

Kuřecí prsa se zeleninovo-smetanovou omáčkou
Suroviny 4 porce
- 500-600 g kuřecích prsou
- 80-100 g uzeného libovějšího bůčku vcelku (nebo uzená slanina)
- 2 lžíce oleje
- zhruba 280 g směsi očištěné čerstvé kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 60 g cibule
- sůl
- 2,5 zarovnané lžičky krupicového cukru
- 2 lžičky octa
- 2 lžičky hořčice
- 2 kolečka citronu
- trochu citronové šťávy na dochucení
- 1 velký bobkový list
- 3 velké kuličky nového koření
- hrubě mletý pepř
- 5 kuliček celého pepře
- 2 špetky tymiánu
- drůbeží vývar dle potřeby (nebo jen voda)
- 1 lžíce hladké mouky - dle potřeby
- 200-250 ml sladké 12% smetany (nebo méně)
- trochu mléka
Postup přípravy receptu
Kuřecí prsa nařízneme úzkým a ostrým nožem a vytvoříme v nich kapsu, kterou naplníme špalíčky uzeného bůčku. Sepneme kovovými jehlami nebo párátky a na povrchu osolíme. (Pokud máme nějaký bůček nebo slaninu navíc, tak nakrájíme na kostky a použijeme do základu k zelenině).
Do kastrolu dáme olej, rozehřejeme ho a z obou stran rychle opečeme maso, které pak vyndáme.
Přidáme na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a za stálého míchání ji restujeme.
Po chvíli přidáme cibuli nakrájenou na proužky a dále restujeme.
Jako další v pořadí přidáme k zelenině cukr a za stálého míchání ho necháme rozpustit - mírně karamelizovat, dále přidáme hořčici a malou chvilku mícháme, následovat bude ocet, který necháme odpařit.
Tento základ zalijeme drůbežím vývarem (nebo vodou), přidáme maso, které poprášíme tymiánem, přidáme hrubě mletý pepř nebo pár kuliček celého, nové koření, bobkový list, 2 plátky-řezy z omytého citronu. Přiklopíme pokličkou a necháme zvolna dusit, až je maso měkké. Zhruba 30 minut, ale řídíme se podle velikosti masa. Jednou v průběhu dušení maso otočíme a když je měkké, tak ho vyjmeme a udržujeme na teple.
Ze základu vybereme koření a zeleninu nejlépe tyčovým mixérem rozmixujeme, podle potřeby naředíme trochou vývaru nebo vodou, přivedeme k varu a zahustíme 1 až 1,5 lžící mouky, kterou rozšleháme ve smetaně. Omáčku stále mícháme, nejraději prošleháme metličkou, až nám zavaří.
Pak příkon tepla zmírníme a za častého míchání necháme nejméně 20 minut provařit. Omáčku ještě dochutíme dle vlastní chuti (sůl, citronová šťáva, cukr).
Můžeme nakonec přidat i plátek másla. Před podáváním kuřecí prsa nakrájíme na šikmé řezy.
Poznámka od kuchařky
Jsou tady podobné recepty, ale přece jen se liší buď v použitých surovinách nebo v postupu přípravy.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kuřecí prsa se zeleninovo-smetanovou omáčkou
-
Všem děkuji
-
Merylas, Tvoje recepty patří vždy k těm co nezklamou
skvělé, s kuřecím jsem nedělala, musím vyzkoušet
+
-
Skvele, postup je velmi podobny memu, ke kteremu jsi pridala tak krasnou fotku http://www.toprecepty.cz/recept/2856-svickova-na-s....
Do podobnych nepridavam, neb jsem pouzila hovezi, ale ochuceni vypeku jiz v zacatku je stejne.
Pridavam bodik, mas to krasne.
-
Maruško, s Tvým receptem se zcela ztotožňuji, jen koření dávám rovnou do pánve k zelenině a místo kuřecích prsou jsou u nás oblíbená vykostěná kuřecí stehna. Je to pochoutka, jak maso, tak omáčka
+8
-
Postup nema chybu, vysledek uzasny!!
-
Dělám "svíčkovou" z krůtích prsou, z kuřecích jsem ještě nedělala. Vypadá to velmi jedle
-
fuuuha, tak tie teda su
skoda, ze nepridavas viac receptov maruska a ukazes sa len obcas...
-
Mnam,mňam.....toto je přesně to co bych si dala....v sobotu to vyzkouším a věřím že bude všem chutnat
-
Moc se mi líbí tvé podrobně psané recepty