Jednoduché domácí housky
Podle tohoto podrobného návodu zvládne upéct výborné křupavé houstičky i úplný začátečník. Budou se hodit namazané máslem a džemem nebo jako příloha k syté polévce nebo jen tak samotné s hrnečkem teplého kakaa.
Suroviny pro 8 kusů
8kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 066 kJ / 2 645 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 91,07 g |
Tuky | 77,00 g |
Vláknina | 18,00 g |
Cholesterol | 874 mg |
Sodík | 6,75 g |
Sůl | 16,72 g |
Sacharidy | 387,88 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mléko ohřejeme zhruba na tělesnou teplotu. Polovinu odlijeme zvlášť do nádoby. Do takto odděleného mléka vmícháme 2 lžičky droždí a 1 lžičku cukru. Necháme 15 minut odstát.
Krok 2: Ve velké míse promícháme mouku se solí, vlijeme vlažné rozpuštěné máslo, vejce a veškeré mléko. Propracujeme, aby se všechny suroviny spojily a poté hněteme těsto na pomoučeném vále, dokud těsto nebude hladké a vláčné (může to trvat asi 10 minut). Bez námahy můžeme těsto nechat propracovat v robotu s hnětacím hákem.
Krok 3: Výsledné těsto musí hezky pružit, nelepit se a trošku se lesknout. Přeneseme ho do čisté, moukou vysypané mísy. Těsto rovněž poprášíme moukou a mísu zakryjeme utěrkou nebo fresh folií. Na teplém místě necháme kynout do dvojnásobného objemu, zhruba hodinu.
Krok 4: Předehřejeme troubu na 175 °C a vykynuté těsto rozdělíme na 8 dílů. Každý díl rozdělíme na 3 další díly a upleteme klasický copánek. Konce dobře spojíme nebo zahneme pod housku, aby se nerozpletly, až v troubě nabudou.
Krok 5: Housky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, necháváme rozestupy. Nabudou.
Krok 6: Necháme ještě zhruba 15 minut dokynout přikryté utěrkou aby neosychaly. Vykynuté housky potřeme rozšlehaným vejcem smíchaným s lžící mléka a posypeme solí, kmínem nebo mákem.
Krok 7: Housky pečeme dozlatova asi 10-15 minut. Po upečení necháme housky ležet na plechu pod utěrkou, až do úplného vychladnutí.
Zveřejněno 15. 5. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jednoduché domácí housky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7k6j
Moje poznámka
Jednoduché domácí housky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7k6j
Nejnovější recepty
Zapékané pirohy
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové závitky s paprikami a hráškem
Přidáno před 4 hodinami
Vepřová panenka plněná slaninou a nivou, smetanový pórek.
Přidáno před 5 hodinami
Husí prsa s bramborovo-hráškovým pyré
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí sendvič
Přidáno před 10 hodinami
Křupavé wrapy z HF
Přidáno před 10 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží jahodový dort
Lauri74 před 4 minutami
Jablečný koláč s ovesnými vločkami
Nikola73 před 21 minutami
Chleba s vajíčkem - snídaně nebo večeře
bobnak před 42 minutami
Kedlubny v sýrovém těstíčku
Sahula před 44 minutami
Provensálská vepřová kýta
Monkrizova před 59 minutami
Ovocný jogurťák
danila před 2 hodinami
Macecha řezy
lenulenka1. před 2 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
vaja1 před 3 hodinami
Tvarohové řezy, velmi šťavnaté
Vladka321 před 3 hodinami
Tématické fráze:
domácí housky,
jednoduche housky,
domaci housky se susenym drozdim,
jednoduchy recept na housky,
jednoduché domácí pečivo,
domácí housky ze sušeneho droždí,
housky ze sušeného droždí,
rychle domaci housky,
rychlé housky,
domaci housky recept,
domácí rohliky se sušeným droždím,
recept na housky,
recept na domácí housky,
domácí pečivo ze sušeného droždí,
domaci housky susene drozdi,
housky,
domácí rohlíky ze sušeného droždí,
jednoduché těsto na housky,
rychlé rohlíky ze sušeného droždí,
domaci pecivo
Suroviny:
mléko,
droždí sušené,
máslo,
cukr,
sůl,
mouka hladká,
vejce,
žloutek,
vejce,
sůl hrubozrnná,
kmín celý,
mák
Komentáře (32)
Akorát pletu z jednoho prutu.
Mockrát děkuji za recept!!!
Chtěla jsem si otevřít tvoji stánku blogu, ale nejde to. Děkuji.
I think, that buns and rolls are the same all in our Republic. I recommended you to try this one, I think, it is amazing, and typicaly Czech! Good luck with your baking :)
použít droždí?