Mazanec pro Irenku
Těsto na mazanec můžete vypracovat ručně nebo za pomoci domácí pekárny. Bochánek sypaný mandlemi, nahoře s tradičním křížkem. Mazanec je po upečení vláčný a lehký jako vánek. Voní po mandlích a rozinkách naložených v rumu.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 839 kJ / 4 742 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 98,27 g |
| Tuky | 160,19 g |
| Vláknina | 30,20 g |
| Cholesterol | 1,29 g |
| Sodík | 1,87 g |
| Sůl | 4,56 g |
| Sacharidy | 681,04 g |
Postup přípravy
Krok 1: Několik hodin předem zalijeme rozinky rumem.
Do zadělávací mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, citronovou kůru, cukr a promícháme. Krok 2: V misce rozmícháme droždí, lžičku cukru, 3 lžíce vlažného mléka (vše odebereme z odváženého množství) a necháme vzejít kvásek. Krok 3: Do mouky uděláme důlek, vlijeme vzešlý kvásek, přidáme změklé máslo, žloutky, mléko, rum, ve kterém se macerovaly rozinky a vypracujeme tuhé těsto. Během hnětení přidáme namočené rozinky a hotové těsto necháme asi hodinu kynout. Krok 4: Poté znovu propracujeme a necháme půl hodiny kynout. Rozdělíme na dva díly a z každého uděláme bochánek. Uložíme je na plech s pečicím papírem. Krok 5: Pod utěrkou necháme opět půl hodiny kynout. Krok 6: Středem bochánků nastřihneme křížek, pomažeme je rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Krok 7: Troubu předehřejeme na 150 °C (horkovzduch) a zvolna pečeme 30–40 min.
Do zadělávací mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, citronovou kůru, cukr a promícháme. Krok 2: V misce rozmícháme droždí, lžičku cukru, 3 lžíce vlažného mléka (vše odebereme z odváženého množství) a necháme vzejít kvásek. Krok 3: Do mouky uděláme důlek, vlijeme vzešlý kvásek, přidáme změklé máslo, žloutky, mléko, rum, ve kterém se macerovaly rozinky a vypracujeme tuhé těsto. Během hnětení přidáme namočené rozinky a hotové těsto necháme asi hodinu kynout. Krok 4: Poté znovu propracujeme a necháme půl hodiny kynout. Rozdělíme na dva díly a z každého uděláme bochánek. Uložíme je na plech s pečicím papírem. Krok 5: Pod utěrkou necháme opět půl hodiny kynout. Krok 6: Středem bochánků nastřihneme křížek, pomažeme je rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Krok 7: Troubu předehřejeme na 150 °C (horkovzduch) a zvolna pečeme 30–40 min.
Zveřejněno 7. 4. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec pro Irenku
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Rwzz
Moje poznámka
Mazanec pro Irenku
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Rwzz
Nejnovější recepty
Pikantní smažený kapr
Přidáno před 31 minutami
Červená řepa s burratou a piniovými oříšky
Přidáno před 2 hodinami
Nepečené sacher kuličky
Přidáno před 4 hodinami
Pšenično - žitné sádlové pečivo
Přidáno před 16 hodinami
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 22 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí prsa s omáčkou
coolbinsz před 2 minutami
Celerová polévka s mlékem
Fitulka před 1 hodinou
Zelňačka mojí babičky
Fitulka před 3 hodinami
Pikantní pečená kuřecí křídla
petrp před 13 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Patoja před 13 hodinami
Rakvičkové jednohubky bez amonia
JanaK24 před 15 hodinami
Nejlepší marokánky
veronikatun před 16 hodinami
Máslový krém na vánoční cukroví
Hanka112 před 16 hodinami
Tématické fráze:
mazanec,
mazanec recept,
recept na mazanec,
nejlepší mazanec,
velikonoční mazanec recept,
recept mazanec,
malý mazanec,
mazanec nejlepší recept,
nejlepší mazanec z pekárny,
osvědčený recept na mazanec,
nejlepší recept na mazanec,
recepty na mazance,
mazanec recepty,
velikonoční mazanec,
recepty mazanec,
nejlepší recept na tvarohový mazanec,
nej mazanec,
recept na velikonocní mazanec,
recept na výborný mazanec,
nejlepší recept velikonoční mazanec
Suroviny:
mouka polohrubá,
máslo,
cukr moučkový,
droždí,
žloutek,
mléko,
rozinky,
rum,
sůl,
kůra citronová,
vejce,
mandle
Komentáře (115)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Jinak bez chyby
Díky za recept,dělala jsem těsto v pekárně