Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jehněčí kýta na česneku

Jehněčí maso je maso pro gurmány. Je jemné a má svou specifickou vůni. Pomalu pečená jehněčí kýta s libečkem, jalovcem a novým kořením chutná opravdu božsky. Podávat ji můžete k celé řadě příloh, například k oblíbenému knedlíku a zelí.

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

misza misza

Náročný

Doba přípravy 210 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 180 min + hodina odležení masa

210 min (30 min příprava + 180 min tepelná úprava, + hodina odležení masa)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 268 kJ /
303 kcal
Bílkoviny7,05 g
Tuky11,31 g
Vláknina16,69 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 12,02 g
Sůl30,00 g
Sacharidy40,37 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Stroužky česneku oloupeme, prolisujeme a česnek smícháme se solí. Tuto směs vetřeme do kýty a pak kýtu lehce potřeme olivovým olejem. Necháme hodinu uležet v lednici. Krok 2: Troubu předehřejeme na 160 °C. Krok 3: Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Krok 4: Do hlubšího plechu dáme cibuli, koření, libeček, 1 lžíci olivového oleje a všechno zalijeme vývarem nebo vodou. Kýtu můžeme péct buď položenou na cibuli, nebo do plechu vložit mezi obsah a maso mřížku. Výsledek bude pokaždé trochu jiný. Krok 5: Plech vložíme do trouby a pečeme dohromady asi 3 hodiny na 160 °C. V polovině času maso obrátíme. Průběžně doléváme do plechu vodu a kýtu občas polijeme výpekem. Krok 6: Zhruba 10 minut před koncem pečení odebereme trochu výpeku, vychladíme ho a rozmícháme v něm 1-2 lžíce mouky (podle toho, jak chceme hustou omáčku). Přidáme zpět do pekáče. Pro jistotu můžeme i přecedit přes jemné sítko, aby ve šťávě nebyly hrudky. Krok 7: Po upečení maso vytáhneme a naporcujeme. Z výpeku odstraníme koření a můžeme jej rozmixovat dohladka ponorným mixérem. Krok 8: Maso podáváme například se zelím a knedlíkem nebo s bramborovou kaší.

TIP: Jak udělat domácí houskový knedlík

Zveřejněno 20. 6. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Jehněčí kýta na česneku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/l8M5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Jehněčí kýta na česneku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/l8M5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Burns:
S první větou souhlasím :yes:
Každoročně dělám klasiku:
Místo oleje (rozpékám - dusím pouze podlité vodou, maso je mastné dost a tuk posléze pustí) až nakonec doladím máslem
Místo koření - rozmarýn:yes::yes:
***
U nás na Velikonoce část smažím (s brkaší), část peču (s rýží):yes::yes::yes:
Dnes už je k o z l e (česky kůzle) upečené...
No, samozřejmě bez cibule, že ;-)

Rozhodně bych nedával Masox ani cibuli.Skopové a divočina jsou masa nasládlá a cibule jim nepřidá,jinak výborné:-)

Prosim Vas, proc tam davate masox? Proc prznit vyjimecnou chut jehneciho chemii?:-(

Je to supr,jen bych dodal že při pečení jsem ještě přidal větvičku rozmarýnu a opravdu to nemá chybu, A pro Anči Kocíkovou jehňátka kupuji vždy celé vůbec není problém od soukromníka v srpnu nebo v září 3-4 měsíční zabité a načtvrcené a hlavně levné ne jako v obchodě a perfektní je i svíčková zrovna kýtu peču a podlévám červeným vínem ;-):-!

Tedy ten recept vynikající!!;-)Moc velká ňamka:-):yes:www.toprecepty.czhttp://www.toprecepty.cz/recept/21551-jehneci-kyta...

Jindra Puntschuh 23. 1. 2012 09:33
Kýta (3,4 kg¨) se povedla fantasticky:-p a po jiných, vyzkoušených receptech budu používat jen tento.+:yes::yes::yes:

:yes::yes:Budu dělat v neděli.Přijde vnučka s manželem a dětmi a ještě nikdy jehněčí nejedli.Jsem zvědavá,já ho takhle miluji.

krásné masenko:-p:-p:yes::yes: ale jehněčí asi taky,jak Ann,neseženu:-//

Letos na velikonoce jsem se taky konečně odhodlala udělat jehněčí,dělala jsem ho s hromadou česneku,rozmarýnu a tymiánu,podlila vínem a bylo taky vynikající:-p. Dávám bodíka:yes:

Míšo, moc velká dobrota a pokud mám, peču stejně, ale už dlouho jsem neměla a je to táááák dobrý, že máš 4.bod:yes:

Mně se od letošních velikonoc po téměř 20 letech daří nutit muže papat skopové a hlavně jehněčí, hurááá - já ho miluju, on byl zastaralého mínění - chudinky jehňátka -ale telátka mu nevadily:-O;-). Takže takhle nějäk to znám, určitě udělám br.kaši, my knedlíky moc nemusíme :-p:-p

Aničko, Vašku děkuji:-) Aničko, kýtu jsem dostala a pořád jsem přemýšlela, jak ji upravit. Nakonec jsem zvolila tuto jednoduchou variantu a bylo to dobré. Jen bych příště zvolila jako přílohu bramborovou kaši;-)

Veliká dobrota. +bodík 2

Tématické fráze:
jehněčí kýta, jehneci na cesneku, jehněčí kýta recept, jehněčí kýta nejlepší recept, pečené jehněčí na česneku, jehněčí maso recepty kýta, jehněčí kýta recepty, jehněčí pečeně na česneku, recept na jehněčí kýtu, jehněčí maso na česneku, jehněčí pečeně recept, recepty jehneci kyta, jehněčí pečeně, recepty z jehněčí kýty, recept jehněčí kýta, pečené jehněčí maso na česneku, skopová kýta na česneku, jak upravit jehněčí maso, recepty na jehněčí kýtu, jehněči pečeně recepty

Suroviny:
kýta jehněčí, česnek, sůl, cibule, olej olivový, mouka hladká, libeček, koření nové koření, jalovec, vývar masový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu