Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 242 kJ / 3 882 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 182,72 g |
Tuky | 267,52 g |
Vláknina | 25,87 g |
Cholesterol | 1,06 g |
Sodík | 11,42 g |
Sůl | 27,76 g |
Sacharidy | 174,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na pánvi rozpustíme drobně pokrájený špek a zpěníme na něm drobně pokrájenou cibuli. Mleté maso dáme do mísy, přidáme napolo uvařenou rýži, vajíčko a polovinu špeku s cibulkou, přidáme sůl, pepř a kdo má rád, dá i trochu sypké Podravky (ochucovadlo). Promícháme. Připravíme zelné listy (snadněji se sloupnou z hlávky, když ji spaříme ve vroucí vodě), listy pak naplníme masem a zavineme.
Krok 2: Pekáček dáme na plotýnku, přidáme na něj sádlo, zbylý špek s cibulí a lžíci sladké papriky, promícháme a sundáme z plotýnky, aby se nespálila paprika. Na dno rozprostřeme polovinu kysaného zelí (je-li zelí moc kyselé, vymačkáme ho). Zavinuté zelné listy a naporcované uzené maso poklademe střídavě na zelí, přidáme i klobásky, přikryjeme zbylým kysaným zelím, podlijeme horkou vodou (ta by měla sahat jen pod povrch pokrmu). Zaklopíme pokličkou a dusíme v troubě doměkka.
Krok 3: Pak vyndáme pekáček z trouby a dovaříme na plotýnce. Vybereme zelné listy, uzené maso a klobásky a dáme stranou. Šťávu i se zelím přivedeme k varu, zalijeme smetanou s rozmíchanou moukou, omáčku tak zahustíme a ještě povaříme (nejméně 10 minut). Omáčka nemá být v žádném případě podobná segedýnu, tekutiny má být mnohem méně, zato masa a zelí více. Do omáčky vrátíme závitky, uzené maso a klobásky, prohřejeme a podáváme.
Na porci na talíř patří přiměřené množství zelí se smetanovou omáčkou, na to úhledně upravíme 1 zelný závitek, 1 porci uzeného masa a 1 klobásku. Knedlíky podáváme zvlášť na míse, aby si každý strávník nandal podle svého.
Na porci na talíř patří přiměřené množství zelí se smetanovou omáčkou, na to úhledně upravíme 1 zelný závitek, 1 porci uzeného masa a 1 klobásku. Knedlíky podáváme zvlášť na míse, aby si každý strávník nandal podle svého.
Zveřejněno 21. 2. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zelný list po maďarsku (Sarma po maďarsku)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Qzkl
Moje poznámka
Zelný list po maďarsku (Sarma po maďarsku)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Qzkl
Nejnovější recepty
Kedlubnová polévka
Přidáno před 6 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 18 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 21 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno 2. 5. 2025 11:01
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá ořechová bábovka
Anna.Milkova před 21 minutami
Obyčejný hlávkový salát s obyčejnou zálivkou od babičky
Missa25 před 28 minutami
Kefírové lívance II
vavravictoria1 před 40 minutami
Klasická koprová omáčka s vejcem
frantisek66 před 1 hodinou
Hamburská vepřová kýta
Pisarak před 1 hodinou
Vepřová kotleta s houskovým knedlíkem
Pisarak před 1 hodinou
Toskánský bůček
poirotka před 2 hodinami
Vajíčková tlačenka
pavelcicha před 2 hodinami
Zadělávaná mrkev s hráškem
Mimino před 3 hodinami
Tématické fráze:
plněné zelné listy po maďarsku,
slovenske holubky na zelném listu s rajskou stavou,
maďarské plněné zelné listy,
zelny list,
slovenské plněné zelné listy,
slovenska sarma,
golubce po maďarsku,
plněné zelné listy sarma,
zelný list recept s klobásou,
(töltött káposzta) zelné listy,
nákládání zelného listu,
mleté maso v zelném listu madarsko,
mleté maso v zelném listu po madarsku,
uzené v zelném listu,
madarska kuchyne plneny zelny list,
recept zavitek po v maďarsku,
recept zavitek po v maďarsku,
nakládání zelí v maďarsku,
zelné listy,
jak nakládat zelné listy
Suroviny:
maso mleté,
rýže,
česnek,
vejce,
špek,
cibule,
pepř,
sůl,
podravka,
zelí hlávkové,
sádlo,
zelí kysané,
maso vepřové uzené,
smetana ke šlehání,
mouka
Komentáře (13)
Jedna moje kamarádka dělá téměř tentýž postup, jen bez klobásy a smetany, bez zahuštění, prostě přírodní, plněné zelné listy, uzené a dušené okořeněné kys. zelí. A vaří to ve velkém hrnci na Vánoce, to se na k ní sjede celá rodina a bez sarmy by neměli vánoce. Recept ale pochází ze Srbska od její maminky Srbky. To jen pro zajímavost.
https://www.toprecepty.cz/recept/9356-sedmihradske... Ak smiem, ponúkam aj túto dobrotu.
Toto jedlo je taká dobrota, že si to nezaslúži v žiadnom prípade. Nie je to buchta so zakysanou smetanou alebo placičky z mäsa (+vajce, škrob atď), alebo tzv. čína, bublanina, alebo "inovovaný " guláš - že to varil manžel,dedeček a pridal o koreninu viac a pod., tie sú tu x-krát.
Ale myslím, že na to množstvo ryže a mäsa treba viac zelných listov...
Len pre zaujímavosť som do podobných pridala môj spôsob. Obyčajne varím v pomalom hrnci, ale dá sa aj v "normálnom"...Pekný deň!