Šípkový likér
Krásně červené plody šípku jsou korunou podzimu, obsahují velké množství vitaminu C a další neméně důležité vitamíny a jsou právem řazeny k superpotravinám. Pokud je uvidíte někde v přírodě, rozhodně neváhejte s jejich sběrem a připravte si z nich likér, protože kudy teče, tudy léčí.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 964 kJ / 4 055 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 9,60 g |
Tuky | 1,80 g |
Vláknina | 144,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 24 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 228,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nasbírané šípky v čistém plátně (utěrka, starší prostěradlo...) důkladně promneme a tím tak očistíme od "límečků-bubáků", které při maceraci (louhování) nepotřebujeme a chceme jen čistý plod růže šípkové.
Krok 2: Čisté šípky nasypeme do velké čisté (vypařené) zavařovací lahve, přisypeme cukr (dle chuti) a zalijeme pálenkou.
Krok 3: Vše promícháme. Zakryjeme kouskem plátýnka nebo ubrousku a necháme na temnějším místě při pokojové teplotě macerovat 21 dnů. Občas s lahví zlehka zahýbáme nebo protřepeme. Pokud mícháme přímo likér, dbáme na čistotu vařečky.
Krok 4: Do likéru můžeme přidat při macerování pro chuť celou skořici.
Krok 5: Po maceraci likér přecedíme přes cedník a následně vymačkáme i přes jemné plátno, abychom se zbavili i nejmenších nečistot a chloupků z šípků v likéru. Šípky nemusíme vyhazovat, můžeme je uchovat v lednici v uzavíratelné misce, budou se nám hodit například do pečených čajů, grogu, čaje.
Zveřejněno 3. 12. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Šípkový likér
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/llO1
Moje poznámka
Šípkový likér
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/llO1
Nejnovější recepty
Linecký koláč s cuketou
Přidáno před 3 hodinami
Koláč s tvarohem a rybízem
Přidáno před 9 hodinami
Lečo v omeletě
Přidáno 3. 7. 2025 08:29
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno 2. 7. 2025 19:13
Květák bez smažení
Přidáno 2. 7. 2025 16:46
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno 2. 7. 2025 13:51
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Francouzský toust se šunkou a sýrem
Rennna před 1 hodinou
Tvarohová bublanina
HanaHanka před 2 hodinami
Hříbková omáčka
Darwin před 2 hodinami
Extra rychlé lívance
zelenapampeliska před 2 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
olivka před 3 hodinami
Vejce v hořčicové omáčce
Ivyjg před 4 hodinami
Utopenci alá pan Kaplan
helka před 5 hodinami
Jogurtová buchta s třešněmi
novakovajanna před 5 hodinami
Krupičková polévka
taleonka10 před 5 hodinami
Tématické fráze:
domácí šípkový likér,
slivovice se šípky,
šípek liker,
šipky ve slivovici,
macerace šípků,
slivovice ze sipku,
šípky v slivovici,
sipkova slivovice,
palenka z šípků,
šípková pálenka,
pálenka ze šipku,
šípek slivovice,
koralka se šípky,
příprava šípkového likéru,
louhování šípků v slivovici,
sipkovy destiláty,
šípkový destilát,
slivovice s šípky,
domácí pálenka že šipku,
louhovani sipkoveho caje
Suroviny:
šípky,
cukr hnědý,
pálenka,
skořice celá
Komentáře (3)