Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička
Segedínský guláš tvoří základ maďarské kuchyně, ale i u nás se těší velké oblibě. Příjemně pikantní guláš s kysaným zelím, zjemněný zakysanou smetanou nebo šlehačkou chutná nejlépe s krajíčkem voňavého, čerstvého chleba.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 329 kJ / 796 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 115,59 g |
Tuky | 17,38 g |
Vláknina | 22,87 g |
Cholesterol | 200 mg |
Sodík | 4,27 g |
Sůl | 10,50 g |
Sacharidy | 35,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno, větší kusy zelí překrájíme.
Krok 2: Jednu cibuli osmažíme na části tuku, opečeme maso, osolíme, okořeníme paprikou a pozvolna dusíme. Pokud máme, podléváme bílým vínem, u abstinentů vodou. Maso by nemělo plavat, jen být tekutinou lehce zatopené.
Krok 3: Na druhé části tuku osmažíme ve druhé nádobě zbylou cibulku, přidáme zelí, papriku a rovněž dusíme.
Krok 4: Když je maso i zelí měkké, smícháme obsah obou nádob, dosolíme, okořeníme třeným česnekem a promícháme se zakysanou smetanou (nebo šlehačkou).
Krok 5: Poté přendáme do pekáčku (ideální je například železňák) a zapečeme v troubě, až se utvoří kůrčička. Guláš nezahušťujeme, při dodržení postupu bude směs masa a zelí hustá, lehce spojená smetanovým sosem.
Krok 6: Podáváme proleželé s čerstvým chlebem (žádné kynuté české knedlíky!) a skleničkou bílého vína nebo piva.
Zveřejněno 7. 11. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Xp2o
Moje poznámka
Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Xp2o
Nejnovější recepty
Kuřecí orzo
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí nudličky se zeleninou a houbami
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové nudličky s lesními houbami
Přidáno před 13 hodinami
Flíčky s lesními houbami
Přidáno před 13 hodinami
Kuskus se sušenými rajčaty
Přidáno před 20 hodinami
Cuketový sachr
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Buchtičky s krémem
polednovakaterina18 před 7 minutami
Kuřecí maso ve sladké chilli omáčce
AlienX před 50 minutami
Banana bread - banánový chlebíček
iveta.kroul před 1 hodinou
Fazolový salát s feferonkou
milanow před 1 hodinou
Cuketový perník
MonikaP. před 2 hodinami
Utopenci - ráno naložit, večer baštit
Slavista62 před 2 hodinami
Vepřová pečeně s brambory a mrkví
Martin87 před 4 hodinami
Hrušková marmeláda
RenataMaresova před 4 hodinami
Utopenci - nejlepší co známe
Slavista62 před 5 hodinami
Kuřecí nudličky na pivu a balsamiku
Wokurky před 5 hodinami
Tématické fráze:
pravý segedínský guláš,
segedínský guláš se zakysanou smetanou,
maďarský guláš v troubě,
maďarské speciality recepty,
segedíňák,
segedínský guláš se šlehačkou,
segedín guláš recept,
pravý segedín recept,
segedin podle babičky,
segedinsky guláš recept,
segedinský guláš,
pravy segedin,
madarský segedýn,
segedin se zakysanou smetanou,
segedin guláš,
skvělý segedínský guláš,
segedínský guláš v troubě,
pravý segedýnský guláš,
segedinský guláš podle babiček,
segedin podle maďarské babičky
Suroviny:
maso vepřové,
zelí kysané,
cibule,
smetana zakysaná,
paprika sušená sladká,
česnek,
sůl,
víno bílé,
tuk
Komentáře (63)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Hezké vánoce!