Třešňový tvarohový dortík se želé košíčky
Lahodný třešňový tvarohový dortík se želé košíčky je skvělým dezertem pro každou příležitost. Jemná chuť tvarohu dokonale ladí s kyselkavými třešněmi, zatímco želé košíčky dodávají dezertu osvěžující vzhled a barevný kontrast.
Suroviny pro 1 kus
10-12 porcí
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 649 kJ / 1 589 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 108,91 g |
Tuky | 44,66 g |
Vláknina | 8,80 g |
Cholesterol | 636 mg |
Sodík | 960 mg |
Sůl | 2,22 g |
Sacharidy | 183,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na dno dortové formy dáme papír na pečení, boky do poloviny vymažeme olejem a vysypeme hrubou mouku. Kdo nemá papír na pečení tak vymaže celou formu a to doporučuji 100 % tuk, např. Omegu.
Krok 2: Žloutky šleháme s cukrem do pěny a po částech přidáváme mouku prosátou s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh ušlehaný se špetičkou soli. Lehce promícháme, rozetřeme na dno dortové formy, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Po vychladnutí odstraníme papír na pečení a korpus dáme zpět do čisté formy.
Krok 3: Do mléka vsypeme práškovou želatinu, metličkou prošleháme a necháme zhruba 15 minut nabobtnat. Pak za stálého míchání buď ve vodní lázni nebo opatrně a pomalu přímo na plotýnce zahříváme, až se želatina rozpustí tak odstavíme, necháme trochu prochladnout. Teplota při rozpouštění stačí kolem 50 °C, neměla by přesáhnout 60 °C.
Krok 4: Tvaroh prošleháme se skořicovým cukrem a moučkovým cukrem dle potřeby, můžeme přidat malinko griotkového aroma (možná by chutnalo i punčové), přidáme prochladlé mléko s rozpuštěnou želatinou a nakonec už lehce vmícháme ušlehanou šlehačku. Ještě zkusíme, jestli máme hmotu dost sladkou, jinak ještě přisladíme.
Krok 5: Počkáme, až nám hmota začne malinko tuhnout, vmícháme do ní vypeckované třešně, rozetřeme na korpus, uhladíme a dáme do chladničky ztuhnout. Nejlépe do druhého dne. Dortová forma je úplně plná.
Krok 6: Galaretku nebo ovocné želé od Dr. Oetkera připravíme dle návodu na sáčku. Doporučuji ale ubrat vodu - místo 500 ml dát 400-450 ml, aby pak želé bylo tužší. Ovocné želé je, dá se říci totéž, co Galaretka, jen se musí přidat cukr nebo náhradní sladidlo. Oba dva přípravky se rozpouštějí v 500 ml horké, převařené vody, ale už se pak nesmí vařit. Musíme počítat s tím, že docela dlouho trvá, než začnou želírovat.
Krok 7: Můžeme použít i klasickou sypkou želatinu, na 500 ml ochucené vody ji dáme 18-20 g. Želatinu necháme chvíli nabobtnat a pak zahříváme a mícháme do rozpuštění, odstavíme. Teplota nesmí přesáhnout 60 °C. Stačí ji rozpustit v polovině ohřáté ochucené vody a pak po rozpuštění smíchat s tou studenou. Tato směs želíruje rychleji.
Krok 8: Připravené vlahé ovocné želé nalijeme do silikonových košíčků nebo jiných vhodných tvořítek. Do každého košíčku vložíme pár třešní a necháme pořádně ztuhnout. Taky se dá želé vylít na nějaký pekáček a pak kulatou formičkou vykrajovat.
Krok 9: Množství želé si musíme upravit podle velikosti košíčků, abychom měli na každou porci jeden. Spíš doporučuji udělat z 1itru tekutiny.
Krok 10: Pokud máme nějaké třešně navíc, tak je ponoříme do připravené želatiny, vytáhneme, necháme ztuhnout a použijeme ještě na dozdobení.
Zveřejněno 12. 6. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Třešňový tvarohový dortík se želé košíčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5AWv
Moje poznámka
Třešňový tvarohový dortík se želé košíčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5AWv
Nejnovější recepty
Řezy s motýlkem
Přidáno před 7 hodinami
Kakaové řezy s krémem a čokošlehačkou
Přidáno před 11 hodinami
Brynzová pěna
Přidáno 4. 5. 2025 19:25
Placičky z tresky a hrášku
Přidáno 4. 5. 2025 15:01
Hermelín zapečený v zelenině
Přidáno 4. 5. 2025 05:13
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno 4. 5. 2025 05:04
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
"Mac and cheese" po česku
Rici_CZG před 1 hodinou
Sýrovo-slaninový quiche
Miiichiii21 před 3 hodinami
Babiččina třená bábovka
Miiichiii21 před 4 hodinami
Šunková pomazánka na housku, chlebíčky i jednohubky
GabKe před 5 hodinami
Prošívaná deka
sikulka131 před 5 hodinami
Tomatová polévka s těstovinami
jamara před 6 hodinami
Kaiserky s mákem
magdalenka před 6 hodinami
Bramborový gulášek
Martina Fliegerova před 7 hodinami
Pečený bůček
BublinaF před 7 hodinami
Banánové muffiny s ořechy a čokoládou
MartinaR před 7 hodinami
Tématické fráze:
tvarohové košíčky,
ovocný dort s tvarohem a želé,
garaletka,
recepty doktor oetker,
kde koupit galaretku,
jak ochutit želatinu,
dr.oetker- vitacit,
výroba želé,
tvarohové dortík bez pečení,
tvarohove zele,
recepty tvarohové se zele,
top recepty tvaroh a želé,
košíčky z tvarohu,
cukrárenského želé dr.oetker vyroba,
cukrářské želé dr oetker,
ovocné košíčky recept v silikonove forme,
dortové želé znovu rozpustit,
galaretka návod,
ako pripravit galaretku od doktora oetkra,
www garaletka
Suroviny:
vejce,
sůl,
cukr moučkový,
mouka polohrubá,
prášek do pečiva,
tuk,
mouka hrubá,
tvaroh ve vaničce,
mléko,
želatina prášková,
cukr skořice,
cukr moučkový,
aroma,
rama cremefine,
třešně,
galaretka,
šlehačka,
topping,
meduňka
Komentáře (31)
vybusna: Já želatinu od Oetkera nepoužívám, nevím, jakou jsi měla Ty, teď jsem je omrkla, měla jsi tuto? Ta by snad měla být OK.http://www.oetker.cz/oetker_cz/html/default/debi-7... Já kupuju želatinu živočišného původu - vepřovou, ale od jiných výrobců. Je pak průhledná. Pak je k dostání i různé cukrárenské želé rostlinného původu, z mořských řas. Jinak ty želatiny můžeme spolu probrat, napiš mi třeba SZ který moučník bys chtěla udělat a pokud budu vědět, moc ráda poradím. Mně nepřipadá, že je to něco těžkého. Tak se opravdu ozvi a není možné, abys nad ní nezvítězila
druha vec : ked robim korpus, ze osobitne slaham zltka a bielka, tak uz nepridavam prasok do peciva. ale to je fakt len detail a zvyk kazdej gazdinky.
No a k fotke, ja viem, ze by sa foto nemalo hodnotit a ospravedlnujem sa, ze sama rusim toto nepisane pravidlo...ale kazda fotka vlastne predava ten recept. Je tu naozaj vela dam na topkach, ktore dokazu svoje uzasne recepty, nadherne nafotit, urobit krasne aranzma , ktore mi ostava len zavidiet, pretoze ja to skratka nedokazem.
Ty dokazes dat do tej fotky invencny a kreativny prvok, ktory ho odlisi od uniformity fotiek hotovych jedal. Fotka napriek tomu, ze nie je velka ako plagat, tak udrie do oci, ma perspektivu a nazornost. naozaj skvele. merylas ty by si sa fakt uzivila ako dizajnerka pokrmov pred fotenim do kulinarskych casopisov. Klobuk dolu.
a stydět přestat TEĎ !!!
a začít vychutnávat chválu TEĎ !!!