Pohankové babizny - starý lidový pokrm s uzeným masem

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Vepřové maso 6 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

250 g pohanky
350 g brambor
250 g uzeného masa
trochu vývaru z uzeného masa
slanina podle potřeby (50 - 80 g)
sůl podle chuti
kysané zelí nebo zeleninový salát k podávání
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Pohanku spaříme, propláchneme, zalejeme studenou vodou a necháme nabobtnat. Mezitím uvaříme do poloměkka brambory a zvlášť i uzené maso. Brambory pak nakrájíme na kostky, stejně tak uzené maso. Nabobtnalou pohanku, brambory a maso smícháme, podle potřeby zředíme vývarem z uzeného masa, je-li maso sušší, tak vše polijeme zvlášť rozpuštěnou slaninou, vložíme do trouby a zapečeme. Podáváme s kysaným zelím nebo zeleninovým salátem.

  2. Pokrm lze dle vlastní fantazie obměňovat kořením, bylinkami, zeleninou, houbami, sýrem, podle vlastní chuti.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Pohankové babizny - starý lidový pokrm s uzeným masem

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    maris: Za mně i za Eja57: ;-):-8:-D:-K:yes: Moc zdravím!:-K

    Odpovědět

  • maris maris

    MamlajdaD: maris si to přečetla a moc děkuje - Tobě a hlavně Eje za průzkum;-):-):yes:

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Eja57: Dík za komentář a za pracně získané informace:yes:;-):-8 Jestli si to přečte maris, alespoň bude mít vodítko pro získání dalších informací. ;-):yes: Doufám, že si to maris přečte.:yes:;-) Moc ti za tuto zprávu děkuji, zdravím a přeji hezký víkend!:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Tak jsem se poptávala a jednomu kamarádovi z Valašska tohle připomíná jídlo jeho babičky - byla tam pohanka, brambory, uzené, bylo to smíchané dohromady a k tomu kysané zelí....ale název neví...

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Maris: To je mně líto, ale upřesnit nemůžu:-(. Kdysi, nevím přesně kdy, jsem si recept opsala, nejspíš z nějakého časopisu (Květy, Vlasta, ale mohlo to být i z jinéhé zdroje) ale já jsem si v začátcích mé sbírky u receptů nepsala ani odkud jsem to opisovala, ani jiné podrobnosti, pokud vůbec byly uvedeny. Bohužel, ale nemám ani potuchy, z které oblasti recept pochází. Jasně, že mne napadá Valašsko, kde se pohanka pěstuje asi nejvíc, ale ona se pohanka konzumovala v dřívějších dobách i jinde, ale to ty víš lépe než já;-):-D:yes: Recept je v původním znění, úpravy jsou jen navržené v bodě 2. Díky za komentář a moc zdravím!:-K

    Odpovědět

  • maris maris

    Snažila jsem se najít oblast, z které jídlo pochází - zajímají mě staročeské, lidové pokrmy, ale nikde jsem nenašla. Můžeš, prosím, upřesnit, z kterého regionu je ?;-) Zaujal mě název:-D
    Určitě by mi chutnalo :yes: ale jestli se má uchovat v původní podobě, tak určitě nezapékat se sýrem, to staročeská kuchyně, pokud je mi známo, nezná;-):-8

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo