Černá omáčka
Jedná se o staročeský recept, dnes již většinou zapomenutý. Kdysi býval hlavním chodem vesnické štědrovečerní večeře, neboť zaječí maso bylo běžně dostupné. Dnes tomu již tak není, proto se tam, kde se vánoční zvyky dodržují, používá maso králičí.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 301 kJ / 2 223 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 167,40 g |
Tuky | 91,42 g |
Vláknina | 34,51 g |
Cholesterol | 332 mg |
Sodík | 4,04 g |
Sůl | 9,98 g |
Sacharidy | 166,61 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pokrájenou zeleninu smícháme s nakrájenou cibulí a vše restujeme na másle smíchaném s olejem.
Krok 2: Přidáme kousky masa (i s kostí) a podlejeme vodou tak, aby bylo maso ponořené. V podstatě se jedná o naložení masa stejným způsobem, jakým nakládáme svíčkovou a necháme 1-2 dny odležet.
Krok 3: Pak přidáme (nejlépe do sítka na koření) celý pepř, nové koření, bobkový list a 2 kolečka citronu i s kůrou a přivedeme k varu. Ztlumíme oheň a necháme směs na mírném plameni probublávat.
Krok 4: Když začne maso měknout, přidáme 2 lžíce rozinek, 2 vrchovaté lžíce pokrájených mandlí, hrstku sušených švestek a vaříme do měkka.
Krok 5: Nakonec zahustíme strouhaným perníkem a přidáme asi 2 lžíce povidel, krátce provaříme, dochutíme solí a cukrem nebo citronem (octem). Jíme s chlebem, někdo i s vánočkou. Směs jde dobře ohřívat i mrazit.
Zveřejněno 28. 11. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Černá omáčka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wkjJ
Moje poznámka
Černá omáčka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wkjJ
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Pórkový krém
Přidáno před 35 minutami
Grilované kuřecí à la šavarma
Přidáno před 4 hodinami
Poháry s jogurtem a chia semínky
Přidáno před 5 hodinami
Omeleta ze zbylých knedlíků
Přidáno před 6 hodinami
Krkonošské fazole
Přidáno před 6 hodinami
Pikantní topinky s hlívou
Přidáno před 7 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Penne s kuřecím masem, brokolicí a mascarpone
Moanka před 28 minutami
Sýrové pletýnky s párkem
Fitulka před 1 hodinou
Hrnkový koláč s rebarborou
Ctveranda před 2 hodinami
Ořechový dort s pudinkovým krémem
lucy.lashing před 2 hodinami
Pomerančová bábovka (hrníčková)
Rabik před 4 hodinami
Nadýchaná banánová buchta
Almato před 4 hodinami
Vepřové plátky na kmíně s rýží
Veraap před 18 hodinami
Guláš z multifunkčního hrnce
Nora. před 21 hodinami
Babiččina koprová omáčka
Sefiragold před 22 hodinami
Knedlík houskový jednoduchý a rychlý
Sefiragold před 22 hodinami
Tématické fráze:
černá omáčka,
černa vanočni omačka,
vánoční černá omáčka,
černá omáčka recept,
recept černá omáčka,
omacka na černo,
recept na černou omáčku,
černá omáčka - recept,
černá omáčka z králíka,
vánoční černá omáčka recept,
štědrovečerní omáčka,
recepty černá omáčka,
černá omáčka vánoční,
černáomáčka,
černá švestková omáčka,
černá omáčka na vánoce,
jak se vari cerna omacka,
recept na vanoční černou omáčku,
štědrovečerní černá omáčka,
recepty na vánoční černou omáčka
Suroviny:
maso zaječí,
mrkev,
petržel,
celer,
cibule,
sůl,
cukr,
máslo,
olej,
povidla švestková,
švestky sušené,
rozinky,
mandle,
perník,
koření nové koření,
pepř,
bobkový list,
citron,
ocet
Komentáře (10)
Taky jsem jí viděla dělanou z ryby