Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klatovský báč

Klatovský báč je tradiční staročeská kynutá buchta ze strouhaných brambor. Díky sádlu, škvarkům, majoránce a česneku má velmi aromatickou a specifickou chuť i vůni podobnou bramboráku. Báč můžeme podávat samostatně, s kyselou okurkou nebo jako přílohu.

Hodnocení receptu je 3,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lilith-Isa Lilith-Isa

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 50 min bez doby kynutí

80 min (30 min příprava + 50 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 806 kJ /
2 583 kcal
Bílkoviny98,96 g
Tuky37,74 g
Vláknina28,88 g
Cholesterol 300 mg
Sodík 389 mg
Sůl0,83 g
Sacharidy448,88 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z trošky vlažného mléka, droždí, lžičky mouky a cukru připravíme kvásek, který necháme 15 minut kynout. Krok 2: Brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Česnek oloupeme a utřeme. Krok 3: Z brambor slijeme vodu a smícháme je s vejcem, moukou, zbylým mlékem, změklým sádlem se škvarky a vzešlým kváskem. Krok 4: Nakonec přidáme rozetřený česnek, sůl a koření a dobře zamícháme. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple 20 minut kynout. Krok 5: Mezitím vymažeme pekáč sádlem. Do něj po vykynutí vlijeme těsto a necháme dalších 20 minut kynout. Zatím rozehřejeme troubu na 180 °C. Krok 6: Podruhé vykynuté těsto v pekáčku vložíme do vyhřáté trouby. Krok 7: Po 20 minutách pečení povrch potřeme sádlem a pečeme dalších asi 30 minut, dokud na povrchu nezezlátne.

TIP: Levná bramborová jídla - rady, tipy a inspirace

Zveřejněno 8. 7. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Klatovský báč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A8o1

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Klatovský báč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A8o1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Tuhle bezva obyčejnou buchtu dostávám občas od sousedky, když ji udělá, nikdy předtím jsem ji neznala,ale tady v Lázu u Příbramě je to prý samozřejmost, peče se tady od nepaměti.https://www.toprecepty.cz/recept/21877-klatovsky-b...

ZFranclova 18. 5. 2015 16:06
Je to krása, díky. Musím se Tě, Lilith-Isy, velice zastat! Také tuto báječnou slanou buchtu považuji za neobyčejnou a její název je vžitý a zřejmě velmi starý. Dělá se také v Rožmitále (u Příbrami - v Brdech), kam jezdíme na chalupu. Tam se jmenuje BÁC, někdy i BÁČ, jak je v Tvém receptu. Je v ní ale více česneku a nahoře je hustě sypaná mákem. Ten se dává také až po prvním zapečení. Mákem bývá také někdy vysypaný plech pod buchtou. Dobrá je teplá i studená. Zajímá mě vztah buchty k zahradním, resp. chlévským dřevákům se stejným názvem (nahoře volská kůže, podrážka silné dřevo). Asi to, že buchta se krájí na velké obdélníky, malé rozhodně nikomu nestačí. A je škoda, že se Ti ode mne může dát jen jeden bod.

přesně tak, tento pokrm pochází ze západních čech, z klatovska a nechápu proč by se měl okamžitě shazovat slovy, že je to "jen obyčejná bramborová buchta" ... i kdyby byla, nevidím důvod být negativní :-8

Musím se tady zastat Šárky. Klatovský báč je originální název. Je to pokrm pocházející z Klatovska. Pokud je shodný s jinými, jsou to pak bramborové buchty podobné Klatovskému báči;-)

asi tak jen s jiným názvem :-D

Takže klasická bramborová buchta;-)

Tématické fráze:
bramborový báč, báč, báč recept, cuketový báč, recept na bramborový bác, bramborový bac recept, bramborová buchta báč, báč bramborový, recept bac, bác se škvarkama, klatovský závitek, recept na bac, bác z cukety, klatovské koláče, kolac bac, pečený báč, buchta báč, báč buchta, bác bramborová buchta, bramboroví báč

Suroviny:
mouka hladká, brambory, vejce, mléko, droždí čerstvé, cukr krupice, česnek, škvarky, sůl, pepř mletý, majoránka, sádlo

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]