Vánočka paní Štěpánkové
Mezi jednu z vánočních tradic a symbolů patří bez debat vánočka. Krásně vláčná, plná rozinek a mandlí, svojí příjemnou vůní provoní celý váš dům. Bez vánočky si nedovedeme představit žádnou sváteční snídani.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 802 kJ / 4 733 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 89,59 g |
Tuky | 196,42 g |
Vláknina | 19,68 g |
Cholesterol | 1,19 g |
Sodík | 139 mg |
Sůl | 0,28 g |
Sacharidy | 641,83 g |
Postup přípravy
Krok 1: Jedno celé vejce s dvěma žloutky utřeme s cukrem a máslem. Přidáme mouku, rozdrobené droždí, vlažné mléko a zaděláme nelepivé těsto. Dobře propracujeme a necháme přes noc vykynout.
Krok 2: Rozinky naložíme předem do rumu. Po vykynutí těsta je zapracujeme do těsta společně s nasekanými mandlemi (nebo ořechy).
Krok 3: Po vykynutí do těsta zapracujeme rozinky naložené v rumu a mandle nebo ořechy.
Krok 4: Včas zapneme nahřívat troubu na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 5: Těsto rozdělíme na 6 dílů. Z každého dílu uděláme váleček, ze kterých upleteme vánočku.
Krok 6: Vánočku přendáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 15 minutách zmírníme teplotu na 170 °C a pečeme zhruba hodinu. Řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do vánočky a po vytažení musí být suchá, bez drobečků.
Zveřejněno 29. 1. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka paní Štěpánkové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lDQ6
Moje poznámka
Vánočka paní Štěpánkové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lDQ6
Nejnovější recepty
Tarhoňa s restovanou zeleninou
Přidáno před 18 hodinami
Smetanová polévka s květákem a kořenovou zeleninou
Přidáno 18. 7. 2025 08:31:03
Cukeťák
Přidáno 18. 7. 2025 07:00:03
Korejský salát z okurek
Přidáno 17. 7. 2025 14:06:48
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno 17. 7. 2025 12:21:38
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno 17. 7. 2025 07:54:17
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tvarohovo-meruňková zmrzlina
kremik před 12 minutami
Tvarohová buchta s meruňkami
EvaSte před 21 minutami
Levná a rychlá buchta z remosky
Evajira před 32 minutami
Zeleninová polévka bez zasmažení
trdlo před 45 minutami
Zelná polévka s klobásou
coolbinsz před 48 minutami
Špagety s mletým vepřovým masem
Tynaja před 51 minutami
Pudingová bublanina z 1 vejce
Lucie Kuku před 1 hodinou
Kynutý se švestkami ... koláč
PetaP před 1 hodinou
Gulášová polévka z mletého masa
brtna před 1 hodinou
Křehký koláč s tvarohem a malinami
Misa_K před 2 hodinami
Tématické fráze:
jak zadělat na vánočku,
vánočka štěpánek,
vánočka mojí maminky,
kdy zadelat na vánočku,
jak se zadelava na vánočku,
vanocka pani štěpánove,
jak zadělat vánočku,
vanocka podle stepankove,
vánočka zadělaná v pekárně,
vánočka kynutá přes noc,
vánočka ze 60 dkg mouky,
vánočka podle maminky,
kynutá vánočka přes noc,
vánočka paní štšpánkové,
vánočka na 60 dkg,
vanocka top recepty,
recepty na vláčnou vánočku do formy,
zadělní vánočky,
vláčná vánočka,
vánočka podle paní štěpánkové
Suroviny:
mouka hladká,
žloutek,
vejce,
cukr,
cukr vanilkový,
máslo,
droždí,
mléko,
sůl,
mandle,
rozinky,
rum,
vejce
Komentáře (13)