Ostré čatní z cukety
V každé letní sezóně hledáme způsoby, jak bohatou úrodu cuket využít naplno. Jedním z rafinovaných způsobů, jak upotřebit tuto všestranou zeleninu, je pikantní čatní s cuketou, rajčaty, paprikami, švestkami, sušenými brusinkami a zázvorem.
Suroviny pro 1 dávka
přibližně 5 sklenic (0,2 l)
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 248 kJ / 1 254 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 30,03 g |
| Tuky | 7,90 g |
| Vláknina | 64,85 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 192 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 237,38 g |
Postup přípravy
Krok 1: Cuketu oloupeme, vykrojíme semena a nakrájíme na malé kousky.
Krok 2: Ostatní zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky. Přidáme k cuketě. Zázvor oloupeme a nakrájíme na co nejmenší kostičky. Brusinky necháme v celku. Vše dáme do hrnce a smícháme.
Krok 3: Podlijeme vodou (500 ml), přidáme ocet a mírně osolíme. Přivedeme k varu a necháme pozvolna dusit asi 2 hodiny, až jsou všechny suroviny měkké.
Krok 4: Směs plníme do čistých sklenic. Otřeme sklenicím okraje, zavíčkujeme je a otočíme dnem nahoru. Po chvíli otočíme zpět a necháme zcela vychladnout.
Krok 5: Čatní používáme pod dušené maso, s rýží nebo s těstovinami. Lze použít i jako přílohu ke grilovanému masu.
Zveřejněno 6. 8. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ostré čatní z cukety
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Jz3l
Moje poznámka
Ostré čatní z cukety
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Jz3l
Nejnovější recepty
Skořicová kolečka
Přidáno před 8 hodinami
Kokosové rohlíčky
Přidáno před 12 hodinami
Nivová s ořechy a jablkem
Přidáno před 13 hodinami
Pražma královská v solné krustě podle Marka Raditsche
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí karbanátky se sýrem a slaninou
Přidáno 7. 12. 2025 01:09:02
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Přidáno 6. 12. 2025 19:03:50
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí vaječný koňak
EmmaH před 7 hodinami
Domácí langoše
BTKILI před 11 hodinami
Vymazlené raffaello
Talskal před 11 hodinami
Rychlá kakaová buchta
Ppatricie2013 před 12 hodinami
Ořechové pracny
Alamatej před 12 hodinami
Rychlá toskánská polévka
Kajkajak před 12 hodinami
Vepřové na paprice
Misicka77 před 12 hodinami
Krémová polévka z pečené dýně s kokosovým mlékem
JarkaST. před 13 hodinami
Dýňová polévka mistra kuchaře
Merylas před 13 hodinami
Vajíčková pomazánka
Merylas před 13 hodinami
Tématické fráze:
cuketové čatní,
čatní k masu,
recept na cuketové čatní,
cuketové čatní recept,
cuketové chutney,
čatní z dýně,
co udělat z cukety,
chutney z cukety,
chatney z cukety,
cuketove catny,
cuketove chutney recept,
čatní,
cuketa recepty,
zeleninove catni,
chatni z cukety,
recepty z cukety,
čatní z cukety a rajčat,
čatní z feferonek,
zázvorové chutney cuketove,
čatný z dýně
Suroviny:
cuketa,
paprika čerstvá červená,
rajče,
feferonka,
cibule,
švestky,
brusinky sušené,
zázvor čerstvý,
ocet,
voda,
sůl
Komentáře (18)
jo, vody jsem dala jen decku, cibuli jsem nechala zesklovatět na trošce olivového oleje a pak jsem to ještě při tepl. 80 st. 10 min. zavařovala
jo jo ,je tam možné dát téměř cokoliv :)...zázvor je ostrý,tak opravdu pidi kousky a stačí kousek :)
čas je odhadem podle množství...pokud děláte např. z dýní jsou tvrdší a já už nezavařuji v hrnci.. k masu přidávám až naposledy a jen krátce povařím...
Nemusí- konzervuje se to tím octem a solí..mám jej také od loňska a v pohodě..sklenice mám nahřáté a víčka povařím .. než uzavřu ,okraj sklenice otřu čistou utěrkou...