Suroviny pro 2
2
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 839 kJ / 918 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 44,82 g |
Tuky | 76,12 g |
Vláknina | 6,34 g |
Cholesterol | 96 mg |
Sodík | 507 mg |
Sůl | 1,25 g |
Sacharidy | 11,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Bezmasá verze oblíbeného italského jídla.
Nejdříve si uvařte tomatovou omáčku jako základ pro lasagně. Na nepřilnavé pánvi zahřejte olivový olej a česnek. Jakmile česnek začne jen zlehka zlátnout, tak k němu přidejte loupaná rajčata a bazalku. Během doby, než směs přijde k varu, tak vidličkou rozdrťte větší kusy rajčat. Jakmile tomatová omáčka začne bublat, tak ji stáhněte ze sporáku a přes cedník nechte prokapat. Zadní stranou lžíce sítem protlačte zbytek té rajské dobroty zpět do pánve (nezapomeňte i tu hmotu ze spodní strany cedníku, ta do omáčky taky patří). V cedníku vám zbydou na vyhození jen tomatové slupky, bazalka a česnek. Omáčku opět vraťte na sporák a přiveďte k varu, kde ji nechte omáčku jen zlehka probublávat cca 5 minut za občasného míchání. Ochuťte solí a pepřem, v případě velké kyselosti (tedy méně kvalitních rajčat) přidejte špetku cukru. Odstavte stranou, než připravíte zbytek lasagní. Krok 2: Nyní s rozpalte troubu na 180°C a připravte si tvarově vhodnou zapékací nádobu na lasagne. Pokud máte nádobu (jako já) jen oválnou/kulatou, tak se nebojte rohy plátků lasagní zastříhnout do požadovaného tvaru.
Nyní si připravte zeleninovou směs s lučinou. Na větší nepřilnavé pánvi zahřejte 2 lžíce oleje. Přidejte pokrájený pórek a červenou cibuli. Pomalu smažte na poloviční výkon sporáku, až zelenina změkne, cca 10 minut. Zvyšte výkon sporáku. Přidejte natrhaný špenát (pokud máte baby špenát, tak ho tam vhoďte celý bez trhání) a přidejte muškátový oříšek. Velmi krátce povařte, lehce osolte a opepřete. Dejte stranou ze sporáku a slijte případnou přebývající tekutinu. Do vlažné směsi pórku, cibule a špenátu vmíchejte krémový sýr typu lučina Krok 3: Teď už budete jen vrstvit lasagně než půjdou zapéct do trouby. Na dno zapékací nádoby dejte cca 2-3 lžíce tomatové omáčky. Na omáčku položte 1 plát lasagní, natřete na něj 2-3 lžíce sýrové směsi se zeleninou. A opakujte celé znovu. Skončíte posledním plátem lasagní, který pokryjte zbytkem tomatové omáčky. Úplně navrch přijde rukama rozdrobená mozzarella a to celé ještě posypte čerstvě nastrouhaným parmezánem. A šup s tím do vyhřáté trouby na střední příčku. Pečte na na 180°C cca 25-30 minut, kdy povrch lasagní nádherně zezlátne a sýry rozpečou. Přeji dobrou chuť!
Nejdříve si uvařte tomatovou omáčku jako základ pro lasagně. Na nepřilnavé pánvi zahřejte olivový olej a česnek. Jakmile česnek začne jen zlehka zlátnout, tak k němu přidejte loupaná rajčata a bazalku. Během doby, než směs přijde k varu, tak vidličkou rozdrťte větší kusy rajčat. Jakmile tomatová omáčka začne bublat, tak ji stáhněte ze sporáku a přes cedník nechte prokapat. Zadní stranou lžíce sítem protlačte zbytek té rajské dobroty zpět do pánve (nezapomeňte i tu hmotu ze spodní strany cedníku, ta do omáčky taky patří). V cedníku vám zbydou na vyhození jen tomatové slupky, bazalka a česnek. Omáčku opět vraťte na sporák a přiveďte k varu, kde ji nechte omáčku jen zlehka probublávat cca 5 minut za občasného míchání. Ochuťte solí a pepřem, v případě velké kyselosti (tedy méně kvalitních rajčat) přidejte špetku cukru. Odstavte stranou, než připravíte zbytek lasagní. Krok 2: Nyní s rozpalte troubu na 180°C a připravte si tvarově vhodnou zapékací nádobu na lasagne. Pokud máte nádobu (jako já) jen oválnou/kulatou, tak se nebojte rohy plátků lasagní zastříhnout do požadovaného tvaru.
Nyní si připravte zeleninovou směs s lučinou. Na větší nepřilnavé pánvi zahřejte 2 lžíce oleje. Přidejte pokrájený pórek a červenou cibuli. Pomalu smažte na poloviční výkon sporáku, až zelenina změkne, cca 10 minut. Zvyšte výkon sporáku. Přidejte natrhaný špenát (pokud máte baby špenát, tak ho tam vhoďte celý bez trhání) a přidejte muškátový oříšek. Velmi krátce povařte, lehce osolte a opepřete. Dejte stranou ze sporáku a slijte případnou přebývající tekutinu. Do vlažné směsi pórku, cibule a špenátu vmíchejte krémový sýr typu lučina Krok 3: Teď už budete jen vrstvit lasagně než půjdou zapéct do trouby. Na dno zapékací nádoby dejte cca 2-3 lžíce tomatové omáčky. Na omáčku položte 1 plát lasagní, natřete na něj 2-3 lžíce sýrové směsi se zeleninou. A opakujte celé znovu. Skončíte posledním plátem lasagní, který pokryjte zbytkem tomatové omáčky. Úplně navrch přijde rukama rozdrobená mozzarella a to celé ještě posypte čerstvě nastrouhaným parmezánem. A šup s tím do vyhřáté trouby na střední příčku. Pečte na na 180°C cca 25-30 minut, kdy povrch lasagní nádherně zezlátne a sýry rozpečou. Přeji dobrou chuť!
Zveřejněno 4. 9. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Fofr lasagne s pórkem, špenátem a lučinou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/W9BQ
Moje poznámka
Fofr lasagne s pórkem, špenátem a lučinou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/W9BQ
Nejnovější recepty
Kedlubnová polévka
Přidáno před 6 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 17 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 21 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno 2. 5. 2025 11:01
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá ořechová bábovka
Anna.Milkova před 2 minutami
Obyčejný hlávkový salát s obyčejnou zálivkou od babičky
Missa25 před 10 minutami
Kefírové lívance II
vavravictoria1 před 22 minutami
Klasická koprová omáčka s vejcem
frantisek66 před 1 hodinou
Hamburská vepřová kýta
Pisarak před 1 hodinou
Vepřová kotleta s houskovým knedlíkem
Pisarak před 1 hodinou
Toskánský bůček
poirotka před 2 hodinami
Vajíčková tlačenka
pavelcicha před 2 hodinami
Zadělávaná mrkev s hráškem
Mimino před 3 hodinami
Tématické fráze:
recept na lasagne se špenátem,
špenát s lučinou a těstovinami,
lasagne slučinou,
špenát lučina,
fofr lassane,
lasangne na sporáku,
těstoviny se špenátem a lučinou,
lasagne doba varu,
špenát s lučinou,
zeleninove lasagne lučina,
lasagne s porkem spenatem a nivou,
doba peceni lasagni,
špagety s lučinou a špenátem,
spenatove lasange s lucinou a rajcaty
Suroviny:
pórek,
cibule červená,
špenát čerstvý,
strouhaný muškátový oříšek,
sýr čerstvý,
olej olivový,
bazalka čerstvá,
pepř mletý,
sýr mozzarella,
sýr parmazán strouhaný
Komentáře (4)