Kvásková vánočka (z formy)
Sváteční dny o Vánocích si nikdo z nás nedovede představit bez krásně nadýchané vánočky, plné mandlí a rozinek. Každé sousto výborné kváskové vánočky, pečené ve formě, se v ústech lehce rozplyne.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 431 kJ / 2 015 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 51,23 g |
Tuky | 44,96 g |
Vláknina | 11,10 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 164 mg |
Sůl | 0,36 g |
Sacharidy | 345,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kvásek, vodu a hladkou mouku dobře promícháme. Zakryjeme a necháme v teple asi 9-12 hodin kvasit. Vykvašený základ bude nakysle vonět a na povrchu se dělají "kráterky" od prasklých bublinek.
Krok 2: K rozkvašenému základu přidáme postupně všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto, které zakryjeme fólií (nebo i s mísou uložíme do sáčku) a necháme v teple kynout.
Krok 3: Formu na vánočku vymažeme sádlem a lehce vysypeme mandlovými lupínky.
Krok 4: Vykynuté těsto propracujeme, zformujeme do válečku a uložíme do připravené formy. Celou bábovku i s formou je dobré znovu nechat kynout v igelitu, neosychá.
Krok 5: Vykynutou vánočku vložíme do studené trouby, troubu zapneme na 170 °C a upečeme. Vpíchnutím špejle zjistíme, jestli je vánočka dostatečně propečená - špejle musí být po vytažení suchá, bez drobečků.
Krok 6: Po upečení vánočku opatrně vyklopíme z formy.
Zveřejněno 14. 9. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kvásková vánočka (z formy)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N6jp
Moje poznámka
Kvásková vánočka (z formy)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N6jp
Nejnovější recepty
Fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Přidáno před 4 hodinami
Hovězí maso na pivě
Přidáno 17. 10. 2025 21:23:34
Plněná kuřecí prsa na pórku
Přidáno 17. 10. 2025 18:14:00
Rybí závitek z makrely
Přidáno 17. 10. 2025 18:01:29
Salát s řapíkatým celerem a pomerančem
Přidáno 17. 10. 2025 17:53:01
Cuketové knedlíky a cuketové zelí
Přidáno 17. 10. 2025 17:37:31
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová krkovička na žampionech se smetanou
Rmdra před 1 hodinou
Buchta Fešák
kabelka.ondrej před 3 hodinami
Pečené kaštany z horkovzdušné fritézy
romanzabr123 před 3 hodinami
Snadný štrúdl
Ivace před 3 hodinami
Domácí škvařené sádlo
Mathilda před 3 hodinami
Pudink v mikrovlnné troubě
D.strelcova@seznam.cz před 3 hodinami
Celerová pomazánka à la humr
Tonja před 4 hodinami
Skoro rybí salát z květáku
Tonja před 4 hodinami
Budapešťská pomazánka
Tonja před 5 hodinami
Tvarohová pomazánka s mrkví - „Falešná treska“
Tonja před 5 hodinami
Tématické fráze:
kvásková vánočka,
kvaskova bábovka,
kvásková vánočka recept,
kvaskova kuchařka,
kvaskova bábovka recept,
kvaskova vianocka,
nejlepší vánočka recept kvasková,
vnočka z formy,
vanočka kvasková,
super špaldova vanočka,
forma na vánočku skleněná,
jak se peče vánočka ve formě,
kváskova vanočka,
kvasova vanocka,
vanočka do formy na bábovku,
kvaskova tvarohová bábovka,
recept na kvaskovou vánočku,
vánočkqa ve formě,
kvaskoba tbarohova,
kvaskova kuchařka mazanec
Suroviny:
voda,
mouka hladká,
voda,
vejce,
tuk hera,
cukr,
sůl,
kůra citronová,
rozinky,
mouka hladká,
sádlo,
lupínky mandlové
Komentáře (4)