočka s mandlemi a rozinkami, domácí vánočka z polohrubé mouky, vánočka s tvarohem a droždím, levna vánočka recept, kdy vyndat vánočku z trouby, recepty na domaci vanočku, levna vanocka, levna domaci vanocka

Suroviny:
mouka polohrubá, mouka hladká, máslo, mléko, cukr, cukr vanilkový, žloutek, droždí čerstvé, ořech muškátový, rozinky, rum, žloutek, mandle plátkové

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu