Můj jablečný závin
K podzimu neodmyslitelně patří štrúdly s náplní ze šťavnatých jablek, která je plná rozinek. Tento závin je důmyslně zabalený tak, aby jeho povrch naznačoval jednotlivé porce a určoval, jak ho správně nakrájet.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 892 kJ / 2 842 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 95,64 g |
Tuky | 35,69 g |
Vláknina | 33,48 g |
Cholesterol | 783 mg |
Sodík | 364 mg |
Sůl | 0,69 g |
Sacharidy | 517,89 g |
Postup přípravy
Krok 1: Plech vymažeme tukem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.
Krok 2: Do mísy nasypeme mouku, vanilkový cukr a nastrouháme nahrubo máslo. Do hrnečku dáme vlahé mléko, krupicový cukr, rozdrobené droždí a jen promícháme. Nalijeme do mísy, přidáme vejce a propracujeme těsto. Nedáváme kynout. Uděláme 2 bochánky.
Krok 3: Z bochánku rozválíme čtverec o délce strany 28 cm, vysoký půl centimetru. Na protější straně rádýlkem nařežeme proužky 25 mm široké, dlouhé asi 10 cm.
Krok 4: Těsto posypeme drcenými piškoty, na ně dáme jablka, nastrouhaná na plátky, rozinky, piškoty a posypeme mletými ořechy. Vše dáváme od sebe a končíme 2 cm před nakrájenými proužky.
Krok 5: Závin srolujeme, proužky máme navrchu. Závin po celé délce opatrně pomačkáme, abychom vytlačili vzduch a uzavřeme konce.
Krok 6: Přeneseme na plech a potíráme tak, že nadzvedneme proužek, pomažeme rozšlehaným vejcem, proužek dáme zpátky na závin. Těsto je poddajné, tak ho mírně protáhneme a založíme pod závin. Takto pokračujeme až do konce závinu. Znovu ho celý potřeme vejcem a posypeme ořechy. Takhle uděláme i druhý závin.
Krok 7: Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C do zlatova, asi 35 minut. Necháme vychladnout, pocukrujeme a nakrájíme. Chceme-li jeden závin, uděláme polovinu těsta.
Zveřejněno 21. 3. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Můj jablečný závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mxMp
Moje poznámka
Můj jablečný závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mxMp
Nejnovější recepty
Dietní kapr s bylinkami připravený v páře
Přidáno před 48 minutami
Linecký koláč s tvarohem a červenou řepou
Přidáno před 1 hodinou
Slepičí válečky na houbách
Přidáno před 1 hodinou
Zbouchnuté brambory
Přidáno před 11 hodinami
Skořicové podkovy
Přidáno před 20 hodinami
Jedlé balíky slámy
Přidáno 22. 10. 2025 06:20:03
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Výborná bábovka se zakysanou smetanou
KytkaS před 42 minutami
Dýňová polévka
BublinaF před 1 hodinou
Brokolicová polévka
Gothaj před 1 hodinou
Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl
Janiina před 1 hodinou
Pečená dýně
Agliooglio před 1 hodinou
Vepřová plec pečená pomalu společně s bramborami a mrkví
Ludmila B před 2 hodinami
Jablečný koláč s karamelem
Nikijaho před 2 hodinami
Švestkový crumble
olgaja před 3 hodinami
Jednoduchý domácí chleba
Pavel1987 před 3 hodinami
Kyselica a řízky z růžovek
Kajkajak před 3 hodinami
Tématické fráze:
jablečný závin,
štrůdl jablečný hera,
jablečné recepty,
recept můj jablečný závin,
recepty na štrůdl,
můj jablečný závin,
vsechno co mam rada recepty strudl,
jablečný závin postup,
jablečný závin recept,
jablečné záviny,
recepty na závin,
recepty na záviny,
recepty s jablky,
jablečny-zavin,
záviny sladké jablečné,
recept na jablečný štrůdl,
štrudl potirame,
jablečný.závin,
jablečný závin potíráme s vejcem,
jablečný strudl
Suroviny:
mouka polohrubá,
máslo,
vejce,
cukr vanilkový,
cukr písek,
mléko,
droždí čerstvé,
jablko,
cukr skořice,
rozinky,
ořechy mleté,
piškoty dětské,
vejce,
ořechy mleté
Komentáře (51)
Přidávám foto