Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí šunka s pažitkou

Domácí kuřecí šunka je šťavnatá, jemně dochucená a voňavá po čerstvé pažitce. Připravíte ji snadno, bez zbytečných přísad, a navíc přesně víte, co jíte. Skvělá na chleba, do sendvičů nebo jako zdravá svačina pro děti i dospělé.

Hodnocení receptu je 4,9 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Náročný

Doba přípravy 160 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 120 min Bez doby naložení

160 min (40 min příprava + 120 min tepelná úprava, Bez doby naložení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 212 kJ /
1 246 kcal
Bílkoviny210,10 g
Tuky32,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 400 mg
Sodík 6,52 g
Sůl11,00 g
Sacharidy29,31 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky. Krok 2: Zhruba 200-250 g rozkutrujeme v malém sekáčku potravin. Nemusí se to dělat, ale šunka pak lépe drží. Krok 3: Přidáme sůl, pragandu, med a pořádně, alespoň 20 minut hněteme. Pak přidáváme po částech studenou vodu a vždy zase prohněteme. Dá se použít i nějaký robot s hákem. Krok 4: Promíchanou směs uložíme do skleněné vzduchotěsné mísy a necháme 24-48 hodin v chladničce. Občas můžeme promíchat. Krok 5: K masu přidáme nakrájenou pažitku a dobře promícháme. Krok 6: Do nádoby šunkovaru vložíme mikrotenový sáček a po částech vrstvíme masovou směs. Každou vrstvu pořádně stlačujeme nějakým tloukem. Krok 7: Nakonec šunkovar uzavřeme a vložíme do úzké a vysoké nádoby s vodou (používám hrnec na vaření špaget). Voda má dosahovat kousek pod okraj šunkovaru. Krok 8: Zahříváme. Když teplota vody dosáhne 80 °C, tak ji budeme na této hodnotě udržovat 2 hodiny. Krok 9: Pak šunkovar vyjmeme, můžeme ho zchladit ve studené vodě a uložíme do druhého dne do chladničky. Krok 10: Následující den šunku vyjmeme a nakrájíme.

TIP: Jak udělat šunku bez šunkovaru - rady a tipy

Zveřejněno 14. 6. 2018

Poznámka autorky Merylas

Množství soli si může každý upravit podle sebe. Na 1 kg masa se celkem většinou dává od 20 do 24 g soli. Tím je myšleno jak obyčejná sůl, tak i s pragandou dohromady v různém poměru. Samozřejmě, že se může množství i snížit. Já jsem zvolila kompromis a dávám stejným dílem pragandu i sůl. Praganda jde solí nahradit, ale šunka nebude růžová, ale spíš šedivá. Každý má možnost výběru. Praganda je k dostání v drogeriích.

Na fotce je šunka vyrobená jen z nakrájeného masa, ale kdybych část rozkutrovala, byla by více soudržnější.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kuřecí šunka s pažitkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GO3K

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kuřecí šunka s pažitkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GO3K

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Ahoj všem ve spolek? Chci se zeptat, jestli to je tvůj recept nebo pozměněný z internetu? Zaskočila mě v receptu věta: cituji:... a necháme 24 - 48 hodin v chladničce. Konec citace. Mě zajímá, jak dlouho jsi měla maso v ledničce ty? Děkuji za kladnou odpověď.

pavelk: vetsinou je 24h minimum na odlezeni a 48h maximum :) klidne ho tam muzes nechat i 28h nebo 36,5

pavelk: Když jsem se začala zajímat o výrobu domácí šunky, tak jsem hledala základní rady a recepty na internetu a pak jsem začala zkoušet podle sebe Vyhovuje mi kuřecí stehenní maso , jelikož je pak šunka taková šťavnatější. A abych měla určitou změnu v chuti, tak mě napadlo přidat tu pažitku. Jinak já osobně jsem měla tentokrát maso naložené cca 33 hodin. Jak odpověděla Františka, 24 hodin je minimum, ale může být naložené i déle. Kuřecí maso ale musí být zcela čerstvé, tak pozor i na to, kde se nakupuje.:-K

Taky ráda experimentuju s šunkovarem, vždycky je to zpestření studené kuchyně. Zkusím i tenhle recept. :yes:

je to lákavé vyskouším

kutil25:, EvaHora: Děkuji za zájem o recept a doufám, že nezklame. Je to zase určitá změna v chuti.

Pěkné, jednoduché, hodně lákavé :yes:

Já si snad ten šunkovar koupím, líbí se mi ta pažitka, s bylinkami by šlo experimentovat:yes:

zizala: Experimentovat by určitě šlo. Tato šunka, s pažitkou, moc hezky voní a chutná nám. Je to zase trochu něco jiného, než klasika. Na zahradě mám hodně bylinek, tak postupně vyzkouším.
maiva: Děkuji.

Tématické fráze:
kuřecí šunka, kuřecí šunka z šunkovaru, kureci sunka recept, domácí kuřecí šunka, domaci kuřeci šunka recept, kuřecí šunka v šunkovaru, kuřecí šunka ze šunkovaru recept, recept na šunku, domácí kuřecí šunka s medem, šunka z maloženého masa, chutná domácí šunka bez pragandy, recepty s pažitkou, šunka z šunkovaru recepty, recept na domaci kureci sunku, kuřecí šunka ze šunkovaru, kurecí sunka recepty, recepty kureci sunka, šunka z kuřete, kureci se sunkou, šunka z kuřecího masa

Suroviny:
maso, praganda, sůl, med, voda, pažitka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu