Kuřecí prsa se zeleninovo-smetanovou omáčkou
Šťavnatá kuřecí prsíčka protknutá klínky uzené slaniny a přelitá jemnou, pikantně vonící omáčkou, jsou sice náročnější na přípravu, ovšem výsledek vás nezklame. Podávejte s nadýchanými houskovými knedlíky.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 343 kJ / 1 516 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 151,94 g |
| Tuky | 82,92 g |
| Vláknina | 12,70 g |
| Cholesterol | 425 mg |
| Sodík | 811 mg |
| Sůl | 1,99 g |
| Sacharidy | 35,15 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kuřecí prsa nařízneme úzkým a ostrým nožem a vytvoříme v nich kapsu, kterou naplníme špalíčky uzeného bůčku nebo slaniny. Sepneme kovovými jehlami nebo párátky a na povrchu osolíme. (Pokud máme nějaký bůček nebo slaninu navíc, tak nakrájíme na kostky a použijeme do základu k zelenině).
Krok 2: Do kastrolu dáme olej, rozehřejeme ho a z obou stran rychle opečeme maso, které pak vyndáme.
Krok 3: Přidáme očištěnou a na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a za stálého míchání ji restujeme.
Krok 4: Po chvíli přidáme cibuli nakrájenou na proužky a dále restujeme.
Krok 5: Jako další v pořadí přidáme k zelenině cukr a za stálého míchání ho necháme rozpustit - mírně zkaramelizovat, dále přidáme hořčici a malou chvilku mícháme, následovat bude ocet, který necháme odpařit.
Krok 6: Tento základ zalijeme drůbežím vývarem (nebo vodou), přidáme maso, které lehce posypeme tymiánem, přidáme pár kuliček celého pepře, nové koření, bobkový list, 2 plátky-řezy z omytého citronu. Přiklopíme pokličkou a necháme zvolna dusit, až je maso měkké. Dusíme asi 30 minut, ale řídíme se podle velikosti masa. Jednou v průběhu dušení maso otočíme a když je měkké, tak ho vyjmeme a udržujeme v teple.
Krok 7: Ze základu vybereme koření a zeleninu nejlépe tyčovým mixérem rozmixujeme, podle potřeby naředíme trochou vývaru nebo vodou, přivedeme k varu a zahustíme 1 až 1,5 lžící mouky, kterou rozšleháme ve smetaně. Omáčku stále mícháme, nejraději prošleháme metličkou, až nám zavaří.
Krok 8: Pak příkon tepla zmírníme a za častého míchání necháme nejméně 20 minut pozvolna provařit. Omáčku ještě dochutíme dle vlastní chuti (sůl, citronová šťáva, cukr).
Krok 9: Můžeme nakonec přidat i plátek másla. Před podáváním kuřecí prsa nakrájíme na šikmé řezy. Nejvhodnější přílohou jsou knedlíky.
Zveřejněno 9. 4. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kuřecí prsa se zeleninovo-smetanovou omáčkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/K2pJ
Moje poznámka
Kuřecí prsa se zeleninovo-smetanovou omáčkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/K2pJ
Nejnovější recepty
Oříškové oválky
Přidáno před 8 hodinami
Domácí těstoviny s pečeným kuřetem
Přidáno před 11 hodinami
Mandarinková roláda z bílků
Přidáno před 12 hodinami
Tyčinky se sýrem a kmínem
Přidáno před 13 hodinami
Pečená uzená krkovice s bramborovým knedlíkem a kysaným zelí
Přidáno před 13 hodinami
Smažený candát na másle podle Marka Raditsche
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí utopenci
mmmMichal před 5 hodinami
Rychlá rajská omáčka
vladhn před 6 hodinami
Červená polévka s pohankou
Bretik před 7 hodinami
Kokosové cukroví ze strojku
dejvi01 před 9 hodinami
České buchty
abigail.horynova před 9 hodinami
Pomazánka Palivec
Jarda1972 před 9 hodinami
Kynutý čert a Mikuláš (pajtáše)
JanaPav před 9 hodinami
Nejlepší vyprošťovací česnečka
Patoja před 9 hodinami
Marinovaná křidélka z horkovzdušné fritézy
Fijajda před 9 hodinami
Koule v rajdě - dietní a skvělé
Jan Nemec před 13 hodinami
Tématické fráze:
svičková omáčka s kuřeciho,
svíčková omáčka z kuřete,
svickova s kuřecím masem,
svickova omacka s kurecim masem,
svíčková z kuřecich prsou,
svíčková z kuřecího masa,
svíčková omáčka z kuřecího masa,
kuřecí prsa s omáčkou,
omáčka z kuřecích prsou,
svičkova s kuřecich prsou,
kuřecí prsa svíčková,
svíčkova omáčka z kuřecího,
kureci svickova,
kuřecí maso se svíčkovou omačkou,
kuřecí prsa recepty s omáčkou,
recepty svickova kureci maso,
svíčková s kuřeciho masa,
svíčková na smetaně omackou a kurecim masem,
svíčková z kuecích z kuřecích prsou,
svíčková kureci prsa
Suroviny:
prsa kuřecí,
bůček uzený,
olej,
zelenina kořenová,
cibule,
sůl,
cukr krupice,
ocet,
hořčice,
citron,
šťáva citronová,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
tymián,
vývar drůbeží,
mouka hladká,
smetana na vaření,
mléko
Komentáře (14)
Sekaná "svíčková"
Recept ještě nebyl hodnocen 4,9Do podobnych nepridavam, neb jsem pouzila hovezi, ale ochuceni vypeku jiz v zacatku je stejne.
Pridavam bodik, mas to krasne