Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí tokáň na víně - oblíbené jídlo Václava Havla

Jídlo původem z Maďarska, které je podobné guláši či perkeltu, to je hovězí tokáň. Maso připravené na víně se díky pomalému dušení doslova rozplývá v ústech. Oblíbené jídlo Václava Havla si můžete vychutnat třeba s rýží či tarhoňou.

Hodnocení receptu je 4,9 (48×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Elisa194

Snadný

Doba přípravy 155 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 140 min

155 min (15 min příprava + 140 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Maso nakrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Krok 2: Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli. Přidáme maso, prolisovaný česnek a orestujeme. Krok 3: Osolíme, opepříme, přidáme rajčatový protlak a zalijeme bílým vínem. Krok 4: Dusíme na mírném ohni s napůl přiklopenou pokličkou. Krok 5: Šťáva musí zhoustnout, tak jen mírně doléváme vodou či vývarem. Dusíme asi 2 hodiny, podle stáří masa. Krok 6: Podle chuti dosolíme a opepříme. Krok 7: Podáváme s tarhoňou, rýží nebo těstovinami.

TIP: Jak připravit tarhoňu

Zveřejněno 13. 2. 2011

Poznámka autorky Elisa194

Ryzlink rýnský je moc kyselý - nedoporučuji.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D0BK

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D0BK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (37)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 3,0

Tak já nevím, vypadalo to krásně, jako na obrázku, ale po celém domě to smrdělo jako ložnice po pětidenním tahu. A ta kyselost, jaktože to v komentářích nikdo nesladí? Dělali jsme to z 1,8 kg. Padla na to flaška a skleniča rulandské šedé, pozdní sběr, polosuché. Vínem to nebylo. Takže asi ty 3 střední protlaky.

IBera: Mrzí nás, že se Vám pokrm nepodařil, ale prosím o zdržení se neslušných přirovnání k jídlu. Kolik jste toho protlaku přidali? Je to recept z roku 2011, v té době tuším ještě nebyly k dispozici ty silně koncentrované protlaky, které jsou v prodeji nyní. Tam může být první zádrhel. Na 1,8 kg doporučuji použít 80–100 g rajčatového protlaku a řídit se chutí. Vína nedoporučuju použít celou lahev. V případě vaření s vínem úplně neplatí přímá úměrnost a je potřeba přilévat postupně. Použila bych maximálně 400 ml a pak podle chuti.

:-)<3:yes::yes: i u nás oblíbené :-K

moc dobrý oběd, jsem ráda, že jsem vyzkoušela. všichni chválili <3

Tokáň jsem vařila poprvé a určitě ne naposledy, protože nám to moc chutnalo ... Jako přílohu jsem zvolila domácí špecle: 400 g hrubé mouky, 4 vejce, 140 ml mléka, špetka soli - zamíchat dobře vařečkou a nechat odstát 15 - 20 minut. Pak do vroucí osolené vody přes síto na halušky prolisujeme špecle ... vaříme asi 3 minuty :-) ... přidávám foto a děkuji za recept.

Díky za recept :yes::-*mnamka

Je to výborné,dělala jsem také s červeným vínem a přidala i tymián,ten mi k hovězímu jde,děkuji za recept :-K

Uvařeno, snědeno. :yes: moc dobré:yes:

Hotovo, snedeno, bylo to dobre. Diky za inspiracku.:yes:

Dala jsem cervene portske a je to ohromne dobry. Nedavno jsem delala podobny recept, jen tam nebyl protlak, navic vyvar a mrkev a peklo se prikryte a vcelku v troube. Tohle je ale lepsi. Diky:yes:

Mně se to moc nepovedlo 8-(

Do burgundy se dává především mrkev a žampiony. Někdo dává další zeleninu, ale většinou je do všechno moc a moc jedlé.:-)

Tématické fráze:
hovězí tokáň, hovězí tokáň recept, tokáň, hovězí nudličky na víně, pokrmy z hovězího masa, hovězí tokáň, těstoviny, hovězí na víně, recept hovězí tokán, hovězí guláš na víne, hovadzi tokan, hovezi na bilem víně, tokáň recept, hovězí maso na bílém víně, pokrmy z hovězího, hovezi tokan testoviny, jídla z hovězího masa, tokáň hovězí, hovězí tokáň na červeném víně, jídlo z hovězího, recept na hovězí tokáň

Suroviny:
přední hovězí, olej, cibule, česnek, protlak rajčatový, víno bílé suché, vývar masový, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu