Suroviny pro 10
10
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 18 533 kJ / 4 430 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 109,87 g |
| Tuky | 188,22 g |
| Vláknina | 33,66 g |
| Cholesterol | 1,16 g |
| Sodík | 240 mg |
| Sůl | 0,51 g |
| Sacharidy | 557,22 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy od robota (nebo tam, kde budete dělat těsto) nasypte mouku a uprostřed udělejte důlek, do kterého rozdrobte droždí, nasypte cukr a zalijte vlažným mlékem. Přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
Krok 2: Jakmile kvásek vyběhne (trvá to cca 10 - 15 minut), přidejte do mísy 3 žloutky, citronovou kůru, změklé másla (nebo máslo a sádlo), cukr, mouku, mléko a sůl (pozor, ať se sůl nedostane do kvásku). Dále přidejte nasekané mandle a rozinky. Vymíchejte hladké těsto a nechte ho na teplém místě 1,5 hodiny kynout.
Krok 3: Z těsta vytvořte buď jeden bochánek nebo 2 malé bochánky. Můžete stejně jako já připravit jeden mazanec a jeden pletenec.
Krok 4: Pletenec se tvoří ze 3 pramenů a uplete se klasický cop. Spleťte jednu část a u té druhé včas začněte cop stáčet. Konce spojte tak, abyste dál mohli plést cop. Položte jej na plech vyložený pečícím papírem. Bochánky mazance se navrchu nařezávají do tvaru kříže. Poté je potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlovými plátky. Nechte ještě chvíli kynout na plechu.
Krok 5: Vložte do trouby rozehřáté na 180°C a pečte 30 minut. Průběžně zkoušejte těsto dřevěnou špejlí.
Krok 6: Pokud budete z těsta dělat jeden velký mazanec, doba pečení bude delší, tak nezapomeňte hlídat troubu.
Zveřejněno 27. 3. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční mazanec a pletenec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rxE2
Moje poznámka
Velikonoční mazanec a pletenec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rxE2
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 15 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 21 hodinami
Babiččina vánočka
Přidáno před 23 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno 21. 12. 2025 07:01:01
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční věnec
Stefi.f před 3 hodinami
Kokosová očka
Sima1996 před 10 hodinami
Likérové špičky
Sahula před 12 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 12 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 12 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 13 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 13 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 14 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 14 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční mazanec recept,
recept velikonoční mazanec,
velikonoční mazanec,
recept na velikonoční mazanec,
jablkove bochanky v robotu,
youtube mazanec,
youtube pletený mazanec,
pečený velikonoční pletený cop,
youtube pečení velikonoční mazanec,
youtube velikonocni mazanec,
recepty na mazance,
youtube peceny mazanec,
slehackovy mazanec pletenec,
mazanec peceny,
velikonoční mazanec,pletenec,
mazanec nebo cop,
youtube pletenec,
velikonoční pletený bochanek,
youtube jak udělat mazance,
youtube velikonoční mazanec recept
Suroviny:
žloutek,
kůra citronová,
máslo,
cukr krupice,
mouka polohrubá,
mléko,
mandle plátkové,
vejce,
rozinky,
cukr moučkový,
sůl,
droždí
Komentáře (3)