

Jikra na ruský způsob + salát z červené řepy
Suroviny
- Jikra:
- 1 lilek
- 2 červené papriky
- 2 rajčata
- 1 cibule
- 1-2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- ocet
- cukr
- olej
- zelená petrželka
- Červená řepa:
- 1-2 vařené červené řepy
- nasekané oříšky
- sůl
- pepř
- cukr
- citrón
- olej
- může se dát i trochu čerstvého křenu
Postup přípravy receptu
Lilek napícháme nožem a dáme spolu s paprikama péct na plechu do trouby. Péct do změknutí, papriky můžou být mírně do černa. Slupku z lilku a paprik sloupneme a vyhodíme. Lilek můžeme nasolit a nechat odkapat vodu.
Nakrájené na kousky dáme do mixeru společně s cibulí česnekem a rajčatama, které před tím blanšírujeme v horké vodě a sloupneme slupku. Vše promixujeme a dochutíme solí, pepřem, cukrem, octem a olejem. Nakonec můžeme přidat zelenou petrželku. V kategorii je to zařazené jako saláty, ale dá se to použít i jako pomazánka na pečivo.
Uvařené červené řepy oloupeme a nastrouháme, případně nakrájíme. Dodáme nasekané oříšky (vlašské, lískové) a dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a troškou oleje.
Poznámka od kuchařky
Výborné k masu s bramborama na všechny způsoby, k těstovinám a k rýži.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jikra na ruský způsob + salát z červené řepy
-
Veroly:
Název je velice zavádějící. Měla jsem jikry z kapra a hledala jsem co s nimi - tady jsem je našla pouze v názvu, ale i přes mé usilovné hledání po jikrách ani památky.
Kdyby název byl alespoň v "...."
"Tento recept je z Ukrajiny, proto ten cizý název" - co je na názvu cizího? Snad jen "na ruský způsob", když je rcp ukrajinský.
-
Tento recept je z ukrajiny, proto ten cizý název. Ono je to vlastně výtažek vnitřku ze zeleniny, protože slupka se dává pryč, tak jsem si to zdůvodnila já
Mám velmi ráda ruskou a ukrajinskou kuchyni a taky mám od koho se učit. Když jsem tento název slyšela poprvé, koukala jsem nedůvěřivě, ale je to chutná a zdravá mňamka. Já osobně to můžu jíst i jen tak bez pečiva a nebo k masu. S vnitřnostma ryb to naštěstí nic společnýho nemá, to by mě neoslnilo ani trochu
-
Pěkný recept, ale název mě trochu zmátl. Můžu vědět, proč se tomu říká Jikra? :)
-
jikra...jsem se zděsila, že se o rybí vejce bude jednati, neboť rybí zárodek pozříti je pro mne strašné
... a jak to ještě lupá...brr. ale toto, toto mohu