Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 204 kJ / 2 917 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 59,03 g |
Tuky | 91,87 g |
Vláknina | 15,91 g |
Cholesterol | 255 mg |
Sodík | 11 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 455,53 g |
Postup přípravy
Krok 1: Suroviny na omládek dobře prošleháme a hotový omládek necháme v teple hodinu kynout.
Po hodině k němu přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a zakryté ho necháme znovu kynout – i 90 minut. Během té doby těsto dvakrát promísíme. Krok 2: Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na poloviny. Každý kus vytvarujeme jako bulku a necháme pár minut odpočinout. Pak bulky rozválíme dokulata, plát těsta rádlem rozřízneme na 6 klínků a z každého umotáme rohlík. Krok 3: Umotané makovky poukládáme na plech s pečící fólií (střední cíp by měl ležet pod makovkou, aby se při kynutí a pečení nerozvinula), lehce jim zahneme oba konce a necháme je nakynout.
Potřeme zbytkem vejce, který jsme rozšlehali s 1-2 lžícemi vody, bohatě posypeme celým mákem a upečeme ve vyhřáté troubě.
Pekla jsem s horkovzduchem, na 200 °C, asi 18-20 minut.
Po hodině k němu přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a zakryté ho necháme znovu kynout – i 90 minut. Během té doby těsto dvakrát promísíme. Krok 2: Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na poloviny. Každý kus vytvarujeme jako bulku a necháme pár minut odpočinout. Pak bulky rozválíme dokulata, plát těsta rádlem rozřízneme na 6 klínků a z každého umotáme rohlík. Krok 3: Umotané makovky poukládáme na plech s pečící fólií (střední cíp by měl ležet pod makovkou, aby se při kynutí a pečení nerozvinula), lehce jim zahneme oba konce a necháme je nakynout.
Potřeme zbytkem vejce, který jsme rozšlehali s 1-2 lžícemi vody, bohatě posypeme celým mákem a upečeme ve vyhřáté troubě.
Pekla jsem s horkovzduchem, na 200 °C, asi 18-20 minut.
Zveřejněno 31. 8. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Máslové makovky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8DK3
Moje poznámka
Máslové makovky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8DK3
Nejnovější recepty
Kuřecí orzo
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí nudličky se zeleninou a houbami
Přidáno 3. 9. 2025 21:18:50
Vepřové nudličky s lesními houbami
Přidáno 3. 9. 2025 21:14:53
Flíčky s lesními houbami
Přidáno 3. 9. 2025 21:10:59
Kuskus se sušenými rajčaty
Přidáno 3. 9. 2025 14:12:01
Cuketový sachr
Přidáno 3. 9. 2025 12:00:03
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Segedínský guláš
Kajkajak před 3 hodinami
Blesková šlehačková bábovka
Mistrova před 5 hodinami
Špaldový chléb rychlý, bez hnětení, v troubě
LucieZKoprivnice před 8 hodinami
Povidla pečená v troubě
Zuza1985 před 10 hodinami
Kedlubnová nebo květáková mléčná polévka
Kajkajak před 10 hodinami
Krůtí roštěná
Diviska87 před 10 hodinami
Rajčatový protlak
douver před 11 hodinami
Gnocchi Pomodori
Jan Nemec před 13 hodinami
Tématické fráze:
makovky recept,
recept na makovky,
makovka recept,
maslove loupaky,
makovky,
makovka,
máslový loupák,
makovky recepty,
recept makovky,
makovky z pekárny,
máslové bulky,
recept na makovku,
top recepty makovky,
jak udelat makovku,
sladký loupák makovka,
recept na nejlepší makovky,
vynikající makovky,
pekarnomanie recepty,
nejlepší makovky,
těsto na makovky
Suroviny:
voda,
droždí čerstvé,
med,
mouka hladká,
voda,
cukr,
sůl,
vejce,
mouka hladká,
máslo,
mák
Komentáře (48)
tvarem nádherné. Teď pošlu fotku !
Musím zkrátit pečení! Horkovzduch na 200 je obyčejná trouba na 220, horkovzduch, já radši zkoušet nebudu, mám sice novější troubu, ale peče, jako ta stará. Připéká mi vršky, potfora. S těstem se pracovalo parádně, měkké, ale soudržné, šlo lehce vyválet.