Černá omáčka
Jedná se o staročeský recept, dnes již většinou zapomenutý. Kdysi býval hlavním chodem vesnické štědrovečerní večeře, neboť zaječí maso bylo běžně dostupné. Dnes tomu již tak není, proto se tam, kde se vánoční zvyky dodržují, používá maso králičí.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 301 kJ / 2 223 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 167,40 g | 
| Tuky | 91,42 g | 
| Vláknina | 34,51 g | 
| Cholesterol | 332 mg | 
| Sodík | 4,04 g | 
| Sůl | 9,98 g | 
| Sacharidy | 166,61 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Pokrájenou zeleninu smícháme s nakrájenou cibulí a vše restujeme na másle smíchaném s olejem.
	Krok 2: Přidáme kousky masa (i s kostí) a podlejeme vodou tak, aby bylo maso ponořené. V podstatě se jedná o naložení masa stejným způsobem, jakým nakládáme svíčkovou a necháme 1-2 dny odležet.
	Krok 3: Pak přidáme (nejlépe do sítka na koření) celý pepř, nové koření, bobkový list a 2 kolečka citronu i s kůrou a přivedeme k varu. Ztlumíme oheň a necháme směs na mírném plameni probublávat.
	Krok 4: Když začne maso měknout, přidáme 2 lžíce rozinek, 2 vrchovaté lžíce pokrájených mandlí, hrstku sušených švestek a vaříme do měkka.
	Krok 5: Nakonec zahustíme strouhaným perníkem a přidáme asi 2 lžíce povidel, krátce provaříme, dochutíme solí a cukrem nebo citronem (octem). Jíme s chlebem, někdo i s vánočkou. Směs jde dobře ohřívat i mrazit.
Zveřejněno 28. 11. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Černá omáčka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wkjJ
Moje poznámka
					
				
Černá omáčka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wkjJ
Nejnovější recepty
	
			
	
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 1 hodinou
	
			
	
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 3 hodinami
	
			
	
	
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 6 hodinami
	
			
	
	
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 19 hodinami
	
			
	
Fleky se zelím
Přidáno před 22 hodinami
	
			
	
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Massa před 2 hodinami
	
			
	
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 4 hodinami
	
			
	
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 4 hodinami
	
			
	
	
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 5 hodinami
	
			
	
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 5 hodinami
	
			
	
	
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 6 hodinami
	
			
	
	
Květáková polévka
Eva_H před 15 hodinami
	
			
	
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 17 hodinami
	
			
	
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 18 hodinami
	
			
	
Svačinové sendviče
Kajkajak před 18 hodinami
						Tématické fráze:
						
							černá omáčka, 
						
						
							černa vanočni omačka, 
						
						
							vánoční černá omáčka, 
						
						
							černá omáčka recept, 
						
						
							recept černá omáčka, 
						
						
							omacka na černo, 
						
						
							recept na černou omáčku, 
						
						
							černá omáčka - recept, 
						
						
							černá omáčka z králíka, 
						
						
							vánoční černá omáčka recept, 
						
						
							štědrovečerní omáčka, 
						
						
							recepty černá omáčka, 
						
						
							černá omáčka vánoční, 
						
						
							černáomáčka, 
						
						
							černá švestková omáčka, 
						
						
							černá omáčka na vánoce, 
						
						
							jak se vari cerna omacka, 
						
						
							recept na vanoční černou omáčku, 
						
						
							štědrovečerní černá omáčka, 
						
						
							recepty na vánoční černou omáčka
						
					
						Suroviny:
						
							maso zaječí, 
						
						
							mrkev, 
						
						
							petržel, 
						
						
							celer, 
						
						
							cibule, 
						
						
							sůl, 
						
						
							cukr, 
						
						
							máslo, 
						
						
							olej, 
						
						
							povidla švestková, 
						
						
							švestky sušené, 
						
						
							rozinky, 
						
						
							mandle, 
						
						
							perník, 
						
						
							koření nové koření, 
						
						
							pepř, 
						
						
							bobkový list, 
						
						
							citron, 
						
						
							ocet
						
					
	
			
	
	
	
	
Komentáře (10)
Taky jsem jí viděla dělanou z ryby