Buchty na páře
Buchty na páře nejsou nic jiného než naše oblíbené povidlové knedlíky. Vaření v páře je dobrý způsob, jak nevylovit z vody sražené a oslizlé knedle. Místo pláténka můžeme použít moderní parní hrnec nebo kovovou napařovací vložku do hrnce.
Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 902 kJ / 3 084 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 98,62 g |
Tuky | 38,01 g |
Vláknina | 23,40 g |
Cholesterol | 337 mg |
Sodík | 300 mg |
Sůl | 0,66 g |
Sacharidy | 575,11 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Z múky, štipky soli, vajca, rozpusteného tuku a vykysnutého kvásku vymiešame cesto a necháme vykysnúť.
Krok 2: Na pomúčenej doske potom cesto vyvaľkáme asi na 1 cm vysoko, rozkrájame na štvorce asi 7x7 cm (veľkost podľa vkusu), do stredu dáme pol lyžice lekváru a každý štvorec zabalíme a vytvarujeme do okrúhlej buchtičky (presný tvar = polguľa, buchtička je zospodu rovná).
Krok 3: Do väčšieho širšieho kastrólu nalejeme asi 5 cm vody a privedieme k varu. Potom naň priviažeme špagátikom plátienko, môže byť utierka (pozor, plátno musí byť napnuté!). Dáme opäť na sporák, keď voda opäť začne vrieť, znížime teplotu tak, aby pomaličky vrela.
Krok 4: Na utierku skladáme buchty, necháme medzi nimi medzery, a zakryjeme celý hrniec s buchtami iným hrncom alebo misou (dnom hore) tak, aby para neunikala mimo. Buchty takto paríme 10 minút. Vrchný hrniec odkryjeme, buchty vyberieme a vložíme ďalšiu dávku.
Krok 5: Hotové horúce buchty posypeme mletým makom alebo kakaom, práškovým cukrom a prelejeme rozpusteným maslom.
Zveřejněno 14. 12. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Buchty na páře
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYjV
Moje poznámka
Buchty na páře
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYjV
Nejnovější recepty
Hokaido krémová polévka s kokosovým mlékem
Přidáno před 1 hodinou
Bramborové taštičky se švestkovými povidly
Přidáno před 14 hodinami
Maminčina bažantí stehna
Přidáno před 20 hodinami
Tvarohový koláč s hruškami
Přidáno před 20 hodinami
Květákové kari s fazolkami edamame
Přidáno před 20 hodinami
Jelení svíčková s omáčkou z lišek
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Borůvkové muffiny
olivka před 54 minutami
Dvoubarevná hrníčková bábovka
Dagemar před 54 minutami
Vepřové kostky na česneku
Nikijaho před 1 hodinou
Maďarská houbová polévka
Fitulka před 1 hodinou
Polévka z červené čočky s česnekem
KuchtinkaHaninka před 1 hodinou
Čevabčiči s bramborem
erikpatrik@email.cz před 1 hodinou
Rajská omáčka s karbanátkem
Aknytsirk před 1 hodinou
Kaše z ovesných vloček
Petr9 před 2 hodinami
Kefírová bábovka s mákem.
Beruna před 4 hodinami
Chuťovky z listového těsta
marekdd před 5 hodinami
Tématické fráze:
kynute buchty na paře,
buchty,
recepty na buchty,
recept na kynuté buchty na pare,
parene buchty,
vareni v pare recepty,
buchty recepty,
recepty na kynute buchty na pare,
pare,
recept na buchty,
recepty vaření v páře,
recepty na vaření v páře,
buchti,
recepty buchty,
recepty v páře,
recepty na páře,
recepty na buchtu,
buchta s dírama,
buchty recept,
vaření v páře
Suroviny:
mouka polohrubá,
mléko,
cukr moučkový,
droždí,
vejce,
sůl,
máslo,
marmeláda,
máslo,
cukr moučkový,
kakao
Komentáře (52)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Když jakékoliv knedlíky vařím na páře, tak aby se nepřilepily, dávám na dno pařáčku (hrnec s děrovaným dnem) látkový ubrousek (může být i pro tyto účely vyčleněná látková plena či velký kapesník, apod.). Pokud použijete pečicí papír, musí být propíchaný jehlou, aby propouštěl páru.