Vánočka paní Štěpánkové
Mezi jednu z vánočních tradic a symbolů patří bez debat vánočka. Krásně vláčná, plná rozinek a mandlí, svojí příjemnou vůní provoní celý váš dům. Bez vánočky si nedovedeme představit žádnou sváteční snídani.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 802 kJ / 4 733 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 89,59 g |
| Tuky | 196,42 g |
| Vláknina | 19,68 g |
| Cholesterol | 1,19 g |
| Sodík | 139 mg |
| Sůl | 0,28 g |
| Sacharidy | 641,83 g |
Postup přípravy
Krok 1: Jedno celé vejce s dvěma žloutky utřeme s cukrem a máslem. Přidáme mouku, rozdrobené droždí, vlažné mléko a zaděláme nelepivé těsto. Dobře propracujeme a necháme přes noc vykynout.
Krok 2: Rozinky naložíme předem do rumu. Po vykynutí těsta je zapracujeme do těsta společně s nasekanými mandlemi (nebo ořechy).
Krok 3: Po vykynutí do těsta zapracujeme rozinky naložené v rumu a mandle nebo ořechy.
Krok 4: Včas zapneme nahřívat troubu na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 5: Těsto rozdělíme na 6 dílů. Z každého dílu uděláme váleček, ze kterých upleteme vánočku.
Krok 6: Vánočku přendáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 15 minutách zmírníme teplotu na 170 °C a pečeme zhruba hodinu. Řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do vánočky a po vytažení musí být suchá, bez drobečků.
Zveřejněno 29. 1. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka paní Štěpánkové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lDQ6
Moje poznámka
Vánočka paní Štěpánkové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lDQ6
Nejnovější recepty
Rizoto pro žlučníkáře
Přidáno před 3 hodinami
Uzené maso na smetaně se zeleninou
Přidáno před 3 hodinami
Žampiony v těstíčku (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 3 hodinami
Avokádová pomazánka s Lučinou (vhodná pro diabetiky)
Přidáno před 5 hodinami
Vývar z mletého masa
Přidáno před 6 hodinami
Dietní tvarohová pomazánka
Přidáno před 6 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Perníčky, které jsou hned měkké
MonikaP. před 14 minutami
Fazolová polévka
Merylas před 24 minutami
Vosí hnízda
Janet.P před 25 minutami
Tuňáková pomazánka
Jindriskas před 39 minutami
Houskové knedlíky
mikii před 46 minutami
Jogurtové hvězdičky
PetraLA před 1 hodinou
Mrkvový perník s povidly
PetraLA před 1 hodinou
Kuřecí kari nudličky se sýrem a pórkem na smetaně
Zbynek Hladik před 1 hodinou
Kanadské kuře
Alex29 před 2 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
PetMet1980 před 2 hodinami
Tématické fráze:
jak zadělat na vánočku,
vánočka štěpánek,
vánočka mojí maminky,
kdy zadelat na vánočku,
jak se zadelava na vánočku,
vanocka pani štěpánove,
jak zadělat vánočku,
vanocka podle stepankove,
vánočka zadělaná v pekárně,
vánočka kynutá přes noc,
vánočka ze 60 dkg mouky,
vánočka podle maminky,
kynutá vánočka přes noc,
vánočka paní štšpánkové,
vánočka na 60 dkg,
vanocka top recepty,
recepty na vláčnou vánočku do formy,
zadělní vánočky,
vláčná vánočka,
vánočka podle paní štěpánkové
Suroviny:
mouka hladká,
žloutek,
vejce,
cukr,
cukr vanilkový,
máslo,
droždí,
mléko,
sůl,
mandle,
rozinky,
rum,
vejce
Komentáře (13)