Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 625 kJ / 2 778 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 71,63 g |
Tuky | 158,14 g |
Vláknina | 25,35 g |
Cholesterol | 531 mg |
Sodík | 505 mg |
Sůl | 1,80 g |
Sacharidy | 254,48 g |
Postup přípravy
Krok 1: Korpus upečeme nejlépe den předem: Troubu předehřejeme na 180 °C, dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Mátové lístky rozdrtíme v hmoždíři, dáme do rendlíku a zalijeme mlékem. Zvolna přivedeme k varu, ztlumíme plamen a necháme mírně vařit zhruba 15 minut, průběžně promícháváme. Přecedíme přes jemné sítko, odměříme 120 ml mléka a necháme vychladnout (část mléka se nám varem odpaří, část nelze oddělit od lístků, proto neuvádím přesné množství, případný zbytek se dá zužitkovat i jinak).
Krok 2: V míse smícháme všechny suché suroviny na těsto, v menší misce prošleháme vychladlé mátové mléko, olej, vanilkovou pastu a vejce. Obsah mísy přidáme k suchému mixu, nakonec vmícháme teplou vodu. Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme asi 20-25 minut. Špejlí vyzkoušíme, zda je těsto upečené, nesmí na ní ulpívat drobečky. Korpus necháme pořádně vychladnout, zabalíme do potravinářské fólie a uložíme přes noc do lednice.
Krok 3: Ještě ten den večer si připravíme mátovou šlehačku: Opět rozdrtíme mátu v hmoždíři, zalijeme tentokrát smetanou a provaříme asi 10 minut (vaříme raději opravdu na mírném plameni s pokličkou, aby se nám všechna smetana nevyvařila). Smetanu přecedíme, necháme vychladnout a uložíme přes noc do lednice.
Krok 4: Ráno se vrhneme nejprve na rybíz: Zmrazený rybíz lehce podlijeme vodou, přidáme datlový sirup a špetku skořice. Vaříme asi 10-15 minut, než rybíz povolí a pustí šťávu. Vmícháme želatinu a ještě chvíli povaříme. Dáme chladit za okno. Na krém v misce prošleháme tvaroh s cukrem, v jiné misce vyšleháme mátovou smetanu spolu se smetana fixem a lehce ji vmícháme do prošlehaného tvarohu.
Krok 5: Korpus podélně rozřízneme na dvě poloviny, spodní část potřeme tuhnoucí rybízovou směsí a přidáme polovinu krému, přiklopíme vrchním dílem korpusu. Zbytek krému si rozdělíme do tří misek a obarvíme gelovým barvivem tak, aby jsme získali škálu odstínů od nejsvětlejší po nejtmavší. Nejsvětlejším částí krému potřeme vršek dortu, prostředním boky a nejtmavším naplníme cukrářský sáček a dort dozdobíme. Můžeme samozřejmě postupovat i jinak dle vlastní fantazie. Dort můžeme dozdobit lístky čerstvé máty.
Zveřejněno 25. 5. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mátový dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pm0V
Moje poznámka
Mátový dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pm0V
Nejnovější recepty
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 2 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno před 17 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:21
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Drůbková polévka
Kajkajak před 1 hodinou
Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem
RenataMaresova před 2 hodinami
Vepřová plec pečená pomalu společně s bramborami a mrkví
Lastovia před 2 hodinami
Fazolky s hráškem ve smetanové omáčce se slaninou
Patricia97 před 2 hodinami
Makronky Danča
Malickakucharka před 3 hodinami
Rebarborový koláč
JitkaJS před 4 hodinami
Ořechový chlebíček s čokoládou
Yanushka před 5 hodinami
Čočka na kyselo
el.mencl před 5 hodinami
Bramboračka se smetanou a sušenými houbami na maďarský způsob
Kamkara před 5 hodinami
Čokoládovo-banánové muffiny
Vitek2015 před 7 hodinami
Tématické fráze:
mátový krém,
mátový krém do dortu,
mátový krém na dorty,
mátový krém na dort,
mátový tvaroh,
recept na matovy krem,
mátový korpus,
peprmintovy dort,
recept na čokoládovo mátový dort alber,
mátové lístky na zdobení,
mátové dortiky,
mátova naplň nadort,
matovy krem s tvarohem,
matovy dortik,
želatina na dort matova,
matovy krem dort,
nápln do dortu mátová,
mtový krémna dorty,
rybíz-máta dort,
mátový krém na dort recept
Suroviny:
máta,
mléko plnotučné,
cukr moučkový,
mouka hladká,
kakao holandské,
prášek do pečiva,
soda jedlá,
sůl,
olej řepkový,
vejce,
voda,
rybíz černý,
voda,
skořice,
sirup datlový,
želatina,
máta,
smetana ke šlehání,
smeta-fix,
tvaroh ve vaničce,
cukr moučkový,
potravinářské barvivo,
máta čerstvá
Komentáře (4)