Kadlíkova jehněčí kýta

Kadlik Kuchař: Kadlik

Doba přípravy: 3 hodiny cca 4 Jiné maso 7 názorů

Suroviny

jehněčí kýta bez kosti - cca 2,5 kila
uzená slanina
velká hlavička česneku
cibule
mrkev
petržel
celer
sádlo
máslo
olej
hladká mouka
sůl
pepř
nové koření
tymián rozmarýn
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jehněčí kýtu jsem omyl, prolisoval česnek se solí, přidal trochu oleje, tymiánu, rozmarýnu. Rozmíchanou směsí jsem vydatně celou kýtu potřel a uložil na dva dny do ledničky. V den přípravy jsem pokrájel zeleninu, dal na pekáček s troškou sádla, a vložil na mírný stupeň do trouby. Kýtu jsem zběžně oškrabal od česneku /nevyhazoval/ a zprudka ji restoval na pánvi. Poté jsem kýtu prošpikoval špalíčkymražené slaniny,.

  2. Prošpikovanou opečenou kýtu jsem položil na mírně osmaženou kořenovou zeleninu, shora polil výluhem z naložení, včetně seškrabaného česneku, přidal trochu piva, a zakryté, na mírném ohni, cca 2,5 hodinky pekl. Průběžně jsem kontroloval, podléval výpekem. Po 2,5 hodinách jsem sebral většinu zeleniny a šťávy /co šlo odebrat/, vrátil tuk zpět a odkrytou kýtu na vyšší teplotu nechal "chytit barvu". Zeleninu s výpekem jsem propasíroval, trochu povařil, zredukoval. Pak mírně zahustil troškou mouky.

  3. Servíroval jsem se šťouchaným bramborem a přelivem z výpeku a zeleniny.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Kadlíkova jehněčí kýta

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    :yes: Jahňacinu milujem. :yes: S tou hmotnosťou súhlasím s casinom, už niekoľko rokov kupujeme celé jahňa, ale stehno bez kosti ešte v takej nebolo.:-);-) Ale to je jedno, podstatný je recept.;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Kadlik:
    Díky, to beru:-K
    ...a s tím špikováním se mi fakt ulevilo :yes::-)

    Odpovědět

  • Kadlik Kadlik(autor receptu)

    casino: :-D jako správný hamoun jsem vzal největší nabízený kus, proto ta váha. Ano, asi to nebylo mléčné jehňátko, ale spíš pořádný výrostek. A taky přiznám, že to špikování mě napadlo až v okamžiku, kdy jsem tu kýtu hodil na sádlo. Takže jsem vlastně jednal velice kontraproduktivně. Nejdřív orestoval, aby se maso zatáhlo, a pak do něj píchal.;-) Rozmýšlel jsem se, ale nakonec to udělal, kvůli mozaice. Byl to můj první pokus s jehněčím, příště budu chytřejší!

    Odpovědět

  • casino casino

    "jehněčí kýta bez kosti/cca 2,5 kila/"
    No, tu hmotnost bych tam raději nepsal:-) Pokud bylo maso bez kosti, tak už to asi nebylo žádné ovčí miminko, že;-)
    Ještě jsem nešpikoval předem restované maso:-O Proč se tak činí?:-)

    Odpovědět

  • nanny nanny(neregistrovaný)

    <3Vypada to tak pekne ,ze bych neodolala:-K:yes:

    Odpovědět

  • Kucina Kucina

    U nás v rodině jehněčí nemusíme ,ale receptík se hodí na jakekoliv masíko.Bodík je poslán.:yes:

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Úžasné. A dnes jsem koupila jehněčí kýtu....<3:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: ovčí kýta jak nalozit jehneci kytu jak připravit jehněčí kýtu naloženi jehněči kyty ovčí kýta recepty jak nalozit ovci kytu kýta z ovce uzene jehneci jehněčí kýta naložení naložení jehněčí kýta ovčí kýta pečená kýta z ovce recepty jehněčí kýta recepty ovce kýta recept kyta z ovce uzena jehněčí kyta jak naložit celou jehněčí kýtu jak připravit ovči kytu ovci kyta na vine ovčí kýta recept

Zapomněl/a jsem heslo