Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kváskový chléb se záparou

Vysoký, krásně nakynutý chleba je na řezu úžasně pórovitý a okatý semínky zbytky zrníček, které nás zároveň nutí každé sousto dobře rozkousat. A to že je chleba kynutý pouze divokými kvasinkami v žitném kvásku, jeho chuť vystřelí k dokonalosti.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

cathleen cathleen

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 60 min - bez dob kynutí

75 min (15 min příprava + 60 min tepelná úprava, - bez dob kynutí )

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Všechny suroviny na rozkvas dobře promícháme a zakryté v míse necháme 8-10 hodin kvasit v pokojové teplotě. Krok 2: Obilí na záparu nameleme nahrubo (na tříštivém kávomlýnku), zalijeme vařící vodou a necháme 2-3 hodiny bobtnat. Krok 3: Vykvašený rozkvas, nabobtnaný šrot (záparu) a všechny ostatní suroviny dáme do formy domácí pekárny (nejprve tekuté, pak suché). Krok 4: Pekárnu necháme bez předehřívání jen uhníst těsto. Pak program přerušíme, pekárnu vypneme a necháme těsto vykynout (přibližně 1,5-2,5 hodiny). Krok 5: Poté na pekárně vybereme program Pečení, naprogramujeme ho na jednu hodinu a pekárnu pustíme. Krok 6: Hotový chléb opatrně vyklepneme z formy, vytáhneme z něj háky a necháme ho vychladnout na mřížce.

TIP: Časté chyby při pečení kváskového chleba

Zveřejněno 19. 1. 2026

Poznámka autorky cathleen

Recept z knihy Kouzlo domácí pekárny

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wpg7g

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wpg7g

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
kvas žitný, voda, mouka žitná chlebová, mouka celozrnna pšeničná, žito, pšenice, voda, voda, olej, mouka chlebová pšeničná, otruby pšeničné, semínka lněná, semínka slunečnicová, kmín drcený, cukr, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu