Kaldoun
Máte rádi staročeské recepty? Pak rozhodně musíte vyzkoušet kaldoun. Proslavila ho Magdalena Dobromila Rettigová. Tradiční recept na sytou a hřejivou polévku, ve které využijete všechny odřezky, kosti a drůbky třeba z kachny nebo jiné drůbeže.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 074 kJ / 2 169 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 90,46 g |
Tuky | 108,11 g |
Vláknina | 38,26 g |
Cholesterol | 1,81 g |
Sodík | 1,06 g |
Sůl | 2,16 g |
Sacharidy | 194,42 g |
Postup přípravy
Krok 1: Očištěný kachní skelet i s droby dáme vařit do hrnce s celou zeleninou, cibulí a česnekem. Po zavaření sbíráme z hladiny pěnu. Teprve pak přidáme sůl, divoké koření a vaříme asi 2 hodiny. Vývar scedíme a droby pokrájíme na malé kostičky.
Krok 2: Očištěná kachní játra rozmixujeme, přidáme celé vejce, máslo, sůl, pepř, nastrouhaný česnek, čerstvou majoránku a lehce zahustíme strouhankou. Vše promícháme a z těsta tvarujeme knedlíčky, které zavaříme v osolené vodě.
Krok 3: Na vále smícháme mouku, vejce a půl skořápky vody a vytvoříme pevné nelepivé těsto. Rozválíme na tenký plát (přes který by měl prosvítat vzor utěrky) a dáme zaschnout. Po zaschnutí z něj nakrájíme asi centimetrové čtverečky, které zavaříme později v polévce.
Krok 4: Na másle osmahneme nastrouhanou čerstvou zeleninu (dokud nám to celé mrkev krásně nezabarví do žluta), přidáme nakrájenou cibuli, trošku ještě osmahneme, zasypeme moukou a uděláme jíšku. Poté zalijeme kachním vývarem a necháme vše cca 10-15 minut povařit.
Krok 5: Pak vložíme flíčky, povaříme dalších cca 10 minut, dokud nejsou flíčky měkké, přidáme předvařené knedlíčky a pokrájené kachní maso, aby se vše prohřálo, dochutíme solí, pepřem a nasekanou petrželkou a necháme chvilku odstát, aby se petrželka rozvoněla.
Zveřejněno 3. 6. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kaldoun
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VoJ9
Moje poznámka
Kaldoun
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VoJ9
Nejnovější recepty
Kuřecí nudličky v omáčce z fazolek s paprikou a hráškem
Přidáno před 2 hodinami
Švestkové chutney
Přidáno před 6 hodinami
Plněné papriky podle Jana Punčocháře
Přidáno před 14 hodinami
Okurková limonáda
Přidáno před 15 hodinami
Treska v zeleninovém lůžku
Přidáno 25. 7. 2025 13:00:02
Višnová pikantní omáčka k masu
Přidáno 24. 7. 2025 18:15:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Skvělé domácí okurkové řezy
Kopici před 29 minutami
Lilek s rajčaty a sýrem
pekarnik před 2 hodinami
Plněné papriky s rajskou omáčkou
bioubi před 3 hodinami
Borůvkové řezy
Luciksch před 3 hodinami
Vepřové pikantní nudličky na smetaně s pórkem
Formanova před 3 hodinami
Domácí kmínový chleba
Jurasekjurasek před 4 hodinami
Panenka pečená v pepřové omáčce
Viky90 před 4 hodinami
Drobenkový koláč s tvarohem a ovocem
PetCah před 4 hodinami
Niva v bramboráku
kimlo před 7 hodinami
Plovdivské maso
poirotka před 8 hodinami
Tématické fráze:
kaldoun,
kachní kaldoun,
kaldoun podle pohlreicha,
kaldoun recept,
kachní kaldoun recept,
polévka kaldoun,
husí kaldoun pohlreicha,
kaldón,
recept na kaldoun,
kureci kaldoun,
kalgoun,
kachní kaldoun pohlreich,
husí polévka kaldoun,
kaldoun pohlreich,
recept kaldoun,
caldoun,
kachni kaldon,
recepty kaldoun,
polévka kaldoun recept,
recepty na vaření kaldoun
Suroviny:
vývar kachní,
mrkev,
celer,
petržel,
cibule,
mouka hladká,
máslo,
sůl,
pepř mletý,
voda,
skelet kachní,
mrkev,
celer,
petržel,
cibule,
česnek,
petrželka,
sůl,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
játra kachní,
česnek,
sůl,
pepř mletý,
vejce,
majoránka čerstvá,
máslo,
strouhanka,
mouka hrubá,
vejce,
voda
Komentáře (13)
To co popisujete jsou "kaldounky"
No, čert ví co bylo dříve - zda kaldounky, či kaldoun
krása