Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jitrnice s kysaným zelím a bramborem

Zbyly vám ze zabijačky jitrnice? Dejte si je k obědu v tradiční kombinaci. Podávejte je s kysaným zelím připraveným se škvařenou slaninou a vařeným bramborem. Jitrnice stačí obalit v mouce a opéct na troše oleje.

Hodnocení receptu je 4,6 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 40 min

65 min (25 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 429 kJ /
1 059 kcal
Bílkoviny10,85 g
Tuky95,96 g
Vláknina12,62 g
Cholesterol 70 mg
Sodík 4,80 g
Sůl12,00 g
Sacharidy32,17 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve uděláme zelí: Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme ji. Cibuli oloupeme a drobně pokrájíme. Krok 2: Ke slanině přidáme cibuli a smažíme do zrůžovění cibule. Krok 3: Přidáme 1 lžičku hladké mouky a chvilku smažíme, až je jíška světle narůžovělá. Pak přidáme kysané zelí, cukr a trochu vody. Dusíme cca 15 minut. Krok 4: Jitrnice vytáhneme z lednice asi 2 hodiny před úpravou. Obalíme je v hladké mouce a vložíme na pánev se lžící oleje (olej nesmí být úplně horký, jen mírně zahřátý). Krok 5: Na mírném ohni je opékáme ze všech stran. Krok 6: Díky mouce by neměly prasknout, pokud přece jen, obsah se nalepí na boky jitrnic a opeče se spolu s nimi. Krok 7: Podáváme s vařeným bramborem.

TIP: Jak vyrobit domácí jitrnice

Zveřejněno 11. 11. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rOEw

Další recepty

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rOEw

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Navíc, dnes sehnat jaternici a jelítko špejlované, je celkem umění.:-// Takže nějaké úvahy co s nimi dělat aby při ohřívání nepraskly, jsou zbytečné, protože obojí při ohřívání vytečou těmi nezašpejlovanými konci.:-(;-(:-//

Marie Svarcova: Taky ráda vzpomínám na domácí zabijačky a sehnat dnes kvalitní jelita a jitrnice je opravdu zázrak. Holt, těm domácím a poctivým se nic nevyrovná. :-K

:-)<3:yes::yes: Je to dávno kdy jsme dělávali zabíjačky ale nikdy nic nepraskalo. A ta chuť <3. Jen jednou jsem koupila jitrnici i jelítko a nedalo se jíst. :-K

:-KPraskání a nepraskání jitrnic -nejvíc záleží, v jakém střevě je prejt nabitý - jestli jen ve vypraném nebo šlemovaném střevě. Vyprané střevo má zachovány všechny vrstvy vaziva a je tedy pevnější a neprůhledné, šlemované má jen tu bazální vrstvu, je tedy tenké a průsvitné. A taková jitrnice praskne vždy, můžete ji obalovat či ohřívat, jak chcete:-D

Tak jsem dnes před pečením v remosce nechal chvíli jelito s jitrničkou zaplavat si v horké vodě...
Doufal jsem, že aspoň jitrnice nepraskne (byla menšího průměru)
No, spletl jsem se..., co mohlo, to prasklo ;-(

Veronika.Hrozná: Podrobným popisem nemohu sloužit, v komentáři píši, že jsem to nezkoušela. ;-) Většinou si na tuto radu, kterou jsem kdysi dostala, vzpomenu, až když mi jitrnička praskne, tak jako ostatním! :-D Jitrničky moc nekupuji, ony ty z obchodu většinou za moc nestojí. 8-( Ale moc sympatický způsob popisuje JanaDorazinová, to by určitě stálo za vyzkoušení. :yes: Zdravím! :-K:-K

MamlajdaD: Jak dlouho to v té vodě nechat ? Jen ohřát, nebo i nechat vodu na varu a nechat probublávat, jak dlouho? Uvařit to ? Taky mi praskají, bez uzardění, drzačky drzé, vytečou do pekáčku !

JanaDorazinova:
A je to venku... :-)
Důležité je, že střívka nepraskají :yes: ale proč jste to nahřívání nenapsala už do rcp?:-)

Simona Skolakova: Já je dávám většinou jen do teplé vody a pak dobře osuším a obalím v té mouce :-)

Já jsem nedávno jelítka dělala tak,že jsem je dala do hlubší pánve zalila troškou vody a přikryla poklicí,tím se ohřály,nechala jsem vodu vyvařit a pak jsem dala trošku omastku a opékala,můžu říci,že to bylo snad prvně kdy mi nepopraskaly;-),ale byla te jen zkouška,třeba se mi to příště tak nepovede,jak píšete,záleží na střívkách a aj na té směsi,my měly kroupová jelita.

No vidite a ja zase zboznuji jitrnicku poradne popraskanou a opecenou:-D.

Nedá mi to, abych nepřišla také se svým "troškem do mlýna": V restauracích a hospůdkách, kde podávají při "vepřových hodech" opečené jitrnice a jelítka, je nejprve ohřejí v horké vodě a až potom opékají, aby jim to nepraskalo. Nezkoušela jsem to, ale asi vědí, co činí. ;-):-8 Tak jestli někdo vyzkouší, ať dá vědět.:-K

magdalenka: Toto je naozaj pravda, pretože aj u nás keď sa robia jaternice, niektoré črievka sa plnia super a niektoré praskajú už pri plnení. To je potom pri špajdlovaní naozaj super robota :(

Zkoušel jsem kdeco a vychází to přesně jak je většinou psáno: někdy praskne, někdy ne :-// (peču v remosce, nebo v troubě, pokladené plátky podbradku - není nic lepšího, než napůl chrumkavý ovááárek ;-)
No, asi má vliv i složení míšeniny a také jak moc jsou střívka naražená... ;-(

Tématické fráze:
jak ohřát jitrnici, jitrnice se zelím, opečená jitrnice, jak ohřát jitrnice, jelito s kysaným zelím, jitrnice s brambory, recept jitrnice že zelím, opečené jitrnice, jitrnice se zelím a bramborama, zeli k jitrnici, jaké zelí k jitrnici?, jak ohřát itrnici, jaternice se s kysaným zelím, jitrnicový prejt se s kysaným zelím, opečene jelito, jak ohřát kysané zelí, zelí k jitrnice, opečená jitrnice s brambory, vajecina se kysaným zelím, recept jitrnice kyselé zelí brambory

Suroviny:
jitrnice, mouka hladká, olej, zelí kysané, cukr krupice, slanina, cibule, mouka hladká, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]
]