Velikonoční kváskové dalamánky
Kváskové dalamánky jsou obzvlášť oblíbené pro svou výraznou chutí a vůní, kterou získávají díky fermentaci kvásku. Jsou skvělým doplňkem k různým pokrmům nebo jen jako samostatná pochoutka s máslem nebo džemem.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 182 kJ / 1 955 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 68,35 g |
Tuky | 9,60 g |
Vláknina | 43,23 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,42 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 377,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Suroviny na rozkvas rozmícháme a zakryté proti osýchání a prachu necháme kvasit v teplé místnosti asi 12 hodin.
Krok 2: K rozkvašenému kvásku přidáme ostatní suroviny a uhněteme příjemně měkké těsto. Necháme ho vykynout – není třeba na dvojnásobek velikosti, stačí, když se objem těsta zvětší asi o 50%.
Krok 3: Vykynuté těsto na vále prohněteme, pokud je třeba, opatrně přitom podsypeme trochou mouky a rozdělíme na díly. Měla jsem 4 větší, příště bych udělala 6 menších. Ale hezké by asi byly i dva malinké chleby, tvarované jako vejce – pokud chcete dělat na Velikonoce.
Krok 4: Jinak je samozřejmě možné tvarovat podle vlastní fantazie, těsto téměř nelepí a je příjemně tvárné. Udělala jsem malinko delší bulky, z jedné strany zašpičatělé a nechala v teple nakynout.
Krok 5: Dalamánky kynuly téměř před očima. Těsně před pečením jsem „vajíčka“ potřela vodou, přes přiloženou šablonu moukou poprášila (motiv sněženky) a v závěru dalamánky z boku nařízla a dala upéct do dobře vyhřáté trouby (250 °C, 10 min, snížit na nižší teplotu a dopéct – asi 15 min, 220 °C).
Krok 6: Pekla jsem je jako chleba, do křupavé, tvrdší kůrky. Pokud bych příště plánovala dalamánky chystat vodorovně proříznuté a naplněné jako bagety, bylo by třeba péct je kratší dobu. Takhle jsme měli čtyři maličkaté chleby, které jsem krájela na krajíčky.
Krok 7: Kůrka je křupavá, nahořklá. Střída trochu žvýkavá, velice tmavá, vonící kmínem.
Zveřejněno 21. 3. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční kváskové dalamánky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6vqQ
Moje poznámka
Velikonoční kváskové dalamánky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6vqQ
Nejnovější recepty
Vepřová plec se špenátem
Přidáno před 11 hodinami
Makovec s hruškami
Přidáno před 16 hodinami
Kachna s medem a jablky
Přidáno před 18 hodinami
Pomazánka z brynzy
Přidáno 18. 10. 2025 22:03:21
Fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Přidáno 18. 10. 2025 18:14:36
Hovězí maso na pivě
Přidáno 17. 10. 2025 21:23:34
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dobrá frankfurtská polévka
Jan Nemec před 6 hodinami
Pivovarská bašta
oopicka před 7 hodinami
Bratislavská buchta
Wikki před 8 hodinami
Měkké skořicové šneky (Cinnamon rolls)
Verca_recepty před 9 hodinami
Klasické křupavé domácí rohlíky
Sarinkad před 9 hodinami
Celestýnské nudle
Kajkajak před 10 hodinami
Kefírové čokoládové řezy
jjj82 před 12 hodinami
Extra jablkový koláč
Eva_H před 12 hodinami
“Kung Pao” s kuřecím masem a zeleninou
Terina309 před 13 hodinami
Tématické fráze:
dalamánky z kvásku,
kváskový dalamánek,
recept na dalamanky z kvasku,
dalamánky z kváskového těsta,
zitny dalamanek z kvásku,
dalamánky s kváskem,
kváskové bagety,
kvaskové bulky,
kváskové pečivo recept,
kváskové pečivo- recepty,
kváskové těsto,
kváskové těsta,
dalamánek z kvásku recept,
dalamánek z z kvásku,
recepty dalamánky z kvásku,
recept na bulky z kváskového těsta,
domaci kvaskova peciva,
zitne bulky z kvásku,
pekarnomanie kvaskove chleby,
dalamánky recept z kvásku
Suroviny:
kvásek krmený,
mouka žitná,
voda,
voda,
mouka hladká,
mouka špaldová hrubá,
sůl,
kmín drcený
Komentáře (16)
magdalenka: přivádíš mě do rozpaků...děkuji
Těší mě, že se vám pečení daří
Doufám, že je někdo vyzkouší