Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavařujeme v papiňáku (tlakovém hrnci)

Hodnocení receptu je 4,8 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 355 kJ /
1 280 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 5 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy320,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ve vodě si rozvaříme cukr a necháme vystydnout. Krok 2: Meruňky opláchneme, nožíkem rozřízneme, vypeckujeme, naskládáme do sklenic, zalijeme chladným nálevem 5 mm od vršku sklenice a zavíčkujeme. Krok 3: Na dno 7 l papiňáku dáme pařáček na knedlíky, přilijeme 400 ml horké vody, naskládáme sklenice- vejdou se 3 ks/720 ml, uzavřeme tlakovou poklicí, zapneme sporák a od doby varu, až začne hrnec nejvíce syčet, necháme na plný výkon vařit 4 minuty. Krok 4: Pak hrnec vypneme, za minutu odpustíme tlakovým ventilem zbytek vzduchu a otevřeme. Sklenice vyndáme, otočíme na podložku víčkem dolů a necháme zchládnout.

Zveřejněno 24. 6. 2011

Poznámka autorky Anna Kocikova

Sladkost nálevu si přizpůsobíme dle toho, jak je ovoce sladké. Tyhle meruňky byly skoro bez chuti:-(

Většinou zavařuji ovoce a zeleninu nebo hříbky po menších částech a je škoda na pár skleniček zahřívat troubu. Tento způsob používám už přes 30 let a jsem spokojená. Jen se nesmíte bát papiňáku!

Jsou tady 2 príma recepty na zavařování, které přidávám do podobných receptů:-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N7pz

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N7pz

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

VendaS: Děkuji za moc hezký komentář:-8:-KTaké jsem začínala s hliníkovou Kuktou,1 menší a 2 velké:-)Časem je nahradily papiňáky z nerezu a dodnes na ně nedám dopustit;-)Moje maminka měla dva,ale nikdy je nepoužila.Měla z nich strach:-(

Jj, hrnec páně Papina je super vynález, mívala jsem 2 maďarské hliníkové /svatební dary v r. 1975, po letech skončily na vaření masa pro psíky/, pak vyšší smaltovaný od BELIS Č. Budějovice - byl moc fajn, ale asi po 10 letech už byl smalt lehce poškrabaný, proto jsem používala právě na zavařovaní ovoce i zeleniny. Teď mám asi 12 let dva 5-l, nerez, každý s jiným systémem uzavírání, jeden má i skleněnou poklici, oba jsou super. Nejen že v nich zavařuji, ale vařím komplet vše, hlavně z české kuchyně, svíčková nemá chybu i zvěřina je výborná, vývary super. Jsem babi 70 +, ale takových vynálezů se nebojím, osvědčily se mi. Mám i el. zavařovací hrnec, ale pro menší množství suroviny k zavaření je papiňák ideální. :-) A ještě moc děkuji všem, co se podělili o zkušenosti se zavářením v mikrovlnce, musím vyzkoušet. :-O

Děkuji za komentáře i bodíky:-K:-K
Simi-já jsem hodně let také měla hliníkový,ale 9 l papiňák.Postupem času jsem pomalu dokupovala nerezové a různé velikosti a hlinikáče šly do šrotu:-)Ale v malém papiňáku zavařuji rybíz v malých skleničkách od dětské výživy.Ten jím jen já a je to taková jednorázová dávka a do malého hrnce se v pohodě vejde:-*
JaniR.-trochu záleží i na velikosti ovoce.Mě se těch meruněk do jedné skl.vešlo 6-7ks(do 14 půlek)a nálev byl 260ml na jednu sklenici.Ten hrnec jsem koupila v akci v Tescu i se skleněnou poklicí navíc za 799,-kč a využívám ho hlavně na to zavařování a na držťkovku s gulášem,když vařím ve větším množství,Ještě mám i 9l a to pak někdy u nás jen syčí;-):-D

Špagi:-D:-D Jedeš hade?.....víš?:-D:-D:-D

ja som ako špagetka...

Aničko, BEZVA a díííky!!! Jen dotaz, kolik zaliju z jedné dávky láku sklenic? Já si snad koupím ten 7 litrový hrnec:-D:yes:

Já mám papiňák 35let,je to už děda smaltovaný,ale mne se do něj sklenice nevejde:-(teda vejde,ale už ho nezavřu,takže mne by zbývala ta trouba.;-)

Aničko, to je úžasně urychlené zavařování:yes: i když já po pravdě taky z papiňáku nejásám, jako Špagetka, ale vyzkouším to na broskvých, až dozrajou. Dávám 2.boda:yes:

U mě platí předposlední věta v poznámce :-O:-8:-D, papiňáky mám 2, vařím v nich, ale mám z nich strach :-D:-D:-D,
jinak beru jako nápad ;-):yes:

Tématické fráze:
zavařování v tlakovém hrnci, zavařování v papináku, zavarujeme merunky, zavařování masa v tlakovém hrnci, jak dlouho zavařujeme meruňky, zavařování masa v papinaku, zavařujeme vepřové maso, zavařování v hrnci, nálev na zavařování meruněk, zavařování meruněk, zavařujeme meruňky recept, zavařujeme maso recepty, zavařujeme maso, zavařování meruněk nálev, jak zavařovat v papiňáku, zavařování špendlíků, recept na zavařování meruněk, zavarovani merunek v hrnci, zavařování meruněk v horkovzdušné troubě, papinák v akci

Suroviny:
ovoce, voda, cukr

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu