Vánočka z třeného kynutého těsta
Vánočka je takovou snídaňovou královnou vítající vánoční ráno při svátečním stole. Už její příprava je slavnostně laděná, protože se peče většinou jen o Vánocích. Nechte provonět i vaši domácnost touto voňavou kráskou.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 32 442 kJ / 7 754 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 175,15 g |
Tuky | 304,80 g |
Vláknina | 45,60 g |
Cholesterol | 1,82 g |
Sodík | 3,68 g |
Sůl | 9,02 g |
Sacharidy | 1 054,74 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve založíme kvásek z části vlahého mléka, droždí a lžíce cukru. Pořádně promícháme a necháme vzejít.
Krok 2: V míse utřeme 3 žloutky a 1 celé vejce s 250 g cukru. Jakmile hmota zbělá, zamícháme citronovou kůru, zázvor a muškátový květ. Mouku prosejeme a přidáme s kváskem k žloutkové pěně.
Krok 3: Ve zbylém mléce pak rozmícháme lžičku soli, přidáme k ostatním surovinám a zpracujeme do tuhého těsta - většinou ručně na vále, je dost tuhé.
Přendáme zpět do mísy a necháme kynout - klidně až tři hodiny. Krok 4: Do těsta, které zdvojnásobilo svůj objem, zapracujeme rozehřátou, ale zchladlou, kostku másla, naložené rozinky a část plátků mandlí. Nejlepší je ruční zapracování, jde to sice hůř, ale je to nejefektivnější. Necháme spolu chvíli odpočinout a připravíme na pletení. Krok 5: Lze plést klasicky z devíti pramenů, upevnit špejlí a nechat na plechu ještě chvíli kynout, asi hodinu. Krok 6: Vykynutou vánočku pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme lupínky mandlí. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C do zhnědnutí, to je asi 10 minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C, zakryjeme přehnutým pečícím papírem a dopečeme - zkoušíme špejlí.
Přendáme zpět do mísy a necháme kynout - klidně až tři hodiny. Krok 4: Do těsta, které zdvojnásobilo svůj objem, zapracujeme rozehřátou, ale zchladlou, kostku másla, naložené rozinky a část plátků mandlí. Nejlepší je ruční zapracování, jde to sice hůř, ale je to nejefektivnější. Necháme spolu chvíli odpočinout a připravíme na pletení. Krok 5: Lze plést klasicky z devíti pramenů, upevnit špejlí a nechat na plechu ještě chvíli kynout, asi hodinu. Krok 6: Vykynutou vánočku pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme lupínky mandlí. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C do zhnědnutí, to je asi 10 minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C, zakryjeme přehnutým pečícím papírem a dopečeme - zkoušíme špejlí.
Zveřejněno 18. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka z třeného kynutého těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qLy2
Moje poznámka
Vánočka z třeného kynutého těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qLy2
Nejnovější recepty
Křehký štrúdl
Přidáno před 44 minutami
Cuketové vafle se smaženým květem
Přidáno před 3 hodinami
Brokolicové mini kuličky jako pohoštění
Přidáno před 4 hodinami
Těstoviny s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 4 hodinami
Mozzarella grilovaná ve vinném listu
Přidáno před 4 hodinami
Špízy se sýrem v šunce a zeleninou
Přidáno před 4 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rajčatové chutney
BlaV. před 2 hodinami
Švestkový kompot
Backurka před 3 hodinami
Rychlý hrnkový ovocný koláč s drobenkou
Mondulka1981 před 4 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
DavidVolvo před 6 hodinami
Omáčka na špagety s cuketou
Majkaa před 6 hodinami
Salát Coleslaw
Kristina1 před 7 hodinami
Zeleninová polévka s cizrnou
Pepajz před 7 hodinami
Polévka s cizrnou, pórkem, bramborem
Pepajz před 7 hodinami
Hrnkový koláč se žmolenkou (litý)
kohpet před 7 hodinami
Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem a želatinou
Jitka29 před 7 hodinami
Tématické fráze:
těsto na vánočku,
kynuté těsto přes noc,
vanocka testo,
kynutí těsta přes noc,
třené těsto,
vánočka top recepty,
těsto na vánočky,
třené těsto recept,
těsta na vánočky,
top recepty vánočka,
testo vanocka,
recept na třenou vánočku,
třený mazanec,
recept na kynutou vanočku,
kynutí přes noc,
mazanec z třeného těsta,
vánočka,
jakou mouku na vánočku,
jednoduchá kynutá vánočka,
těsto kynuté přes noc
Suroviny:
droždí,
cukr,
mléko,
mouka polohrubá,
vejce,
žloutek,
cukr písek,
kůra citronová,
zázvor,
květ muškátový,
máslo,
sůl,
rozinky v rumu,
mandle plátkové,
vejce
Komentáře (44)
"A proč vlastně na Vánoce pečeme právě vánočku? Tento zvyk pochází ze 16. století, kdy pečení vánočky náleželo pouze odborníkům svého řemesla. Od 18.století se však tento zvyk rozšířil do rodin a pro každého člena rodiny se pekla jedna vánočka. Pekly se v různých velikostech a ta největší byla podávána při slavnostní štědrovečerní večeři. V té době se nazývala vánočka „štědrovkou“ a měla do rodiny přivést blahobyt. Někdy se do těsta zapekla mince a ten, kdo ji našel, se měl těšit radosti a bohatství v příštím roce. Vánočka, jakožto symbol hojnosti, štěstí a zdraví, byla připravována s velikou opatrností a nesla s sebou také různé tradiční zvyky a pravidla. Hospodyňka, která vánočku pekla, musela být oděna v bílé zástěře, nemluvit a pro dobré kynutí prý mělo napomoci poskakování do výšky. I jednotlivé provazy, ze kterých se vánočka zaplétá, mají svůj historický význam. První čtyři provazy znamenají zemi, vodu, vzduch a slunce. Další tři jsou symbolem citu, rozumu a vůle a vrchní dva znamenají vědění a lásku." Takže tak