Moje kyselice s hlívou ústřičnou

Bibinka Kuchařka: Bibinka

Doba přípravy: 50 minut 3 litry Polévky 30 názorů

Suroviny

1 sklenice sterilovaného bílého zelí (nebo doma naloženého)
1 velká cibule
2-3 větší brambory
1 velká (400 ml) kysané smetany
2 větší kyselejší jablka
2 rajčata
1 lžíce mleté sladké papriky
1/2 lžičky pálivé mleté papriky (nemusí být)
3 stroužky česneku
6 kuliček nového koření
3 kuličky jalovce
drcený kmín
4 bobkové listy
1 lžíce sušené hlívy ústřičné (nebo čerstvé)
1-2 lžíce cukru
citronová šťáva (nebo ocet)
2-3 lžíce hladké mouky
malé množství tuku
sůl
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáme tuk a na něm osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli do sklovata, dáme mouku a uděláme si cibulovou jíšku, přidáme mleté papriky. Necháme je zpěnit a hned zalijeme vodou, rozšleháme a přivedeme k varu.

  2. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do polévky spolu s překrájeným zelím i s lákem, dál nové koření, bobkové listy, kmín, jalovec, jablka oloupaná a nakrájená na kostičky, rajčata také nakrájená na kostičky, česnek na plátky a vaříme do měkka.

  3. Pak už jen přidáme kysanou smetanu kterou trochu promícháme v malém množství vývaru z polévky, citronovou šťávu, cukr a sůl, aby byly vyvážené a vznikla tak kyselo-sladko-slaná chuť.

Poznámka

Udělala jsem dnes polévku, která je skutečně u nás nejlepší, ze všech polévek z kyselého zelí-proto jsem se rozhodla, že se s váma o ní podělím i když vím, že zelných polévek je tu dost, ale tato je jiná, moc dobrá a dělat jí budu dost často!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 16 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Moje kyselice s hlívou ústřičnou

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    vybušná: já jsem to psala všeobecně pro všechny, tebe jsem pochopila;-)

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    m::-) som naozaj rada, ze si ma pochopila....

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    no ja som sa k receptu nevyjadrovala, takze mne sa ozaj nemusis ospravedlnovat
    ;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Děvčata, já se snad musím omluvit:-8 Samozřejmě, že se polévka zahušťuje jen jednou, tak bylo na výběr jak-poznala jen Chocolate;-), ale je pravda, že to nebylo napsáno srozumitelně, tak jsem mírně text opravila. Jinak si každý zahustí polévku jak je zvyklý:yes: Já do takové polévky dělám jíšku, do jiných smetanových třeba někdy zase zašlehám mouku do smetany, nebo do trochu vody a může být i výjimka, že zahustím 2x, pokud mi polévka připadá málo zahuštěná;-)
    Nic méně žádná matlanice, jak píše Aple to není a je to snad vidět na fotce;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    m:rozumiem ti, tiež nevarím ako autorka receptu...možno zareaguje...

    Odpovědět

  • m m(neregistrovaný)

    vybušna: fajn, chápu :-) jen jsem chvíli měla pocit, že bych se měla bránit... Takže dobrý. Taky pekny deň.

    Odpovědět

  • m m(neregistrovaný)

    Magdalenka + spagetka: ale ano, jistěže, to jsou přeci samozřejemé věci. Ale o čem jsou tedy tyto stránky? O tom, že všechno pochválím a myslím si, že to stejně udělám jinak? Prostě připomínka a eventuelně pro někoho i rada. Alespoň to si neskromně myslím.

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    m: ja sa nechcem hadat, naozaj nie, bolo to myslene vseobecne.
    pekny den

    Odpovědět

  • m m(neregistrovaný)

    Myslím, že nikoho nedehonestuju. Dobrý hokus pokus není nic urážlivého ani nabubřelého snad :-? a poznámka, že by se to mohlo vychytat taky ne. Jsou to přeci recepty a i autorka chce, aby se podle nich dobře vařilo. Byla to jen připomínka.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    m (neregistrovaný/á) - každý máme svoj štýl varenia...

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    m: v tom je kumšt: nemusím se přece držet doslova receptu, stačí mi jen orientace a nápad. Jinak já u některých pokrmů také zahušťuji nadvakrát, jednou v základu a pak dle potřeby v závěru. Ale nutné to není, záleží na tvé chuti ;-);-)

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    m: no ja sa neskriepim, kazdy varime inak, tvoju radu si mozno niekto precita a bude varit tak ako si zvyknuty ty....ved od toho su tie komentare, niekomu sa moze pacit tak, ako je to uvedene v recepte. moznosti su viacere.
    netreba hned pisat nabubrelo a dehonestujuco...uzivatelia z toho budu viac popoudeni a akakolvek rada sa minie ucinkom.

    Odpovědět

  • m m(neregistrovaný)

    chocolate: tomu rozumím, ale to je právě to, co by se dalo ještě "vychytat" než to zveřejním jako recept.
    výbušná: nemůžu si pomoct, mě to přijde nepraktické, zahušťovat systémově dvakrát. Když se "utnu" a je to řidší než chci, tak tomu rozumím, je to rychlejší než dodělávat jíšku.

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Nejsem autor, tudíž je to jen můj dohad, ale myslím si, že základní zahuštění nám dá cibulová jíška v základu polévky a ta mouka s vodou je uvedená spíše jako možnost dohuštění, pokud by nám polévka přišla příliš řídká.
    A ochuzení bych se nebála, je tam poctivých 400 g zakysanky;-).

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: valašská kyselice se zakysanou smetanou houbová kyselice zelnacka s hlivou zelnačka s hlívou ústřičnou zelná polévka s hlívou ústřičnou valašská kyselica se zakysanou smetanou houbová kyselica salát z kysého zelí houbová polévka s hlívou kyselo s hlívou zelná polévka s hlívou polévka z hlívy ústřičné se smetanou bílá polévka z hlívy ústřičné kysaná polévka s hlívou ústřičnou kysane zelí s hlivou polévka z hlívy ústřičné a kysaného zelí zelná polévka s květákem recepty maso s hlívou ústřičnou gastro polévka kyselica s hlívou ústřičnou recepty valašská kyselice se zakysanou smetanou recept

Zapomněl/a jsem heslo