

Čočka na několikrát
Suroviny 8-10 porcí
- čočka
- olej
- mouka
- voda
- sůl
- ocet
- bujón
- Vegeta
- polévkové koření
- pražská uzená kýta
- dušená mrkev
Postup přípravy receptu
Čočku namočíme den předem do dostatečného množství studené vody.
Druhý den vodu posolíme, přidáme jeden tekutý zeleninový bujón a čočku uvaříme do měkka. Lehce zahustíme hotovou instantní jíškou nebo jíškou naší výroby, kterou máme v zásobě v lednici nebo si trochu jíšky připravíme. Návod na její přípravu najdete v odkazu v poznámce.
Dochutíme polévkovým kořením, vegetou a octem (já napřed dosáhnu potřebné slanosti a teprve potom to "zvednu" octem). Máme hotovou polévku.
Poznámka od kuchařky
http://miric.unas.cz/2010/12/Jiska.html
Polévku pak různě vylepšujeme např uzenou kýtou nebo dušenou mrkví. Jakmile po několika dnech ubereme pár porcí jako polévku, tak čočka tak zhoustne, že ji dále dojíme jako čočku nahusto. K ní pak můžeme kombinovat různé přílohy podle naší chuti. Párkem, klobásou, uzeným masem, volským okem, ztraceným vejcem, restovanou cibulkou. A ve všech případech se na dosycení hodí nejlépe čerstvý kvasový středoevropský chléb.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Čočka na několikrát
-
maris:byla jsem se podívat také
vy mě úplně"zblbnete"
mám doma též 500g balení
-
magdalenka: teď jsi mě tak zmátla, že jsem se šla podívat na pytlík - u nás jsou jen 500 g / aspoň já znám jen tyto /
-
maris:u nás sú aj kilové sáčky...sníte?
-
Já dělám taky vždycky z celého sáčku a většinou ji sníme
-
Já dělám čočku vždycky z celého sáčku a k tomu třeba salám s vejcem jako voko, nebo uzený. Udělám si jí na kyselo a druhý den dělám ze zbytku polévku s drobně krájenými bramborami a mrkví. Mám jí ráda. Když jí zbyde víc, tak si jí naporcuju do mrazáku a pak už je to rychlovka.
-
-
Já bych si jí taak dala, ale bohužel čočku nemůžu. Ta musí být báječná, slintám tady.