Maki sushi
Sushi je tradičním japonským pokrmem, který si už našel místo i v srdcích Čechů. Jeho výroba je snadná a může to být i zábava. Stačí správně uvařit a dochutit rýži a dál je už na vás, čím sushi naplníte. Může to být losos, tuňák, avokádo či okurka.
Suroviny pro 16 kusů
16kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 580 kJ / 617 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 40,03 g |
| Tuky | 13,00 g |
| Vláknina | 5,00 g |
| Cholesterol | 200 mg |
| Sodík | 6,00 g |
| Sůl | 14,00 g |
| Sacharidy | 82,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rýži odměříme hrníčkem nebo sklenicí, nasypeme do hrnce, přidáme asi dvojnásobné množství studené vody a propereme ji rukou. Vodu slijeme a postup opakujeme asi 6-8x. Voda z rýže je napoprvé velmi kalná, ale ani po osmém proprání nebude úplně průzračná. Nicméně propraná bude dostatečně.
Krok 2: Rýži zalijeme studenou vodou, přikryjeme poklicí a rychle ji přivedeme k varu. Jakmile se začne vařit, snížíme teplotu na minimum, aby se var udržel, a vaříme dalších 15 minut. Rýži nesolíme.
Krok 3: Po 15 minutách rýži odstavíme, sejmeme poklici, ale jen na okamžik, a hrnec ihned přikryjeme čistou, suchou utěrkou a přiklopíme poklicí. Rýži takto necháme dojít ještě 20 minut (utěrka zabrání skapávání sražené páry zpět do rýže).
Krok 4: V misce nebo skleničce smícháme asi 100 ml horké vody, ocet, cukr a sůl. Nemícháme kovovým nástrojem, kov někdy zareaguje s octem a výsledná chuť elektrolytu rýži příliš neprospěje.
Krok 5: Rýži poté přemístíme do větší keramické, skleněné nebo plastové mísy. Rovnoměrně ji rozprostřeme plastovou špachtlí nebo dřevěnou vařečkou. Rovnoměrně polijeme asi polovinou ochuceného octa a opatrně promícháme – rýži je třeba spíše převracet než míchat, aby z ní nevznikla kaše.
Krok 6: Pokud rýže uspokojivě absorbuje ocet, můžeme přidat další. Rýže nesmí být mokrá ani příliš vlhká, tekutina nesmí zůstat na dně. Správně uvařené rýžové zrnko je pružné a lepivé, ale nikoliv mazlavé.
Krok 7: Plátky mořské řasy Nori rozřízneme na polovinu nebo rozstřihneme nůžkami. Rozložíme je na utěrku nebo podložku a na každý plátek rozprostřeme rýži.
Krok 8: Rýži potřeme pastou wasabi a poklademe nudličkami okurek, surimi tyčinek a lososa. Pomocí bambusové podložky (dají se koupit v obchodech s čínským nebo orientálním zbožím) či utěrky sushi srolujeme a lehce stiskneme.
Krok 9: Každou roládku nakrájíme na 6-8 stejně velkých kousků. Sushi podáváme se sojovou omáčkou, nakládaným zázvorem a křenovou pastou wasabi.
Zveřejněno 25. 3. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Maki sushi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q4r
Moje poznámka
Maki sushi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q4r
Nejnovější recepty
Staročeský houbový kuba
Přidáno před 1 hodinou
Opilcův kapr
Přidáno před 6 hodinami
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 12 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 21. 12. 2025 17:52:16
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno 21. 12. 2025 11:32:02
Babiččina vánočka
Přidáno 21. 12. 2025 10:00:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá ořechová náplň do cukroví
zvon23 před 17 minutami
Celerové karbanátky se šunkou a sýrem
Wanilor před 1 hodinou
Piškotová vosí hnízda
vladka.sme před 1 hodinou
Snadná vaječná pomazánka
Slavista62 před 2 hodinami
Jednoduchá hermelínová pomazánka
Slavista62 před 2 hodinami
Domácí šunková pěna
Slavista62 před 2 hodinami
Bramborový švýcarský salát
TondaJ před 2 hodinami
Jemná mandlová vánočka
Dechtochema před 3 hodinami
Nivové hvězdičky
80Katerina.M před 3 hodinami
Medovníkové koule
Dechtochema před 3 hodinami
Tématické fráze:
recepty vyroba suschi,
jak se dela sushi,
sushi domácí výroba,
maki,
sushi ryze recept,
rýže na sushi recept,
jak uvařit rýži na sushi,
recept na japonské sushi,
shusi,
shusi recept,
příprava sushi rýže,
příprava ryze na sushi,
výroba shusi,
sushi ryze,
maki recept,
domaci vyroba sushi,
recept sushi rýže,
recept na shusi,
jak vařit rýži,
jak se vari ryze na sushi
Suroviny:
rýže kome,
voda,
krabí tyčinky,
řasa nori,
avokádo,
okurka čerstvá,
ocet rýžový,
cukr krupice,
sůl,
zázvor nakládaný,
křen wasabi,
omáčka sojová
Komentáře (23)
Když to jinak nejde, tak si objednávám sushi z http://www.sushitime.cz/. Suroviny pravidelně nakupuju na http://chefparade-warehouse.cz/kategorie/asie-a-su...
Rýži jsem dělala přesně podle návodu, bylo to zdlouhavé a zdá se mi rozvařená, ale drží. Při balení jsem musela trochu přisolit, protože to nebylo ono.
Pro ty, co nemají zavinovací rohož, stačí obyčejné prkénko, případně čistá utěrka, obojí ale musí být suché, aby se řasa netrhala. Nůž na krájení na jednotlivé kousky musí být hodně ostrý. Wasabi jen trochu, jinak vám upadne pusa
Jinak OK, ale na tu rýži příště zvolím jiný recept.
dělám sushi na objednávky.
Více info na www.profisushi.cz.
S přáním pěkného dne
Marek J.