Hovězí svíčková na smetaně
Svíčková na smetaně je typicky český sváteční pokrm, který je s oblibou podáván na svatbách a rodinných sešlostech. Tradičně se podává s kynutými nebo karlovarskými knedlíky, plátkem citronu, šlehačkou a brusinkami. Zkuste ji připravit i vy, a oslníte celou rodinu.
Suroviny pro 7 porcí
7porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 146 kJ / 3 142 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 246,53 g |
Tuky | 198,76 g |
Vláknina | 36,19 g |
Cholesterol | 714 mg |
Sodík | 2,84 g |
Sůl | 6,79 g |
Sacharidy | 77,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zeleninu oloupeme a nakrájíme na drobné kousky nebo nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
Krok 2: Špek nakrájíme na silnější špalíčky. Do masa ostrým nožem vyřízneme díry a do každé zasuneme kousek špeku. Aby se maso snadněji špikovalo, můžeme dát špek na chvíli do mrazáku. Zpevní se a bude se s ním lépe pracovat.
Krok 3: Troubu předehřejeme na 200 °C. Maso ze všech stran osolíme a opepříme.
Krok 4: V hrnci rozpustíme sádlo a orestujeme na něm maso ze všech stran, aby se zatáhlo. Poté ho vyjmeme z hrnce a odložíme bokem.
Krok 5: K výpeku v hrnci přidáme divoké koření, kořenovou zeleninu a vše osmahneme dozlatova až do zlatohněda. K zelenině můžeme přidat lžíci cukru. Krásně zkaramelizuje a dodá omáčce hezkou barvu. Pokud by se zelenina přichytávala, podlijeme ji 2 lžícemi vody.
Krok 6: Přidáme cibuli a pokračujeme v restování.
Krok 7: Jakmile je všechna zelenina krásně zlatavá, vrátíme maso zpět do hrnce. Vše podlijeme vývarem tak, aby bylo maso zhruba z poloviny ponořené.
Krok 8: Přikryjeme pokličkou a vložíme do vyhřáté trouby. Teplotu snížíme na 180 °C a pečeme doměkka zhruba 1,5–2 hodiny. Maso během pečení podle potřeby podléváme, otáčíme a dochutíme hořčicí.
Krok 9: Měkké maso vyndáme z hrnce a odložíme bokem. Ze zbylého zeleninového základu odstraníme všechno koření a omáčku rozmixujeme.
Krok 10: Mouku rozmícháme ve smetaně a za stálého míchání pomalu vlijeme do omáčky. Dobře promícháme a necháme asi 20 minut povařit.
Krok 11: Omáčku dochutíme solí, citronovou kůrou a šťávou. Na zjemnění přidáme kousek másla.
Krok 12: Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a kynutými či karlovarskými knedlíky. Dozdobíme plátkem citronu, šlehačkou a brusinkami.
Zveřejněno 31. 5. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hovězí svíčková na smetaně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RJ9O
Moje poznámka
Hovězí svíčková na smetaně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RJ9O
Nejnovější recepty
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno před 2 hodinami
Jelení závitky
Přidáno před 3 hodinami
Pikantní pečená rajčata
Přidáno před 4 hodinami
Špekovo-papriková pomazánka
Přidáno před 4 hodinami
Cuketovo-kedlubnová polévka
Přidáno před 5 hodinami
Domácí kečup z trouby (méně pracný)
Přidáno před 5 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zelňačka (klasika)
HavranPB před 1 hodinou
Segedínský guláš
Jiri_N. před 1 hodinou
Papriková pasta
lpinkas@seznam.cz před 1 hodinou
Houbové rizoto
Konstantin. před 1 hodinou
Vepřová pečeně s batáty, cibulí a jablkem
Konstantin. před 1 hodinou
Debrecínská hrachová polévka
Mici76@seznam.cz před 2 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Sahula před 2 hodinami
Guláš SPECIÁL
Sahula před 2 hodinami
Kuřecí prsa s cizrnou, olivami a rajčatovou omáčkou
AnnaKrizova před 3 hodinami
Tématické fráze:
hovězí svíčková na smetaně,
hovězí svíčková,
hovězí svíčková recepty,
hovězí svičkova- recepty,
hovězí svíčková na smetaně recepty,
hovezi svickova recept,
svickova hovězí,
svíčková z hoveziho,
svíčkova na smetaně z hověziho,
recepty hovězí svičkova,
hovězí svíčková omáčka,
hovězí na smetaně,
svíčkova na smetaně top recepty,
recept na hovezi svickovou,
recept hovězí svíčková,
svíčkova s hovezího,
hovězí svíčková na smetaně recept,
svíčková na smetaně,
hovězí svíčková na na smetane,
recept na svíčkovou
Suroviny:
hovězí zadní,
špek,
sádlo,
mrkev,
celer,
petržel,
cukr krupice,
voda,
cibule,
hořčice plnotučná,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř černý,
vývar hovězí,
mouka hladká,
smetana na vaření,
citron,
máslo,
sůl,
pepř mletý,
citron,
šlehačka,
brusinky zavařené
Komentáře (7)
1. Jak někdo v komentářích píše, 33% smetana je lépe, spíše pak můžete říci, že je to na SMETANĚ
2. Zkuste si alespoň část omáčky rozmixovat i s kořením, jen bez bobkového listu, ten určitě vyjmout a po propasírování tzv. „do sucha“ (v cedníku skoro nic nezbude, kromě téměř vysušených zbytků koření a možná zeleniny, chce to trochu silou) porovnejte s omáčkou zbavenou koření.
3. Když na závěr zjemňujete a kyselíte, zkuste si těsně před ukončením varu přidejte cca 2dcl bílého vína a jen pár vteřin převařte - hotovo.
Jinak jak správnost surovin, hlavně masa (je pro Boha né pravou svíčkovou!!) tak ostatní mi včetně obrázku a barvy omáčky (žádná utrápená "šedivka") napovídá, že si autor skutečně pochutná.
PS: k poznámce od "kuchařky" - Přidávám ještě 1 PL sójové omáčky. Sojová omáčka patří do české kuchyně asi tak, jako do vietnamské kynutý houskový knedlík, ledaže se jedná o hanojskou verzi. Ve svíčkové na smetaně jsou výhradně místní ingredience a to již několik set let zhruba stejné či obdobné, jak se místně liší zdroje, ale SOJA?