Strakonické "štrúdle"
Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého, léty prověřeného, receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.
Suroviny pro 4 kusy
4kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 886 kJ / 5 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 79,39 g |
Tuky | 294,88 g |
Vláknina | 51,10 g |
Cholesterol | 984 mg |
Sodík | 1,38 g |
Sůl | 2,57 g |
Sacharidy | 539,29 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky namočíme do rumu a začneme připravovat těsto. Sádlo a máslo nakrájíme na kostky a přidáme do odvážené mouky.
Krok 2: Ocet promícháme s vodou a společně se žloutky a solí přidáme k mouce. Vypracujeme hladké těsto, které dáme na 1-2 hodiny odpočinout do lednice.
Krok 3: Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Ořechy nasekáme najemno. Rozinky necháme okapat.
Krok 4: Těsto vyndáme z lednice, rozdělíme na 4 díly a každý díl vyválíme na obdélníkovou placku. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Krok 5: Strouhanku osmažíme na másle dozlatova a posypeme ji na těsto. Doprostřed těsta dáme pruh jablek. Posypeme skořicí, okapanými rozinkami, nasekanými ořechy a část těsta položíme přes jablka. Dáme další vrstvu jablek, opět cukr, koření, a přehneme druhý konec těsta.
Krok 6: Hotové štrúdly přemístíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 20 minut dozlatova.
Krok 7: Rozpustíme máslo a smícháme ho s rumem. Ještě horký štrúdl potřeme směsí másla a rumu a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Zveřejněno 11. 7. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
Moje poznámka
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
Nejnovější recepty
Slepičí válečky na houbách
Přidáno před 44 minutami
Zbouchnuté brambory
Přidáno před 10 hodinami
Skořicové podkovy
Přidáno před 19 hodinami
Jedlé balíky slámy
Přidáno 22. 10. 2025 06:20:03
Šátečky z listového těsta plněné tvarohem
Přidáno 21. 10. 2025 20:28:55
Pohanková kaše s tofu
Přidáno 21. 10. 2025 18:04:03
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dýňová polévka
BublinaF před 7 minutami
Brokolicová polévka
Gothaj před 16 minutami
Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl
Janiina před 20 minutami
Pečená dýně
Agliooglio před 42 minutami
Jablečný koláč s karamelem
Nikijaho před 1 hodinou
Švestkový crumble
olgaja před 2 hodinami
Jednoduchý domácí chleba
Pavel1987 před 2 hodinami
Kyselica a řízky z růžovek
Kajkajak před 2 hodinami
Hraběnčiny francouzské brambory
Nebe1276 před 3 hodinami
Tématické fráze:
strakonické listy,
strudle,
strakonický závin,
jak zavinout štrůdl,
jak spravne zavinout strudl,
jak správně zabalit štrůdl,
strakonický jablkový závin,
štrůdl ze sádla,
novinnas vip,
jak zavinout závin,
rozdíl mezi štrúdlem a závinem,
recepty na štrúdle,
recept na strudle,
vitezne jablečne recepty,
rozdíl mezi zavinem a strudlem,
strakonický jablečný štrůdl,
vanocni strudle,
jak zavinout štrůdl video,
jak se dělá sádlo,
štrudle strakoničáky
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
sádlo,
voda,
ocet,
žloutek,
sůl,
strouhanka,
máslo,
jablko,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
skořice mletá,
rozinky,
ořechy,
máslo,
rum,
cukr moučkový
Komentáře (326)
Děkuji.
A těch 150g strouhanky mi přišlo moc , dala jsem půlku , je pravda , že jabka nebyla kdovíjak šťavnatá. Štrůdle moc dobré
https://www.toprecepty.cz/recept/38488-listove-tes...
Štrúdle teď peču MINIMÁLNĚ jednou týdně (nevím co s jabkama a mančaft si záviny žádá) a furt z tohoto těsta
Vím, jsou možná hezčí záviny, mají větší třpyt, než jaké dělám já, než toto těsto je fakt špica
***
Dnes 4 kousky, ve všech byla JABLKA + ořechy, nemáčené rozinky, bez rumového másla, náplň v jedné vrstvě
1. jenom s jablky
2. + strouhané hokaido (to byl úlet, dýně tomu dala akorát lepší barvu)
3. + podélně půlený banán
4. + rozmačkaný banán
No, pokud bych je nerozdal, tak bych to za den slupl sám a mého internistu by z toho mnou požitého množství tuku taky jeblo
***
Až nasyslím trochu loje, tak to zkusím i s ním
Je to takřka nepravděpodobné, ale čistě theoreticky by to těsto mělo být ještě lepččí
Já to měl stejně
Až do dneška!
Pekl jsem paralelně podle rodinného rcp a podle tohoto rcp
Podle tohoto rcp se těsto nesrovnatelně lépe vyvaluje-není jako žvýkačka(nemá tendenci se na vále vracet)
Pekl jsem při 200°C a těsto "listovalo"
Akorát už nebudu strouhanku na podsypání náplně předem pražit. Někteří se ptali, proč je tam "písek"
No, po pár hodinách se "písek" ztratil - změkl