Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kosmatice nasladko

Černý bez, tedy jeho plody a květy, má nejen v kuchyni široké využití. Jednou ze známých pochoutek jsou květy smažené. Tentokrát je připravíme ve sladké verzi. Těstíčko dochutíme rumem a po usmažení je obalíme ve skořicovém cukru.

Hodnocení receptu je 4,7 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marta Marta

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 10 min

25 min (15 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 393 kJ /
333 kcal
Bílkoviny19,91 g
Tuky16,25 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 523 mg
Sodík 629 mg
Sůl1,50 g
Sacharidy5,93 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Krok 2: Rozšleháme žloutky se špetkou soli, mlékem, moukou a rumem. Nakonec do těsta přidáme z bílků vyšlehaný sníh. Krok 3: Květy bezu uřízneme i se stopkami, očistíme je a namáčíme do těstíčka. Krok 4: Vkládáme je do rozehřátého oleje s kouskem másla a smažíme. Krok 5: Jakmile začne bez v těstíčku z jedné strany zlátnout, ustřihneme nůžkami stopku, obrátíme a dosmažíme. Krok 6: Usmažené posypeme skořicovým cukrem nebo moučkovým cukrem a skořicí.

TIP: Desatero: Černý bez v naší kuchyni - tipy a rady

Zveřejněno 12. 6. 2009

Poznámka autorky Marta

Připravuji těstíčko trochu hustější, rodině chutnají kosmatice oplácanější a rumu dávám kvůli dětem jen pár kapek.

Zdroj: Bylinky v naší kuchyni (malinko upraveno)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kosmatice nasladko

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GZr3

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kosmatice nasladko

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GZr3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

tento super mlsek nám připravovala kdysi dávno babička, bylo to moc dobré, díky za připomenutí, určitě se k tomu ráda vrátím😘

:-):yes:nejsem na sladká jídla ale recept se mi líbí , takže bodík určitě zaslouží a rum ? alkohol se odpaří a vůně rumu neuškodí :-K

Tento recept mě zaujal a sladké kosmatice nám moc chutnaly. :-p Dětem jsem je ještě pocákala medem :-) S dovolením jsem přidala fotky. Už je hodně po sezoně, ale měla jsem nafoceno. :-p

Já se konečně letos chystám kosmatice udělat,je to ostuda,ale tolik let si říkám vyzkouším a většinou mi odkvetou:-(:-(,ještě jsem je nikdy nedělala,ale letos si to dávám jako závazek:-8;-)a hlídám,už začínají kvést,ale není to ještě ono;-)

Marta:Marťi,já Tobě také ještě jednou za receptík děkuji:-KV pátek k nám příjdou"mlaďoši"a protože jim to posledně opravdu hodně chutnalo,tak si Tvou dobrotu objednali zase;-):-D:yes:

Aničko, těší mě, že měl recept úspěch;-), s tou citrónovou kůrou příště vyzkouším, díky za tip. Už se ně taky chystám (asi o víkendu), u nás bez teprve začíná rozkvétat. Jo a děkuju za pěkné fotky:yes:

Marti,kosmatici smažím každý rok,ale představ si,že sladká verze podle Tebe byla dnes moje premiéra;-):-))Ještě jsem ji nikdy nasladko nedělala,tak mi to nedalo a musela jsem vyzkoušet:-*Bylo to sice bez rumu(ten se u nás kupuje jen před svátky do cukroví)přistrouhala jsem kůru z poloviny citronu a vážně jsme si na sladké tečce po obědě moc pochutnali:-*
Za receptík Ti děkuji:-KPosílám bodík a pár fotek:-)

Já si kosmatice taky dělám a dělám je taky dost často tak jak popisuje p. Václav, ale i klasiku obalené. Na slano jsem je ještě nedělala, ale může to být taky dobrý.

U nás se dělají kocmatice trochu jiným způsobem. Máme jich rádi hodně v amoletovém těstě. Žena udělá normální amoletové těsto(počítá li na sladko trochu víc osladí,počítá li na slano-víc osolí, ale nejlepší je normál se špetkou soli, pak univerzál). Když je těsto hotové,nastřháme do něho květy jen s malinkýma stonečkama a co to snese. Pak trochu silnější(moc slabé kvůli množství květů nejdou)a smažíme po obouch stranách.A ostatní je zase normál. Na sladko-skořice,vanilka,cukr,sirup,med a pod. Na slano jde postrouhat tvrdým sýrem a další fantazie. Marto, milá jihočeško máš +bodík..

Když jsme byli malí,dělala nám to maminka s akátovými květy.Bylo to moc dobré,dnes by mi to ty moje asi nejedly.Posílám bodík.

Marti taky takhle dělám , fakt dobroutka:yes::yes: +

Já se pokusím dnes udělat, kvete nám u domu tolik bezu :-!, že to budeme muset osekat, takže už jsem dělala šťávy, atd. , ale zkusíme ještě toto, díky za recept :-!;-)

Je to moc dobré znám tento recept od mé babičky a dělám ho také přidávám bodík:-p:-p:yes:

Podobný recept mne už jednou někde zaujal, prý je to moc dobré, ale nezkoušela jsem ho. Ale i tak dávám bodík:-)):yes:

Tématické fráze:
kosmatice, kocmatice, těsto na kosmatice, kosmatice na slano, obalená kosmatice, kostnatice na sladko, kosmatice sirup, kosmatice recept, rýže nasladko, med z kosmatic, amoletové těsto, med z kosmatice, med s kosmatic, kosmatice v kuchyni, obalené kosmatice, recept na kosmatice, ryze nasladko recept, kocmatice obalena, kosmatice s rumem a meden, pečené kosmatice

Suroviny:
květy černého bezu, vejce, mouka hladká, mléko, rum, sůl, máslo, olej, cukr skořice

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu