Řecké tzatziky
Osvěžující okurka, aromatický čerstvý kopr, výživný, přesto lehký jogurt a k tomu česnek, aby to mělo říz. V Řecku na tradiční tzatziky nedají dopustit, populární balkánský dip si ale můžete vyrobit i v pohodlí vašeho domova.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 982 kJ / 235 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 19,30 g |
| Tuky | 10,54 g |
| Vláknina | 2,47 g |
| Cholesterol | 29 mg |
| Sodík | 113 mg |
| Sůl | 0,20 g |
| Sacharidy | 14,98 g |
Postup přípravy
Krok 1: Okurku nastrouháme, dáme do síta, osolíme a vymačkáme z ní veškerou vodu. Dobré je vždy chvíli počkat, než se okurka "vypotí" a pak pokračovat v mačkání.
Krok 2: Jogurt smícháme s prolisovaným česnekem, jemně nasekaným koprem a vymačkanou okurkou.
Krok 3: Dochutíme solí a černým pepřem, nejlépe čerstvě mletým.
Krok 4: Podáváme dobře vychlazené.
Zveřejněno 14. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Řecké tzatziky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lYK7
Moje poznámka
Řecké tzatziky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lYK7
Nejnovější recepty
Vánoční oplatky
Přidáno před 6 hodinami
Medové kuličky
Přidáno před 8 hodinami
Pikantní smažený kapr
Přidáno před 9 hodinami
Nakládaný sýr s pečenými rajčátky a česnekem
Přidáno před 9 hodinami
Červená řepa s burratou a piniovými oříšky
Přidáno před 10 hodinami
Nepečené sacher kuličky
Přidáno před 13 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bílkový chlebíček s kandovaným ovocem
Ututatise před 53 minutami
Poctivá vánočka
metrix7 před 56 minutami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Slavista62 před 1 hodinou
Krkovička z trouby
Sahula před 1 hodinou
Těsto na perníčky - hned měkké
habis před 1 hodinou
Perníčky, které jsou hned měkké
AlienkaKalousova před 1 hodinou
Domácí laskonky aneb: Křehké bílkové pokušení
milhausz1984 před 2 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
busy_dad před 2 hodinami
Celerová pomazánka
Toms1 před 2 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
poirotka před 3 hodinami
Tématické fráze:
tzaziky recept originál,
tzaziky recept,
tzaciky řecké recept,
recept na řecké tzaziky,
řecké tzaziky,
řecký salát tzaziky recept,
recept na tzaziky,
czaciky,
tzaciky,
tatziky,
tsatsiky recept,
řecké recepty,
pravé řecké tzaziky,
tzatziky s jogurtem,
tsatsiky,
salát tzaziky,
salát tzatziky,
recept tzaziky,
řecké tzaziky recept,
tzaziky
Suroviny:
okurka salátová,
kopr,
česnek,
jogurt řecký,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (41)
jestli nenajdete recky jogurt, tak obycejny jogurt muzete precedit pres jemne platynko ... nebo okurku na male kosticky,at nepusti hodne vody .
co se tyce kopru, spravne se dava.ale nektere restaurace-taverny, nedavaji,protoze nemaji vsichni radi kopr
davan
Vyplatí se udělat pořádnou mísu, já pak s ním dělám sendviče a je to paráda, důkaz tady
Súhlas.
Než niečo napíšem, tak si niečo zistím.
Kôpor a uhorka sú základom tzatziki. Bez nich to je len obyčajný ochutený jogurt!
No, bol som v Grécku niekoľkokrát a môžem povedať, že tak ako dávali olivový olej do všetkého, až sa mi zhnusil, tak v tzatziki ho nie je ani kvapka!
Čo sa týka korenín, je najlepšie použiť originál korenie na tzatziki. U nás ho dostať kúpiť od rôznych výrobcov, najlepšie je však dovezené z Grécka, Bulharska či Turecka alebo v ich predajniach u nás.
Oni sa takisto neserinkajú s cesnakom a kombinovaním korenín. Rovno do šalátu prásknu zmesku.
Uhorka-zbavená šupy a jadierok, nastrúhaná na veľkých dierkach a vyžmýkaná.
Kôpor – nasekať nadrobno konce. Nie stopky!
Ak dáte cesnak, tak 2-3 strúčky pretlačené cez mačkátko. Ak dáte cesnak, musíte ale dať aj iné korenie, ako zmesku na tzatziki. Treba 5-6 guličiek bieleho korenia (preboha len nie čierne!), 5-6 nového korenia, je dobré aj 5-6 zeleného, sušenú pažitku a bazalku. Všetky spolu dobre pomlieť, dobre premiešať, vraziť do šalátu a dobre rozmiešať.
Ak dáte zmesku na tzatziki, netreba dávať cesnak a koreniny.
Jogurt – akýkoľvek hustejší. Treba si nakúpiť malé kelímky od rôznych výrobcov a metódou pokusu a omylu nájsť najhustejší. Pozor! Smotana nie je jogurt!
Kyslastú chuť docielime pár kvapkami bieleho octu (dostať ho v Lidli). Nie hnedého!
Pozn.: Stál som v Grécku nad kuchárom keď to robil a pýtal som sa ho...
Souvlaki (takhle se to, myslím, píše) mám také moc ráda a ráda dělám, baví mě to motat... Nakrájím maso na co nejdelší nudličky, napíchnu jeden konec, obmotám kolem špejle, propíchnu druhý konec a tak pořád, až je špejle plná točeného masíčka... Je to bašta
Ještě k nádobí... Tak tahle miska není po babičce, je novodobá, dárek od kamarádky, původně byly tři s různými vzory, všechny s modrou - tahle je poslední, co zbyla, ale už má lepené ouško. Nádobí vytloukáme statečně...
Jedla jsem je v řecké restauraci jako omáčku ke grilovanému masu. Bylo to výborné. Doma je dělat nemůžu, protože manžel nesnáší kopr - byť jen vůni.