

Kadlíkova jehněčí kýta
Suroviny cca 4
- jehněčí kýta bez kosti - cca 2,5 kila
- uzená slanina
- velká hlavička česneku
- cibule
- mrkev
- petržel
- celer
- sádlo
- máslo
- olej
- hladká mouka
- sůl
- pepř
- nové koření
- tymián rozmarýn
Postup přípravy receptu
Jehněčí kýtu jsem omyl, prolisoval česnek se solí, přidal trochu oleje, tymiánu, rozmarýnu. Rozmíchanou směsí jsem vydatně celou kýtu potřel a uložil na dva dny do ledničky. V den přípravy jsem pokrájel zeleninu, dal na pekáček s troškou sádla, a vložil na mírný stupeň do trouby. Kýtu jsem zběžně oškrabal od česneku /nevyhazoval/ a zprudka ji restoval na pánvi. Poté jsem kýtu prošpikoval špalíčkymražené slaniny,.
Prošpikovanou opečenou kýtu jsem položil na mírně osmaženou kořenovou zeleninu, shora polil výluhem z naložení, včetně seškrabaného česneku, přidal trochu piva, a zakryté, na mírném ohni, cca 2,5 hodinky pekl. Průběžně jsem kontroloval, podléval výpekem. Po 2,5 hodinách jsem sebral většinu zeleniny a šťávy /co šlo odebrat/, vrátil tuk zpět a odkrytou kýtu na vyšší teplotu nechal "chytit barvu". Zeleninu s výpekem jsem propasíroval, trochu povařil, zredukoval. Pak mírně zahustil troškou mouky.
Servíroval jsem se šťouchaným bramborem a přelivem z výpeku a zeleniny.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kadlíkova jehněčí kýta
-
Hledala jsem jiný Kadlíkův recept a uvědomila jsem si, že už sem 4 roky nic nepřidal...škoda...veliká....
on a někteří další jsou úžasným osvěžením TOPek....
-
Jahňacinu milujem.
S tou hmotnosťou súhlasím s casinom, už niekoľko rokov kupujeme celé jahňa, ale stehno bez kosti ešte v takej nebolo.
Ale to je jedno, podstatný je recept.
-
Kadlik:
Díky, to beru
...a s tím špikováním se mi fakt ulevilo -
casino:
jako správný hamoun jsem vzal největší nabízený kus, proto ta váha. Ano, asi to nebylo mléčné jehňátko, ale spíš pořádný výrostek. A taky přiznám, že to špikování mě napadlo až v okamžiku, kdy jsem tu kýtu hodil na sádlo. Takže jsem vlastně jednal velice kontraproduktivně. Nejdřív orestoval, aby se maso zatáhlo, a pak do něj píchal.
Rozmýšlel jsem se, ale nakonec to udělal, kvůli mozaice. Byl to můj první pokus s jehněčím, příště budu chytřejší!
-
"jehněčí kýta bez kosti/cca 2,5 kila/"
No, tu hmotnost bych tam raději nepsalPokud bylo maso bez kosti, tak už to asi nebylo žádné ovčí miminko, že
Ještě jsem nešpikoval předem restované masoProč se tak činí?
-
Vypada to tak pekne ,ze bych neodolala
-
U nás v rodině jehněčí nemusíme ,ale receptík se hodí na jakekoliv masíko.Bodík je poslán.
-
Úžasné. A dnes jsem koupila jehněčí kýtu....