Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička
Segedínský guláš tvoří základ maďarské kuchyně, ale i u nás se těší velké oblibě. Příjemně pikantní guláš s kysaným zelím, zjemněný zakysanou smetanou nebo šlehačkou chutná nejlépe s krajíčkem voňavého, čerstvého chleba.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 329 kJ / 796 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 115,59 g |
Tuky | 17,38 g |
Vláknina | 22,87 g |
Cholesterol | 200 mg |
Sodík | 4,27 g |
Sůl | 10,50 g |
Sacharidy | 35,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno, větší kusy zelí překrájíme.
Krok 2: Jednu cibuli osmažíme na části tuku, opečeme maso, osolíme, okořeníme paprikou a pozvolna dusíme. Pokud máme, podléváme bílým vínem, u abstinentů vodou. Maso by nemělo plavat, jen být tekutinou lehce zatopené.
Krok 3: Na druhé části tuku osmažíme ve druhé nádobě zbylou cibulku, přidáme zelí, papriku a rovněž dusíme.
Krok 4: Když je maso i zelí měkké, smícháme obsah obou nádob, dosolíme, okořeníme třeným česnekem a promícháme se zakysanou smetanou (nebo šlehačkou).
Krok 5: Poté přendáme do pekáčku (ideální je například železňák) a zapečeme v troubě, až se utvoří kůrčička. Guláš nezahušťujeme, při dodržení postupu bude směs masa a zelí hustá, lehce spojená smetanovým sosem.
Krok 6: Podáváme proleželé s čerstvým chlebem (žádné kynuté české knedlíky!) a skleničkou bílého vína nebo piva.
Zveřejněno 7. 11. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Xp2o
Moje poznámka
Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Xp2o
Nejnovější recepty
Špízy se sýrem a cuketou
Přidáno před 13 minutami
Cuketová pomazánka s česnekem a sýrem, vhodné i pro diabetiky
Přidáno před 3 hodinami
Salát z pečených paprik
Přidáno před 5 hodinami
Masové kuličky s letním salátem, mozzarellou a vejci
Přidáno před 6 hodinami
Cuketový koláč se sýrem vhodný i pro diabetiky
Přidáno před 22 hodinami
Ajvar z paprik
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jahodová buchta hrnková rychlá
horackovapetra před 26 minutami
Hanácký salát z červeného zelí
Kerstein před 1 hodinou
Cuketové řezy se zakysanou smetanou
Wanilor před 1 hodinou
Pikantní pomazánka z cukety
ZboSy před 2 hodinami
Kuřecí v rajčatové omáčce
koczkodanka před 2 hodinami
Cuketová polévka s koprem, sýrem a smaženými vejci
zenikar před 2 hodinami
Špenátová polévka
Kajkajak před 2 hodinami
Bublanina s třešněmi (nebo jiným ovocem)
Papucel před 3 hodinami
Rybízový hrnečkový koláč s drobenkou
Lemur91 před 3 hodinami
Tématické fráze:
pravý segedínský guláš,
segedínský guláš se zakysanou smetanou,
maďarský guláš v troubě,
maďarské speciality recepty,
segedíňák,
segedínský guláš se šlehačkou,
segedín guláš recept,
pravý segedín recept,
segedin podle babičky,
segedinsky guláš recept,
segedinský guláš,
pravy segedin,
madarský segedýn,
segedin se zakysanou smetanou,
segedin guláš,
skvělý segedínský guláš,
segedínský guláš v troubě,
pravý segedýnský guláš,
segedinský guláš podle babiček,
segedin podle maďarské babičky
Suroviny:
maso vepřové,
zelí kysané,
cibule,
smetana zakysaná,
paprika sušená sladká,
česnek,
sůl,
víno bílé,
tuk
Komentáře (63)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Hezké vánoce!
lebreux: Vy snad ano?
Takže namiesto napádania autorky si radšej niečo naštudujte.
Knedlíky s práškem určitě nepovažuju za "lajdácké"
Na Slovensku v reštauráciách aj domácnostiach segedín sa podáva, pokiaľ viem, s knedlíkmi.
Díky za nápovědu, díky ní to zvládl i počítačový polovzdělanec, jako jsem já!
(Dnes budem variť, manžel tiež požaduje knedlíky.
Ale klidně si ho dejte samotný nebo s naducaným knedlíkem!