Knedlíky - blbouny s klevelou
Knedlíky, neboli blbouny, vaříme nejčastěji v letní sezoně, kdy nám dozrává ovoce. Můžeme tak použít meruňky, jahody, ostružiny nebo borůvky. K plněným knedlíkům pak můžeme udělat také sladkou omáčku, tedy klevelu, kterou je přelejeme.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 709 kJ / 2 082 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 72,87 g |
Tuky | 24,63 g |
Vláknina | 18,36 g |
Cholesterol | 298 mg |
Sodík | 610 mg |
Sůl | 1,44 g |
Sacharidy | 382,93 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kynuté těsto: uděláme kvásek (rozdrobené droždí, trochu mléka, trochu cukru), až vzejde, připravíme mouku do mísy, uděláme uprostřed jamku a tam vylijeme kvásek.
Krok 2: Pak přidáme vlažné zbylé mléko, vejce, špetku soli a těsto dobře uhněteme, přikryjeme a dáme kynout na teplejší místo na 1 hodinu.
Krok 3: Mezi kynutím připravíme klevelu: do kastrolu dáme ovoce, máslo, mléko (smetanu), cukr (jak kdo rád sladké) a skořici. Vše uvedeme do varu a když ji máme rozvařenou a hustou, rozpustíme lžičku škrobu v malém množství vody, vlijeme do klevely, převaříme a je zahuštěná.
Krok 4: Po vykynutí těsta nakrájíme kusy podle ovoce, kterým budeme plnit. Uděláme kulaté knedle a necháme je ještě chvilku odpočinout. Zavařujeme do vařící vody a vaříme 5 minut přikryté a 5-10 minut odkryté, podle velikosti (dělám je větší).
Krok 5: Knedlíky vyndáváme na talíře a hned roztrhneme, aby vyšla pára a polijeme klevelou, čím víc, tím líp.
Knedlíky se mohou dělat bez plnění, jen roztržené a polité klevelou.
Knedlíky se mohou dělat bez plnění, jen roztržené a polité klevelou.
Zveřejněno 24. 7. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Knedlíky - blbouny s klevelou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jqRz
Moje poznámka
Knedlíky - blbouny s klevelou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jqRz
Nejnovější recepty
Jahodový jogurt
Přidáno před 2 hodinami
Lotus poháry s ovocem
Přidáno před 9 hodinami
Rýže s brokolicí, kapií, žampiony a kukuřicí
Přidáno před 15 hodinami
Bramborové chipsy z HF
Přidáno před 18 hodinami
Grilovací marináda s polotmavým pivem
Přidáno 12. 6. 2025 21:11
Kachní játra s uzeným bůčkem na bílém víně
Přidáno 12. 6. 2025 21:06
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jahodové smoothie
Valis před 3 hodinami
Jihočeský kynutý koláč
Vlasti80 před 4 hodinami
Plněná kuřecí prsa se šťouchaným smetanovým bramborem
Moanka před 4 hodinami
Hrníčkový ovocný koláč
Papucel před 5 hodinami
Domácí okurková a jahodová šťáva
TotalMudla před 6 hodinami
Ražniči v pomalém hrnci
radekfiala před 6 hodinami
Borůvkový táč
Eviip před 6 hodinami
Kuřecí v rajčatovo česnekové omáčce s krupicovými nočky
Jan Nemec před 9 hodinami
Modelovací hmota (falešný marcipán) dobrý na tvoření figurek
HanaS92 před 11 hodinami
Svíčková na smetaně
Radka.cvoligova@gmail.com před 11 hodinami
Tématické fráze:
klevenda,
ovocné kynuté knedlíky blbouni,
blbouni,
klevela,
blbouny,
hrušková klevela,
kynuté knedlíky blbouni,
borůvková klevela,
blbouni recept,
recept na blbouny,
sladke kynute knedliky,
jahodová klevela,
jahodový blbouni,
co je klevenda,
kynuté knedlíky - blbouny,
kynuté knedlíky v domácí pekárně,
blboun,
kynuté knedlíky s klevelou,
plněné kynuté knedlíky,
kynutý blbouni
Suroviny:
mouka hrubá,
droždí,
vejce,
mléko,
cukr,
sůl,
meruňky,
máslo,
mléko,
cukr,
skořice,
škrob,
voda,
borůvky,
maliny
Komentáře (19)
Klevela - máslo, mléko, škrob?
Jinak tě vítám v Topkové rodině jako nového člena a přeju ti, aby se ti tu líbilo