Domácí vánočka s rozinkami
Klasická vánočka z kynutého těsta s vůní másla a rumu. Vánočku nechte pořádně nakynout, bohatě posypte plátkami mandlí a upečte. Nejlépe chutná s hrnkem teplého kakaa, namazaná máslem a domácí marmeládou.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 855 kJ / 3 551 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 84,29 g |
Tuky | 106,72 g |
Vláknina | 20,52 g |
Cholesterol | 696 mg |
Sodík | 144 mg |
Sůl | 0,32 g |
Sacharidy | 553,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky naložíme přes noc do rumu.
Krok 2: Do mističky rozdrobíme droždí, přídáme lžíci cukru a lžíci polohrubé mouky a promícháme.
Krok 3: Mléko zahřejeme, aby bylo teplé (ale ne horké!) a rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu rozmícháme v mističce s droždím a ve druhé polovině necháme rozpustit máslo a vmícháme žloutky. Kvásek necháme asi 15 minut pracovat pod utěrkou.
Krok 4: V míse smícháme obě mouky, cukry, muškátový oříšek a vymačkané rozinky. Přidáme kvásek a mléčnou směs a zpracujeme těsto. Těsto necháme pod utěrkou kynout alespoň hodinu.
Krok 5: Vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejně velkých kousků, které rozvalujeme na stejně dlouhé válečky. Ze 4 pramenů smotáme základnu, ze 3 pramenů smotáme cop, který položíme na základnu a dva zbylé obmotáme kolem sebe a dáme navrch.
Krok 6: Sestavenou vánočku necháme kynout ještě alespoň půl hodiny. Nejlépe však další hodinu.
Krok 7: Vánočku potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C cca 40 -50 minut. Jestli je vánočka upečená poznáme tak, že doprostřed zapíchneme špejli a zůstane-li suchá, můžeme vánočku vyndat z trouby.
Zveřejněno 25. 8. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí vánočka s rozinkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0BJV
Moje poznámka
Domácí vánočka s rozinkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0BJV
Nejnovější recepty
Švestkové chutney
Přidáno před 2 hodinami
Plněné papriky podle Jana Punčocháře
Přidáno před 10 hodinami
Okurková limonáda
Přidáno před 11 hodinami
Treska v zeleninovém lůžku
Přidáno 25. 7. 2025 13:00:02
Višnová pikantní omáčka k masu
Přidáno 24. 7. 2025 18:15:02
Sendvič „Vegetariánská bomba“
Přidáno 24. 7. 2025 16:04:57
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Borůvkové řezy
Luciksch před 21 minutami
Vepřové pikantní nudličky na smetaně s pórkem
Formanova před 21 minutami
Domácí kmínový chleba
Jurasekjurasek před 1 hodinou
Panenka pečená v pepřové omáčce
Viky90 před 1 hodinou
Drobenkový koláč s tvarohem a ovocem
PetCah před 1 hodinou
Niva v bramboráku
kimlo před 4 hodinami
Plovdivské maso
poirotka před 4 hodinami
Nejlepší bublanina
skapaju před 5 hodinami
Pekingská polévka
Rasice před 5 hodinami
Zapečené brambory s masem a se smetanou
paprika1000 před 5 hodinami
Tématické fráze:
vánočka s rozinkami,
vánočka z polohrubé mouky,
chytré hodinky,
jak poznáme že je vanocka upecena,
kdy vyndat upečenou vánočku z trouby,
recepty vanocka s hrozinkami,
vánočka s mandlemi a rozinkami,
domácí vánočka z polohrubé mouky,
vánočka s tvarohem a droždím,
levna vánočka recept,
kdy vyndat vánočku z trouby,
recepty na domaci vanočku,
levna vanocka,
levna domaci vanocka
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka hladká,
máslo,
mléko,
cukr,
cukr vanilkový,
žloutek,
droždí čerstvé,
ořech muškátový,
rozinky,
rum,
žloutek,
mandle plátkové
Komentáře (4)