Maki sushi
Sushi je tradičním japonským pokrmem, který už si ale našel místo v srdcích Čechů. Výroba domácího sushi je navíc poměrně snadná a může to být i zábava. Stačí správně uvařit a dochutit rýži a dál je už pouze na vás, čím sushi naplníte. Může to být losos nebo tuňák, ale také avokádo či okurka.
Suroviny pro 16 kusů
16kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 580 kJ / 617 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 40,03 g |
Tuky | 13,00 g |
Vláknina | 5,00 g |
Cholesterol | 200 mg |
Sodík | 6,00 g |
Sůl | 14,00 g |
Sacharidy | 82,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rýži odměřte hrníčkem nebo sklenicí, nasypte do hrnce, přidejte asi dvojnásobné množství studené vody a properte (rukou). Vodu slijte a postup opakujte asi 6x až 8x - voda z rýže je napoprvé velmi kalná, ale ani po osmém proprání nebude úplně průzračná, nicméně propraná bude dostatečně.
Krok 2: Rýži zalijte studenou vodou, přikryjte poklicí a nechte asi 10 minut stát.
Krok 3: Poté ji rychle uveďte do varu. Jakmile se začne vařit, stáhněte žár na minimum, aby se var udržel a vařte dalších 15 minut. Rýži nesolte. Odolejte pokušení zvednout poklici a na rýži se podívat.
Krok 4: Po 15 minutách rýži odstavte, konečně sejměte poklici, ale jen na okamžik - hrnec ihned přikryjte čistou suchou utěrkou a poklici vraťte zpět. Rýži takto nechte dojít ještě 20 minut (utěrka zabrání skapávání sražené páry zpět do rýže).
Krok 5: V misce nebo skleničce smíchejte asi 100 ml horké vody, ocet, cukr a sůl. Nemíchejte kovovým nástrojem - kov někdy zareaguje s octem a výsledná chuť elektrolytu rýži moc neprospěje.
Krok 6: Rýži poté přemístěte do větší keramické, skleněné nebo plastové mísy. Rovnoměrně ji rozprostřete plastovou špachtlí nebo dřevěnou vařečkou. Rovnoměrně polijte asi polovinou ochuceného octa a opatrně promíchávejte - rýži je třeba spíše převracet, než míchat, aby z ní nevznikla kaše.
Krok 7: Pokud rýže uspokojivě absorbuje ocet, můžete přidat - rýže nesmí být mokrá ani příliš vlhká, tekutina nesmí zůstat na dně. Správně uvařené rýžové zrnko je pružné a lepivé, ale nikoliv mazlavé.
Krok 8: Plátky mořské řasy Nori rozřízněte na polovinu nebo rozstřihněte nůžkami. Rozložte je na utěrku nebo podložku a na každý plátek rozprostřete rýži.
Krok 9: Potřete ji pastou wasabi a poklaďte nudličkami okurek, surimi tyčinek a lososa. Pomocí bambusové podložky (dají se koupit v obchodech s čínským nebo orientálním zbožím) či utěrky je srolujte a lehce stiskněte.
Krok 10: Každou roládku nakrájte na 6-8 stejně velkých kousků. Sushi podávejte se sójovou omáčkou, nakládaným zázvorem a křenovou pastou wasabi.
Zveřejněno 25. 3. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Maki sushi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q4r
Moje poznámka
Maki sushi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q4r
Nejnovější recepty
Kuřecí maso na paprice pro diabetiky bez mouky
Přidáno před 14 hodinami
Plněná kuřecí prsa s hráškem ( vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 14 hodinami
Maďarská krkovička
Přidáno před 16 hodinami
Čočka s kysaným zelím a paprikami
Přidáno před 19 hodinami
Sýrové tousty se zeleninou
Přidáno před 19 hodinami
Šoulet s uzeným kuřecím stehýnkem
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Babiččin voňavý kmínový chléb
Wanilor před 1 hodinou
Hovězí na červeném víně
horackovapetra před 2 hodinami
Buchtičky s krémem
Tatana61 před 9 hodinami
Pesto z pažitky
Bohunka37 před 9 hodinami
Smetanovo-kokosová bublanina
Bohunka37 před 9 hodinami
Tvrdý sýr
Lenina 123 před 13 hodinami
Banánové vafle
amaliesediv před 14 hodinami
Pomazánka z cottage - výborná, zdravá a dietní
Lucie1001 před 14 hodinami
Svíčková na smetaně
Toby. před 15 hodinami
Vepřové bylinkové špízy
E. J. K. před 15 hodinami
Tématické fráze:
recepty vyroba suschi,
jak se dela sushi,
sushi domácí výroba,
maki,
sushi ryze recept,
rýže na sushi recept,
jak uvařit rýži na sushi,
recept na japonské sushi,
shusi,
shusi recept,
příprava sushi rýže,
příprava ryze na sushi,
výroba shusi,
sushi ryze,
maki recept,
domaci vyroba sushi,
recept sushi rýže,
recept na shusi,
jak vařit rýži,
jak se vari ryze na sushi
Suroviny:
krabí tyčinky,
avokádo,
zázvor nakládaný,
okurka čerstvá,
řasa nori,
ocet rýžový,
voda,
cukr krupice,
rýže kome,
křen wasabi,
omáčka sojová,
sůl
Komentáře (20)
Když to jinak nejde, tak si objednávám sushi z http://www.sushitime.cz/. Suroviny pravidelně nakupuju na http://chefparade-warehouse.cz/kategorie/asie-a-su...
Rýži jsem dělala přesně podle návodu, bylo to zdlouhavé a zdá se mi rozvařená, ale drží. Při balení jsem musela trochu přisolit, protože to nebylo ono.
Pro ty, co nemají zavinovací rohož, stačí obyčejné prkénko, případně čistá utěrka, obojí ale musí být suché, aby se řasa netrhala. Nůž na krájení na jednotlivé kousky musí být hodně ostrý. Wasabi jen trochu, jinak vám upadne pusa
Jinak OK, ale na tu rýži příště zvolím jiný recept.
dělám sushi na objednávky.
Více info na www.profisushi.cz.
S přáním pěkného dne
Marek J.