Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 559 kJ / 1 807 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 57,03 g |
| Tuky | 9,80 g |
| Vláknina | 17,28 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 4,81 g |
| Sůl | 12,00 g |
| Sacharidy | 363,94 g |
Postup přípravy
Krok 1: Dobře promícháme všechnu mouku, 300 g ledové vody a zakryté dáme na 12 h do lednice (= autolýza). Promíchání by nemělo být dlouhé, stačí minuta.
Ráno do těsta vmícháme dalších asi 20 g vody (asi dvě veliké lžíce), ve které jsme rozpustili kousínek droždí. Přibližně po třech minutách přidáme ještě sůl a hněteme další tři minutky.
Těsto necháme na lince kynout 90 minut, během této doby ho 5-6x přeložíme. Pak uložíme do naolejované misky, dobře zakryjeme proti osychání a na 24 hodin uložíme do lednice. Krok 2: Druhý den vyndáme z lednice, těsto pomocí stěrky opatrně vyklopíme na lehce pomoučený stůl, sformujeme do obdélníku a podélně rozdělíme na 3-4 díly. Těsto krájím kovovou lopatkou Handy (Tescoma), jde to s ní velice dobře, bez zbytečného pomačkání těsta. Krok 3: Bagety jsem nijak moc netvarovala – tak, jak byly naporcované, jsem je opatrně přetáhla na bagetový plech a nechala hodinu kynout.
Bez nařezávání jsem je dala péct do hodně vyhřáté trouby (250°C) s kastrůlkem vody na dně. Po 5 minutách jsem teplotu snížila na 220°C a dopekla – celková doba pečení byla 25 minut, v půli pečení jsem troubu jedním otevřením dvířek vyvětrala od páry.
Ráno do těsta vmícháme dalších asi 20 g vody (asi dvě veliké lžíce), ve které jsme rozpustili kousínek droždí. Přibližně po třech minutách přidáme ještě sůl a hněteme další tři minutky.
Těsto necháme na lince kynout 90 minut, během této doby ho 5-6x přeložíme. Pak uložíme do naolejované misky, dobře zakryjeme proti osychání a na 24 hodin uložíme do lednice. Krok 2: Druhý den vyndáme z lednice, těsto pomocí stěrky opatrně vyklopíme na lehce pomoučený stůl, sformujeme do obdélníku a podélně rozdělíme na 3-4 díly. Těsto krájím kovovou lopatkou Handy (Tescoma), jde to s ní velice dobře, bez zbytečného pomačkání těsta. Krok 3: Bagety jsem nijak moc netvarovala – tak, jak byly naporcované, jsem je opatrně přetáhla na bagetový plech a nechala hodinu kynout.
Bez nařezávání jsem je dala péct do hodně vyhřáté trouby (250°C) s kastrůlkem vody na dně. Po 5 minutách jsem teplotu snížila na 220°C a dopekla – celková doba pečení byla 25 minut, v půli pečení jsem troubu jedním otevřením dvířek vyvětrala od páry.
Zveřejněno 28. 7. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Starofrancouzské bagety
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rGpB
Moje poznámka
Starofrancouzské bagety
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rGpB
Nejnovější recepty
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 2 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno 24. 12. 2025 19:52:50
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šťouchaná buchta
Anickamanicka před 2 hodinami
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 2 hodinami
Vrstvený salát
Haname před 4 hodinami
Sýrové tyčinky
Jitinka před 5 hodinami
Sýrová omáčka
Tamarilka před 8 hodinami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 8 hodinami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 8 hodinami
Domácí vánočka
Zuzu10 před 8 hodinami
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 9 hodinami
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 9 hodinami
Tématické fráze:
jak dlouho pect bagetky,
doba peceni bagety,
recept na bagetky,
tescoma bageta,
vesnická bageta,
top recepty na bagety,
bagety recept,
recept na bagety,
starofrancouzské,
korenova bageta,
dobo peceni bagety,
recepty na bagtky,
zadělat na bagetu,
kořenové bagety,
bageta recept,
rozmarynova bageta recept,
cathleen recepty bagety,
top recepty bageta,
bagety z čerstvého droždí,
recept ma bagety
Suroviny:
mouka hladká,
mouka žitná chlebová,
voda,
sůl,
droždí čerstvé
Komentáře (18)
Zamrazit bych zkusila, urcite
A mrazit upečene jsi náhodou nezkoušela?
maris: magistr Kelly možná, ale pekař Matěj určitě ne, ten by věděl, jak na to
Kucina:
(Fascinujú ma tie oká - diery na druhej snímke, nikdy som také krásne pečivo nemala.)
Ešte dotaz - to prekladanie na pomúčenej doske vždy po nejakej dobe?
Jasně, vždy po nějaké době odpočinuté těsto popřekládat. Nechat spočnout a znovu popřekládat. Vyvíjí se tím lepková struktura, těsto je tažnější a pružnější