Suroviny pro 3
3
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 229 kJ / 294 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 13,98 g |
Tuky | 1,72 g |
Vláknina | 24,80 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 129 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 44,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zelí očistíme, pokrájíme na nudličky, dáme do hrnce, osolíme, ochutíme kmínem, podlijeme hrnkem vody a pod poklicí za občasnému promíchání dusíme na mírném ohni cca 10-20 minut. Doba dušení záleží na tloušťce nudliček a na tom, zda jsme použili zelí rané či pozdní, takže se nebudeme řídit časem v receptu, ale zelí v průběhu dušení ochutnáme. Zelí by v konečné fázi mělo zůstat na skus, takže sléváme, když je ještě trochu pevnější, jelikož ho budeme následně ještě krátce dusit s bramborem a ve finále z něj nechceme mít na talíři zelnou kaši.
Krok 2: Na drobně pokrájeném uzené slanině (špeku) osmažíme lehce dozlatova drobně pokrájenu velkou cibuli. K cibuli přisypeme podušené scezené zelí, přistrouháme na jemném struhadle bramboru, mírně osolíme a dobře promícháme.
Krok 3: Zelí ochutíme (dle jeho vlastní sladkosti) cukrem, zhruba 2-3 lžíce, podlijeme cca 3-4 lžícemi vody a dusíme do změknutí brambory, cca 5-7 minut, případně dle potřeby ještě podlijeme. Brambora nám zelí zahustí do krémovější podoby a nebudeme potřebovat na zahuštění mouku ani jíšku. Nakonec okyselíme octem dle vlastní chuti (cca 1 lžíce) a krátce vše společně po promíchání podusíme.
Krok 4: Podáváme s pečeným nebo uzeným masem, knedlíkem, noky, bramborem, osmaženou uzeninou...
Zveřejněno 25. 11. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dušené hlávkové zelí na slanině
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n444
Moje poznámka
Dušené hlávkové zelí na slanině
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n444
Nejnovější recepty
Cuketovo-brokolicová polévka
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí kousky s domácí omáčkou à la Uncle Ben’s
Přidáno před 3 hodinami
Pečené kuře na paprice
Přidáno před 5 hodinami
Zeleninový salát s pekingským zelím
Přidáno před 14 hodinami
Kančí guláš se zelím
Přidáno před 14 hodinami
Zelí s vepřovým masem
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Banánové lívance
MichaelaZamostna před 15 minutami
Panzanella s pečenými rajčaty
preclik.jana před 17 minutami
Dvacetiminutový švestkový koláč
Petulice před 19 minutami
Vydatná hrachovka
Fitulka před 1 hodinou
Pečená švestková povidla
Fitulka před 2 hodinami
Italské plněné placky
Lucie1001 před 3 hodinami
Helenské rohlíky
Tynaja před 5 hodinami
Zeleninové lečo na zimu
janatka před 6 hodinami
Segedínský guláš
Kajkajak před 11 hodinami
Blesková šlehačková bábovka
Mistrova před 14 hodinami
Tématické fráze:
rané hlavkové zelí recept,
dušené rané zelí,
rané zelí dušené,
zelí na slanině,
ranné zelí recept,
rané zelí recept,
zelí na na slanině,
ranné hlavkové zelí recept,
hlávkové zelí recepty,
dušené ranné zelí,
dušené hlávkové zelí,
recepty, základ zelí,
dušené hlavkove zeli recept,
hlávkové zelí se špekem,
zelí z hlavky se slaninou,
dušené zelí na slanině,
hlavkove zeli s uzeninou,
dušené zelí se slanině,
hlavkove zeli,
recept na dušené hlávkové zelí
Suroviny:
zelí hlávkové,
sůl,
slanina uzená,
cibule,
brambory,
cukr krupice,
ocet
Komentáře (7)
No a protože nejsme zvyklí škrábat se za levým uchem pravou rukou, tak si jednoduše vystačíme s jedním kastrolem: na tuku (špeku) osmažíme cibulku a pak přidáme (i na několikrát) SYROVÉ pokrájené zelí a posléze brambor (mouku) a dusíme takřka bez přidané vody