Vánočka z třeného kynutého těsta
Vánočka je takovou snídaňovou královnou vítající vánoční ráno při svátečním stole. Už její příprava je slavnostně laděná, protože se peče většinou jen o Vánocích. Nechte provonět i vaši domácnost touto voňavou kráskou.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 32 442 kJ / 7 754 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 175,15 g |
Tuky | 304,80 g |
Vláknina | 45,60 g |
Cholesterol | 1,82 g |
Sodík | 3,68 g |
Sůl | 9,02 g |
Sacharidy | 1 054,74 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve založíme kvásek z části vlahého mléka, droždí a lžíce cukru. Pořádně promícháme a necháme vzejít.
Krok 2: V míse utřeme 3 žloutky a 1 celé vejce s 250 g cukru. Jakmile hmota zbělá, zamícháme citronovou kůru, zázvor a muškátový květ. Mouku prosejeme a přidáme s kváskem k žloutkové pěně.
Krok 3: Ve zbylém mléce pak rozmícháme lžičku soli, přidáme k ostatním surovinám a zpracujeme do tuhého těsta - většinou ručně na vále, je dost tuhé.
Přendáme zpět do mísy a necháme kynout - klidně až tři hodiny. Krok 4: Do těsta, které zdvojnásobilo svůj objem, zapracujeme rozehřátou, ale zchladlou, kostku másla, naložené rozinky a část plátků mandlí. Nejlepší je ruční zapracování, jde to sice hůř, ale je to nejefektivnější. Necháme spolu chvíli odpočinout a připravíme na pletení. Krok 5: Lze plést klasicky z devíti pramenů, upevnit špejlí a nechat na plechu ještě chvíli kynout, asi hodinu. Krok 6: Vykynutou vánočku pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme lupínky mandlí. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C do zhnědnutí, to je asi 10 minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C, zakryjeme přehnutým pečícím papírem a dopečeme - zkoušíme špejlí.
Přendáme zpět do mísy a necháme kynout - klidně až tři hodiny. Krok 4: Do těsta, které zdvojnásobilo svůj objem, zapracujeme rozehřátou, ale zchladlou, kostku másla, naložené rozinky a část plátků mandlí. Nejlepší je ruční zapracování, jde to sice hůř, ale je to nejefektivnější. Necháme spolu chvíli odpočinout a připravíme na pletení. Krok 5: Lze plést klasicky z devíti pramenů, upevnit špejlí a nechat na plechu ještě chvíli kynout, asi hodinu. Krok 6: Vykynutou vánočku pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme lupínky mandlí. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C do zhnědnutí, to je asi 10 minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C, zakryjeme přehnutým pečícím papírem a dopečeme - zkoušíme špejlí.
Zveřejněno 18. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka z třeného kynutého těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qLy2
Moje poznámka
Vánočka z třeného kynutého těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qLy2
Nejnovější recepty
Cuketové sushi
Přidáno před 10 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 11 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 20 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jahodové muffins
kahus308 před 7 minutami
Meruňkový koláč
Evellinka před 34 minutami
Švestkové kuličky z tofu
Ivanka Rohacova před 2 hodinami
Rychlé kuřecí rizoto pro začátečníky
Kohoutova před 2 hodinami
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 6 hodinami
Špenátová polévka
brtna před 8 hodinami
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 9 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 9 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Zu.bart před 9 hodinami
Kulajda z cukety
Romana20 před 10 hodinami
Tématické fráze:
těsto na vánočku,
kynuté těsto přes noc,
vanocka testo,
kynutí těsta přes noc,
třené těsto,
vánočka top recepty,
těsto na vánočky,
třené těsto recept,
těsta na vánočky,
top recepty vánočka,
testo vanocka,
recept na třenou vánočku,
třený mazanec,
recept na kynutou vanočku,
kynutí přes noc,
mazanec z třeného těsta,
vánočka,
jakou mouku na vánočku,
jednoduchá kynutá vánočka,
těsto kynuté přes noc
Suroviny:
droždí,
cukr,
mléko,
mouka polohrubá,
vejce,
žloutek,
cukr písek,
kůra citronová,
zázvor,
květ muškátový,
máslo,
sůl,
rozinky v rumu,
mandle plátkové,
vejce
Komentáře (44)
"A proč vlastně na Vánoce pečeme právě vánočku? Tento zvyk pochází ze 16. století, kdy pečení vánočky náleželo pouze odborníkům svého řemesla. Od 18.století se však tento zvyk rozšířil do rodin a pro každého člena rodiny se pekla jedna vánočka. Pekly se v různých velikostech a ta největší byla podávána při slavnostní štědrovečerní večeři. V té době se nazývala vánočka „štědrovkou“ a měla do rodiny přivést blahobyt. Někdy se do těsta zapekla mince a ten, kdo ji našel, se měl těšit radosti a bohatství v příštím roce. Vánočka, jakožto symbol hojnosti, štěstí a zdraví, byla připravována s velikou opatrností a nesla s sebou také různé tradiční zvyky a pravidla. Hospodyňka, která vánočku pekla, musela být oděna v bílé zástěře, nemluvit a pro dobré kynutí prý mělo napomoci poskakování do výšky. I jednotlivé provazy, ze kterých se vánočka zaplétá, mají svůj historický význam. První čtyři provazy znamenají zemi, vodu, vzduch a slunce. Další tři jsou symbolem citu, rozumu a vůle a vrchní dva znamenají vědění a lásku." Takže tak