Čočka na kyselo (bez mouky)
Čočka pomalu upadá v zapomnění a to je veliká škoda, protože je to báječná luštěnina. Klasická úprava na kyselo se připravuje na Nový rok, ale dopřát si ji můžete kdykoliv během roku. Místo mouky je k zahuštění použita rozmixovaná čočka.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 1 313 kJ / 314 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 20,30 g |
| Tuky | 15,62 g |
| Vláknina | 12,60 g |
| Cholesterol | 518 mg |
| Sodík | 216 mg |
| Sůl | 0,42 g |
| Sacharidy | 20,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Čočku propláchneme a uvaříme do měkka. Vodu nesolíme, čočka pak pomalu měkne.
Krok 2: Cibuli oloupeme. Jednu nasekáme najemno, dvě nakrájíme na půlkolečka, ty odložíme zatím stranou.
Krok 3: V hrnci nebo hlubší pánvi rozpálíme olej, přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět.
Krok 4: Uvařenou čočku slijeme a vložíme na olej se zesklovatělou cibulkou, osmahneme, pak zalijeme vodou nebo vývarem a necháme povařit, aby byla čočka trošičku jakoby rozvařená, ale ne úplně.
Krok 5: Odebereme část čočky, asi 1/3 a tu rozmixujeme ponorným mixérem.
Krok 6: Pak dáme zpět ke zbytku čočky a dochutíme solí, pepřem, majoránkou, případně česnekem a dovaříme, zakápneme octem podle chuti a hustotu čočky upravíme podle sebe.
Krok 7: Na malé pánvičce rozpálíme trochu oleje a na něm opečeme cibule nakrájené na půlkolečka rozdělená na proužky a osmažíme do hněda.
Krok 8: Když je hotová, přendáme cibuli do servírovací mističky a na pánvi, kde jsme smažili cibulku, uděláme dvě volská oka.
Krok 9: Hotovou čočku přendáme na talíř, poklademe volským okem, případně může být i opečená klobása nebo párek a v mističce servírujeme osmaženou cibulku, aby si každý dal podle chuti.
Zveřejněno 27. 8. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čočka na kyselo (bez mouky)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3Eop
Moje poznámka
Čočka na kyselo (bez mouky)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3Eop
Nejnovější recepty
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 3 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 8 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno před 22 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 20. 12. 2025 12:19:24
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánočka moje oblíbená
Mirous před 9 minutami
Babiččina kapustnica
Kajkajak před 35 minutami
Šunkofleky
Kajkajak před 40 minutami
"Tatarák" z tvarůžků a camembertu
Petik05 před 42 minutami
Šlehačkové cukroví
Irenaha před 1 hodinou
Brokolicové placičky se sýrem
lenka64892 před 2 hodinami
Kuřecí nudličky s ananasem
olapolap před 2 hodinami
Masové kuličky v rajské omáčce
mafinka888 před 2 hodinami
Vinná klobása trochu jinak
Peetrys před 2 hodinami
Vinná klobása se žampiony, sýrem a šunkou
Sahula před 3 hodinami
Tématické fráze:
jak zahustit cocku,
výborná čočka na kyselo,
čočka na kyselo dietní,
čočka na kyselo výborná,
dietní čočka,
dietni cocka na kyselo,
jak správně uvařít čočku,
čéčka na kyselo,
čočka na kyselo,
kolik čočky na jednu porci,
kolik čočky na porci,
čočka na kyselo dietně,
čočka na kyselo zdravě,
čočka na kyselo apetit,
rychlá čočka na kyselo,
zahustit čočku,
cocka bez zahusteni,
zahušťování bez mouky,
zdrava cocka na kyselo,
zahusteni cocky
Suroviny:
čočka,
cibule,
olej,
sůl,
pepř mletý,
majoránka,
ocet,
vejce
Komentáře (38)