Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 069 kJ / 973 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 11,36 g |
Tuky | 80,64 g |
Vláknina | 16,25 g |
Cholesterol | 250 mg |
Sodík | 466 mg |
Sůl | 1,20 g |
Sacharidy | 44,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Očistíme zeleninu.
V hrnci na másle orestujeme cibuli do zlatova, přidáme kořenovou zeleninu, zarestujeme, přidáme sůl, cukr a necháme zkaramelizovat. Mírně podlijeme a přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list a lžíci plnotučné hořčice. Krok 2: Vedle na pánev dáme na kostičky nakrájenou slaninu, necháme malinko usmažit a dáme na ni osolené a opepřené maso. Z obou stran orestujeme a maso i se šťávou dáme k zelenině. Dusíme do měkka asi 2 hodiny. Krok 3: Poté maso vyjmeme a udržujeme v teple, např. v alobalu. Zeleninu nalijeme do mixéru, rozmixujeme, vlijeme zpět do hrnce, přilijeme 250 ml sladké smetany a provaříme. Krok 4: Nakonec přidáme lžíci zakysané smetany. Promícháme. Nepřidávam mouku, omáčka je už tak dost hustá. Takhle ji vařila moje babička.
V hrnci na másle orestujeme cibuli do zlatova, přidáme kořenovou zeleninu, zarestujeme, přidáme sůl, cukr a necháme zkaramelizovat. Mírně podlijeme a přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list a lžíci plnotučné hořčice. Krok 2: Vedle na pánev dáme na kostičky nakrájenou slaninu, necháme malinko usmažit a dáme na ni osolené a opepřené maso. Z obou stran orestujeme a maso i se šťávou dáme k zelenině. Dusíme do měkka asi 2 hodiny. Krok 3: Poté maso vyjmeme a udržujeme v teple, např. v alobalu. Zeleninu nalijeme do mixéru, rozmixujeme, vlijeme zpět do hrnce, přilijeme 250 ml sladké smetany a provaříme. Krok 4: Nakonec přidáme lžíci zakysané smetany. Promícháme. Nepřidávam mouku, omáčka je už tak dost hustá. Takhle ji vařila moje babička.
Zveřejněno 18. 1. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svíčková mojí babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vVr8
Moje poznámka
Svíčková mojí babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vVr8
Nejnovější recepty
Pudinkové řezy s ovocem
Přidáno před 5 hodinami
Pečený losos s mandlemi
Přidáno před 6 hodinami
Těstovinový salát s pečeným lilkem
Přidáno před 8 hodinami
Palačinky s horkým ovocem
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí na paprice
Přidáno před 12 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem, houbami a parmazánem
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nadýchaný piškotový korpus
workous před 2 hodinami
Celozrnné dalamánky
Jedlik před 3 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
RenataSoukupova před 4 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
palikx před 4 hodinami
Kuřecí stehenní maso v omáčce s ajvarem
astosch před 5 hodinami
Pórkový krém
Kajkajak před 5 hodinami
Zapečené těstoviny se salámem, sýrem a vajíčkem
finetoxic před 6 hodinami
Krůtí prsa plněná, obalená a smažená
cora666 před 7 hodinami
Karlovarské knedlíky I
sabatova.daniela@tiscali.cz před 7 hodinami
Karibské kuřátko podle Jacka Sparrowa
Jan Nemec před 8 hodinami
Tématické fráze:
svíčková od babicy,
recepty od babičky plecko,
svíčková recept,
top recepty svíčková dle babičky,
svíčková od babičky
Suroviny:
plec vepřová,
cibule,
mrkev,
petržel,
celer,
máslo,
slanina uzená,
sůl,
cukr,
hořčice plnotučná,
koření nové koření,
pepř celý,
bobkový list,
smetana ke šlehání,
smetana zakysaná
Komentáře (34)
a) Vaší babičce to chutnalo a to je důležité;
b) Když nebude zelenina tak nahrubo nakrájená, lépe se vyrestuje do omáčky;
c) v technologickém postupu změníte pořadí - nejprve zelenina, a až když je zabarvená (trvá to déle než u cibule), pak teprve přidejte cibuli, ta nepotřebuje tolik času a jsou pak zároveň připravené k dalšímu vaření;
d) Maso vcelku (jak správně píše někdo v komentářích) je správně, protože ho můžete našpikovat (hovězí maso je suché) a vcelku opéct, čímž srazíte povrchovou bílkovinu a tím uzavřete póry a alespoň trochu zamezíte vysoušení masa. V jednotlivých porcích není co zachraňovat, tak můžete dělat hovězí plátky na česneku, ale ne svíčkovu na smetaně.
e) rozhodně pochvala za hustotu omáčky bez mouky, značí to neošizený základ na omáčku, dostatek zeleniny a dalších ingrediencí.
Kritické poznámky přijímejte s klidem, buď jsou inspirativní a pak je využijte, protože jsou míněny v dobrém, nebo ne, a pak si jimi nekažte náladu.
Babička měla evidentně v oblibě nenavinulou omáčku (nepoužila citron či ocet), protože na 5 mrkví (sic
No, autorce ale určitě nelze upřít jistou upřímnost: "hovězí kýta, plec v celku (já měla teď silnější plátky)"
Babička dělala maso vcelku, protože jistojistě věděla, že maso krájené ex post je proti předem krájenému masu jako nebe a gajdy, že